Biz neyiz, etçi mi?

İnsanın fizyolojik yapısı sebze yemeğe mi, et yemeğe mi daha uygundur?

Yani örneğin, bir kedi çiğ et gördüğünde ağzı sulanırken insan çiğ et gördüğünde aynı tepkiyi mi verir? Pek çok bilim adamına göre bu sorunun yanıtı "hayır"dır. Yani, ilk insan dediğimiz evrimleşmemiş insanın fizyolojik yapısı et yemeğe değil, "doğal besin maddeleri" denen meyve ve sebze tüketmeye daha uygundur. İnsan et yemeğe sonradan meyil etmiştir kısacası.

Et yememek deyince hemen hepimizin aklına vejetaryenlik geliyor, değil mi? Ve pek çoğumuz da vejetaryen kelimesinin sebzeyle bağlantılı olduğunu düşünüyoruz sanırım. Oysa bu kelimenin asıl anlamı canlı, sağlıklı, hayat doludur. Bu kelimenin tanımı kesin olarak 1842’de yapılmıştır ve bu tanıma göre vejetaryen; kırmızı et, balık ve kümes hayvanları tüketmeyen, süt ve süt ürünlerini ya da yumurtayı ise tercihe bağlı olarak tüketen kimseye verilen addır.

Bu tanıma göre vejetaryenler üçe ayrılır. Lakto-ovolar, laktolar ve veganlar. Lakto-ovolar hayvan eti yemeyip yumurta ve süt ürünlerini tüketenlerdir. Laktolar, hayvan etine kesinlikle karşı oldukları gibi, potansiyel bir hayatı yok etmemek adına yumurta da yemezler ama onlara göre süt ve süt ürünlerini tüketmekte pek sakınca yoktur. Son grup olan veganlar ise konuyla ilgili çok katıdırlar. Hayvanlardan elde edilen her şeye karşıdırlar. Onlar için et yemek ne demekse, deri bir ayakkabı giymek de aynı şeydir. Vejetaryenlik konusu pek öyle bir günde bitmediğinden, diyorum ki bu konunun başka taraflarında bakmaya yarın devam edelim.

Peynirli midye böreği

Malzeme listesi

á 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)

á 1 çay bardağı sıvıyağ

á 3 yemek kaşığı yoğurt

á 1 tatlı kaşığı karbonat

á 2 damla limon suyu

á 2 tatlı kaşığı tuz

á Alabildiği kadar un

á 50 gr. bitkisel margarin (eritilip ılıtılmış)

á 1,5-2 su bardağı rendelenmiş orta yağlı beyaz peynir

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Yumurtaların akları ve sarılarını ayırıp sarılarını derin bir karıştırma kabına alın. Yoğurt, sıvıyağ, üzerine iki damla limon sıktığınız karbonat ve tuzu aynı kaba aktarın. Unu azar azar ve yavaş yavaş ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur olduğunda un eklemeyi bırakın. Hamuru toplayıp, üzerini nemli bir mutfak peçetesiyle örterek dinlendirin. Diğer taraftan, böreğin iç harcını hazırlamak için; ayırmış olduğumuz yumurta aklarını ve peyniri derin bir kaba koyup çırpın. Kenarda bekleyen hamuru dört eşit parçaya bölün. Bezeleri hazır yufka inceliğinde açın. Yufkaların üzerine eritip ılık hale getirdiğiniz margarinden 2-4 yemek kaşığı kadar gezdirip her taraflarını iyice yağlayın. Hazırladığınız bütün yufkaları sıkıca sarıp rulo yaptıktan sonra buzdolabında 15 dakika kadar bekletin. Buzdolabından çıkardığınız ruloları 3 parmak eninde parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Hamur parçalarını merdane yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Pasta tabağı büyüklüğünde açtığınız yufkaların içine hazırlamış olduğumuz peynirli harçtan birer yemek kaşığı kadar koyup yufkaları D şeklinde katlayın. D şeklindeki hamurların iki ucunu birleştirip yapıştırın. Midye şekli verdiğiniz börekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Böreklerin üzerine fırça yardımıyla ılık margarin sürüp fırına verin. 175 dereceye ayarladığınız fırında yaklaşık 40 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Üzümlü meneviş pilavı

Malzeme listesi

á 1 su bardağı pirinç (basmati pirinci de kullanabilirsiniz)

á 50 gr. bitkisel margarin ya da tereyağı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 1 su bardağı kuru besni üzümü (ya da bamya üzümü)

á 4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Pirinci, 1 tatlı kaşığı tuz attığınız bol sıcak suda en az 30-40 dakika bekletin. Diğer taraftan, soğanı soyup incecik doğrayın. Kuru üzümleri bol sıcak suyla yıkayıp süzün. Tereyağı ya da margarini pilav tenceresinde eritip üzerine soğanları ekleyin. Sürekli karıştırarak, soğan hafifçe sararıncaya kadar 2-3 dakika kavurun. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Pirinç nişastasını akıtıp şeffaflaşınca köri, tuz ve karabiberi serperek birkaç kez daha karıştırın. Son olarak üzümü, sıcak et ya da tavuk suyunu tencereye aktarıp orta ısılı ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilav suyunu çekmeye başlar başlamaz ocağın altını iyice kısıp 5-6 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Tencerenin kapağını açmadan pilavı yaklaşık 20-25 dakika dinlendirin. Pilavı servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırın. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları