Biraz dikkat çok tasarruf

Yaşamak için mi besleniriz, yoksa beslenmek için mi yaşarız?. Bu soruya çoğumuzun vereceği cevap “tabii ki yaşamak için besleniriz” olur.

Gerçi, benim etrafımda “ben beslenmek için yaşıyorum” diyebilecek insanlar da var ama birçoğumuz için geçerli olan seçenek birinci seçenektir. Peki, beslenmeden yaşanır mı? İşte bu soruya evet diyecek olan yoktur sanırım.
Vücudumuzu bir makineye benzetirsek, aldığımız gıdaları da elektriğe ya da herhangi bir yakıta benzetebiliriz. Hayatımızı sürdürmek için gerekli olan besin miktarını sağladıktan sonra düşünürüz, bu besini sağlayacağımız gıda maddesinin ne olacağını.
Diyeceğim o ki; et de bir protein kaynağı, soya fasulyesi de. Hangisini yiyeceğimizi belirleyen etkenlerden biri de maddi olanaklarımız. İyi beslenip sağlıklı ve kalitesi yüksek bir yaşam sürmenin temel koşulu cebimizde yeterli miktarda para olması. Ancak hangi gıda maddesinin vücudumuzda ne iş gördüğünü, neyin yerine ne yiyebileceğimizi bilmek ve bütün bu bildiklerimiz doğrultusunda kendimize bir beslenme diyeti uygulamak çok önemli.

Alışverişe çıkmadan önce bir ihtiyaç listesi yapmak ve bu sayede ihtiyacımız olmayan şeyleri sırf market raflarında bulundukları için almamak, alırken son kullanma tarihlerine bakmak ve mümkünse küçük bir fiyat araştırması yapmak bütçemize katkıda bulunacaktır.
Ayrıca elimizde bulunan malzemeleri ziyan etmemek de mutfakta ekonomiyi düzeltecek olan faktörlerden biri. Örneğin, havucu sonuna kadar rendelemek, peyniri kapaklı bir kapta saklayarak sararmasını engellemek ya da malzemenin gerektiği kadarını paketinden çıkarmak basit ama çok etkili yöntemler.

Evinizde olan malzemeyle en güzel yemekleri yapmak da biraz araştırmayla mümkün olabilir. Biraz kitap karıştırmakla ya da yapacağınız yemek üzerinde biraz düşünmekle mutfak parasının ne kadar ekonomik kullanılabileceğini göreceksiniz.

Vişneli gülhatmi keki

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 60 DAKİKA
MALZEME LİSTESİ
 3 adet yumurta (oda sıaklığında beklemiş olmalı)
 1 su bardağı tozşeker
 200 gr eritilip ılıtılmış margarin
 1 paket vanilya 
2 paket kabartma tozu 
2 su bardağı un 
1 paket dondurulmuş vişne
(150-200 gr kadar)

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine tozşekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, iyice beyazlaşıncaya kadar çırpın. Üzerine eritip ılıttığınız margarini ilave edip vanilyayı kattıktan sonra 1-2 dakika daha çırpın. Diğer taraftan, un ve kabartma tozunu başka bir derin kapta karıştırın. Unlu karışımı tel bir süzgeçten geçirerek yumurtalı karışımın üzerine ekledikten sonra mikserle 2-3 dakika daha çırpın. Diğer taraftan, dondurulmuş vişneleri çözülmeleri için oda sıcaklığında en az 1 saat bekletin.
İyice süzdüğünüz vişneleri tezgahın üzerine serdiğiniz kağıt havluyla kurulayın. Orta boy bir kek kalıbını yumuşak margarinle iyice yağlayın. Hazırladığınız boza kıvamındaki harcı yağlanmış kalıba aktarın. Üzerine suyunu iyice aldığınız vişne tanelerini serpiştirin. Keki, 5 dakika önceden 150 dereceye ayarladığınız fırında 1 saat kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra servis tabağına alın. Üzerini kremşanti ve taze meyveyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları