Biradaki köpüğün sırrı

Biranın içindeki erimiş karbondioksitin basıncı kapak açıldığı zaman daha da artar.

Bardağa konarken, karbondioksit kabarcığı önce bardağın iç yüzündeki mikroskobik çatlakların içinde oluşur. Her bir kabarcık birleşerek büyür ve görünür hale gelir. Birada köpük oluşmasının nedeni, karışımında bulunan proteinler ve katkı maddeleridir. Biradaki şerbetçiotunun içinde bulunan az miktarda reçine, köpük zarlarının direncini artırır. Arpanın büyük moleküllerinde bulunan proteinler, kabarcıkların etrafında bir duvar oluştururlar. Böylece biradaki kabarcıklar, hemen havaya karışmaz, biranın üstünde birikir. Bira bardağa ne kadar hızlı dökülürse, havaya daha az karışır ve daha kalın bir köpük tabakası oluşur.

Bisküvi kutusuna koyduğunuz bisküvilerin daha uzun zaman taze kalmasını istiyorsanız kutuya birkaç tane de kesme şeker koyun.

Kremalı makarna keyfi

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket spagetti makarna

Kremalı sos için

2 su bardağı süt

1 su bardağı hazır süt kreması

1 paket tavuk bulyon

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 tatlı kaşığı tereyağı

Üzeri için

Yarım demet kıyılmış maydanoz


Öncelikle, 10 su bardağı suyu makarna tenceresine aktarıp 1 çay kaşığı tuz ekledikten sonra kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca makarnayı ilave edip bir kez karıştırın. 10 dakika sonra ocaktan alıp süzün. Öte yandan sosu hazırlamak için; süt, tavuk bulyon, tuz, tereyağı ve karabiberi makarna tenceresine aktarıp orta ısılı ateşte bulyon eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca kremayı ekleyip bir taşım kaynatın. Süzdüğünüz makarnayı da sosun üzerine aktarıp harmanlayın. Yaklaşık 2 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. Hiç bekletmeden servis tabağına aldığınız makarnanın üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip servise sunun.

Cevizli kruvasan

12 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

225 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

1 paket labne peynir

2 yemek kaşığı toz şeker

2,5 bardak un

2 yemek kaşığı su

1 adet yumurtanın beyazı

İçi için

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

1 su bardağı kahverengi toz şeker

2 çay kaşığı tarçın

3 yemek kaşığı pudra şekeri


Öncelikle, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve labne peyniri çatal ya da mikser yardımıyla iyice çırpın. Üzerine yumurtanın beyazını, toz şeker ve suyu ekleyin. Unu da yavaş yavaş ilave edip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini bir bezle örtüp buzdolabında 30 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, içini hazırlamak için; ceviz içi, tarçın ve kahverengi toz şekeri karıştırın. Hamuru iki eşit parçaya bölüp tezgahın üzerinde yemek tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız yufkaları herbirinden 8 üçgen oluşacak şekilde parçalara bölün. Cevizli harcı yufkaların geniş tarafına paylaştırıp sarın. Hazırladığınız ruloları fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Yaklaşık 5 dakika öncden 175 dereceye ayarlanmış fırında 15-20 dakika pişirip çıkarın. Ilınınca üzerlerine pudra şekeri serpiştirdikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları