Bir zamanlar pancardı

Önemli konuklarınıza ne ikram ederseniz edin, masada olması gereken şeylerin başında şeker gelir.

Bazen hayatımızda "ezelden beri var olduğunu" düşündüğümüz şeylerin, aslında meşakkatli yollardan geçerek bize ulaştığını hatırlamak zordur. Şekeri de böyle biliriz biz. Yani, sofralarımızdaki beyaz ya da kahverengi haliyle... Oysa şeker pancarının başından şeker olana kadar neler geçmiştir. Gelin pancarla birlikte çıkalım bu yolculuğa. Silolara alınan pancar temizlenir ve fabrikaya taşınır. Fabrikada uygun boyutlarda kesilir. Özel bir işlemle, şerbeti çıkarılır. Şerbette şeker haricinde bulunan maddeler arıtılır. Buharlaştırıcı denen kazanlarda buhar yardımıyla koyu bir kıvama getirilen şerbet, vakumla arıtılır ve bir lapa elde edilir. İçindeki şeker şurubu ayrılarak kristalize olmuş şeker elde edilir. Bu şeker kurutularak elekten geçirilir. Şekerin vücudumuzun enerji kaynaklarının başında yer alması aslında biraz şaşırtıcı. Ancak enerji verici olması, onu istediğimiz kadar tüketebileceğimiz anlamına gelmiyor. Gereğinden fazla alınan şeker, şişmanlığa neden oluyor. İçinde vitamin, mineral ve protein bulundurmayan şeker, karaciğer rahatsızlıklarının da baş etmenleri arasında.

Salamlı makarna meridyen

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1 paket erişte (burgu ya da boru makarna da olabilir)

á 100 gram dana salam (yaklaşık 15 yuvarlak dilim)

á 8-10 adet yeşil zeytin

Beşamel sos için;

á 1 kaşık bitkisel margarin

á 1 tepeleme yemek kaşığı un

á 2 su bardağı süt

á 1 su bardağı makarna haşlama suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 3-4 yemek kaşığı rendelenmiş sert beyaz peynir

á 4 çay kaşığı kuru fesleğen

Salamları kibrit çöpü şeklinde ya da tavla zarı formunda doğrayın. Yeşil zeytinlerin çekirdeğini çıkarıp ince halkalar halinde dilimleyin. Makarnayı kaynar suda (suya 2 çay kaşığı tuz atmayı unutmayın) 10-12 dakika kadar haşlayıp süzün. Makarnayı haşladığınız sudan bir su bardağı kadar ayırmayı ihmal etmeyin. Süzülen makarnayı aynı tencereye aktarın. Margarini küçük bir tencereye (derin wok tavası kullanmanızı tavsiye ederim) koyup orta ısılı ateşte eritin. Unu hemen tencereye aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Sütü ve makarna suyunu da tencereye hemen ekleyin ve sürekli karıştırarak koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Sos kaynamaya başlayınca, tuz, karabiber, fesleğen ve naneyi serpip ocaktan alın. Doğranmış salamları ve zeytinleri de ilave ettikten sonra sosu makarnanın üzerine aktarın. Son olarak rendelenmiş beyaz peyniri de serpiştirin ve karıştırıp servise sunun.

Vişneli pasta Aşiyan

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 40 adet pötibör bisküvi

á 200 gram margarin (yumuşamış olmalı)

á 2 çay kaşığı tarçın

Üzeri için;

á 1 paket vanilyalı hazır puding

á 2 su bardağı süt

á 2 su bardağı vişne (dondurulmuş)

á 1 paket labne peynir (200 gr)

á 6 yemek kaşığı tozşeker

á 4 çay kaşığı mısır nişastası

á 1 su bardağı vişne suyu

Pastayı yapmaya başlamadan önce, dondurulmuş vişneleri bir kaseye aktarıp üzerine 2 yemek kaşığı tozşeker serpiştirerek bekletin. Pötibör bisküvileri robotta çekerek un haline getirip derin bir kaba aktarın. Üzerine oda sıcaklığında beklemiş olan margarini ve tarçını da ilave ederek yoğurun. Hamuru, orta boy bir kelepçeli kalıba bastırarak yerleştirin. Soğuk bir ortamda ya da buzdolabında 1-2 saat bekletin.

Vanilyalı puding ve sütü bir tencerede, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp labne peyniri de kattıktan sonra karıştırın ve ılık hale gelmesini bekleyin. Buzdolabındaki bisküvili hamuru kelepçeli kalıptan çıkarıp servis tabağına alın. Üzerine ılınan pudingi aktarıp buzu çözülmüş olan vişneleri de yerleştirin. Jöleyi hazırlamak için, 4 yemek kaşığı tozşeker, nişasta ve vişne suyunu küçük bir tencereye aktarıp sürekli karıştırarak çok kısık ateşte pişirin. Katılaşıp kaynamaya başlayınca ocaktan alıp hemen vişnelerin üzerine gezdirin. Soğuyunca servise sunun.

Not: Pastayı süslemekte kullanacağınız jöle hazır da olabilir.
Yazarın Tüm Yazıları