Bir yemek tutkunu olarak Bülben Hanım

Eski bir büyükelçi eşi olan Bülben Hoffman aynı zamanda bu ülkede yetişmiş en önemli arp sanatçılarından.

Haberin Devamı

Aynı zamanda “Doğudan-Batıdan ıslam Mutfağı” adlı kapsamlı yemek kitabının da yazarı... Bülben Hanım’la yaptığım sohbet sırasında bakın neler neler öğrendim.

Öncelikle, Bülben Hanım konservatuvarda öğrenciyken yemek yapmakla pek ilgilenmemiş. Evlendikten sonra başlamış onun yemekle ilişkisi. Sonra, giderek artan bir merak ve tutkuyla bağlanmış mutfağa.

Kalabalık davetler vermek ve bu davetlerde konuklarına birbirinden lezzetli yemekler ikram etmekse onun en büyük zevkleri arasına girmiş.

Daha sonra Viyana’daki Yüksek Müzik Okulu’nda eğitim almaya başlamış. Bu yoğun tempo sırasında kalabalık konuk topluluklarını ağırlamaktan da vazgeçmemiş. O davetlerde Türk mutfağını yabancılara tanıtıyormuş.

Dilerseniz Bülben Hof-fman’ın yemekle kurduğu ilişkiyi ve anılarını paylaşmayı yarın sürdürelim.

Haberin Devamı

· Yarım kg. pazı
İç malzemesi;
· 1 su bardağı ince köftelik bulgur
· 1 su bardağı ılık su
· 1,5 su bardağı tuzsuz çökelek (lor peyniri de kullanabilirsiniz)
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen
· 1 su bardağı su (et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm)
· 4 yemek kaşığı sıvıyağ
· 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt

Peynirli pazı dolması

YAPILIŞI: Pazıların saplarını kesip başka bir yemekte kullanmak üzere saklayın. Orta boy bir tencereye 6 su bardağı kaynar su koyun. Pazı yapraklarını üçlü gruplar halinde sıcak suya sokun. ıçinizden 30’a kadar saydıktan sonra yaprakları el süzgeci yardımıyla sudan çıkarın. Süzerek çıkardığınız yaprakları geniş bir tabağa düzgün şekilde yayın. Diğer taraftan, iç harcını hazırlamak için; bulguru derin bir cam kaba koyup üzerine ılık suyu gezdirin. Bulgur kabarıp yumuşayıncaya kadar, 10 dakika bekletin. Üzerine tuzsuz çökelek ya da lor peynirini ekleyin. Kuru soğanı rendeleyip üzerine tuz ve karabiberi serpin. Kuru nane ve fesleğeni ilave edip yoğurun. Pazı yapraklarını ortalarındaki damardan kesip ikiye bölün. Parçaların uzun kenarına bulgurlu peynirli harçtan yarım yemek kaşığı kadar koyun. Yaprakların kenarlarını içe doğru kıvırarak sarın. Diğer taraftan, sıvıyağın yarısını fırına dayanıklı büyük boy bir kaba kaşıkla yayın. Sardığınız dolmaları bu kaba yan yana yerleştirin. Üzerine kalan sıvıyağı ve 1 su bardağı suyu ya da et suyunu gezdirin. Dolmaları 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 40-50 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcakken üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirip servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları