Bir muz alır mıydınız

Kalbinizin sesini dinleyin ve günde en az bir adet muz yiyin! Özellikle kan basıncı üzerinde çok olumlu etkisi olan muzun, ayrıca düzenli olarak yendiğinde bir hafta içinde tansiyonu yüzde on oranında düşürdüğüne dair bulgular var. Muzun mucizevi bir meyve olarak kabul edilmesinin tek nedeni bu değil elbette.

Muz ayrıca önemli oranda potasyum barındırma ve vücuttaki zararlı tuzu dışarı atabilme özelliğine de sahip. Peki muz ne zaman yenmeli? Sapsarı bir muz satın alındıktan sonra oda sıcaklığında 2-3 gün bekletilmeli ve kabuğu üzerinde kahverengi lekeler oluştuğunda tüketilmeli. Yani, sanılanın aksine, muzun esas yeme zamanı, sapsarı olduğu dönem değil, üzerinde kahverengi lekeler oluşmaya başladığı dönemdir.

Olgunlaşmış yeşil muzu ise buzdolabınızın en alt gözünde en az bir hafta bekletebilirsiniz. Son bir şey daha söylemeden edemeyeceğim; yerli muzumuz olan Anamur muzunun çikitadan daha lezzetli olduğunu sakın unutmayın.

Ballı Malezya tavuğu

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

6 adet tavuk kalça eti

1 çay bardağı soya sosu

1 su bardağı süt veya hindistancevizi sütü

1 su bardağı bal

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1/2 tatlı kaşığı karabiber

Tavukları yıkayıp süzdükten sonra derilerini ayıklayın. Diğer taraftan, soya sosu, süt, bal, sıvıyağ ve karabiberi çukur bir kaba aktarıp çatalla çırpın. Tavuk etlerini bu sosa bulayarak buzdolabında en az 2 saat bekletin. Tavuk etlerini sosla birlikte fırın kabına aktarıp üzerini alüminyum folyoyla sıkıca kapatın. Önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirip çıkarın. Üzerindeki alüminyum folyoyu sıyırıp servis tabağına yerleştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz, tavuğu kapaklı bir kapta pişirerek alüminyum folyo kullanmayabilirsiniz. Tavuğu pişirmenin başka bir yolu da kısık ateşte ağzı kapalı bir tencerede 1 saat pişirmektir. Eğer ocakta pişirecekseniz 1 çay bardağı sıcak su ilave etmeyi unutmayın.

Limon jöleli puding feliks

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 poşet toz kremşanti

1 su bardağı soğuk süt

3 adet büyük boy limon

1 su bardağı toz şeker

2 poşet limon jölesi (100 gram x 2)

Toz kremşanti ve soğuk sütü mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Limonların kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Kabuklarını rendelediğiniz limonların suyunu sıkın. Limon kabuklarını, limon suyunu ve toz şekeri bir kapta çatalla çırparak, şeker eriyinceye kadar karıştırın. Diğer taraftan, toz jöleyi derin bir kaba aktarıp üzerinde yazılı tarife göre hazırlayın. Şekerli limon suyunu da ılık jöleye ilave edip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırparak karıştırın. Son olarak, buzdolabında bekleyen kremşantiyi de bu jöleli karışıma aktarıp tüm malzemeler iyice karışıncaya kadar mikserle çırpın. Hazırladığınız karışımı kenarları yüksek, orta boy kare ya da yuvarlak cam kaba boşaltın. Buzdolabında en az bir gece bekletin. Ertesi gün kaşık yardımıyla tabaklara alarak ve soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları