Bir çırpıda popüler kültürün 2013’ü

Robin Thick ve saz ekibinin Blurred Lines’ı...

Haberin Devamı

Çalmayan yer, maruz kalmayan insanoğlu/kızı kaldı mı?
Adele’le Lana arası
bir iri gözlü: Lorde ve şahane hiti Royals... Tıka doyamayan klas şarkılardandı...
Ve tabii Lana ‘abla’ Del Rey... 1.5 saatlik İstanbul konserinde Lanatikler’iyle bol bol fotoğraf çektirmekten pek şarkı söyleyememişti, ama olsun. Lana Abla yine de herkesi büyüledi ve yılın şu son ayında giderayak Lynch filmlerinin atmosferini anımsatan bol şarkılı Tropico’yu yayınladı...
Miley Cyrus... Dünün ergen Disney kızının dili pabuç gibi oldu, kalktı alemin en fırlama fotoğrafçısı olan Terry Richardson’a balyoz yalamalık bir klip (Wrecking Ball) bile çektirdi. Haliyle çok konuşuldu, Sinead teyzesi bile kendisine ayar verdi.
İstanbul İstanbul olalı böyle konser görmedi...
Roger Waters’ın İTÜ Stadyumu’ndaki The Wall konseri başından sonuna, hem görsel hem işitsel açıdan bir ayindi.
Mabel Matiz... Önce Sultan Süleyman cover’ıyla sonra Zor Değil’le kitlesini hızla genişletti. Durmak bilmeden konserler verdi. Sesine dair bol bol yorum yapıldı.
Doksanlılar... Daha önce sadece gece hayatındaki varlıkları, bilgisayardan kafalarını kaldırmıyor oluşları filan konuşulurdu. Gezi onların kaderini değiştirdi.
Bu neslin başka bir yüzüyle tanışıldı: İnatçı, kararlı ve özgürlüğüne düşkün yanlarıyla...
Biber gazı ve yeryüzü iftarı... Birinden nefret ettik, diğeriyle ilk kez tanıştık ve çok sevdik. Gaza maruz kalınca ne yapılacağı artık biliniyor. İstiklal’deki upuzun yeryüzü iftarına katılanlar ise gazete kağıdı üzerine serilmiş sofraları unutamıyor.
Meryem Uzerli ve Rüzgar Erkoçlar... Kendi hayatlarını yaşama konusundaki ısrarlarıyla herkesi çok etkileyen iki farklı figür. Biri en tepedeyken dizisini bırakıp kaçtı ve bekar anne olma yolunu seçti. Diğeri ise -mış gibi yapmayı reddedip kendisi olmayı seçti ve ameliyat oldu.
Redhack... Gezi’yle beraber popülerliği zirve yapan hacker grubu. Rock grubu gibiler; seveni de çok sevmeyeni de...
Alkol düzenlemesi... Alkollü içkilerin reklamları yazılı basına veda etti. Sponsorluklara türlü kısıtlamalar getirildi. Ve gece 22’den sonra satış yasaklandı. Kısacası alkol düzenlemeleri önce kafa karıştırdı, nasıl olacak denildi, sonra uyum sağlanmaya çalışıldı.
Instagram ve selfie... Ne Twitter ne Facebook. Instagram en hararetli sosyal medya arenasıydı. Çünkü flörtlerin bir numaralı yeri oldu, çünkü kendini çekmeye doyamayan selfie’cilerin en şahane sirk alanıydı.
Gezi... Önceden kimselerin yüzüne bakmadığı Taksim’in bu arka bahçesi kısa sürede birçok şeyin simgesi oldu: Sözde değil özde çevreciliğin, yeni mizahın, ‘öteki’ni anlayabilmenin, kendini sokakta ifade ediyor olmanın dayanılmaz hafifliğinin ve birçok firmanın/mekânın diline pelesenk olan “Gezi’den çok etkilendik” şeklinde başlayan maddi kayıp konuşmasının...
Yeni biçimler... Yeni sevme biçimi nasıl bir ısırımlık, sonra hızla olay yerinden uzaklaşmalık olmaya başladıysa yeni başarı biçimi de anlık ve havalı olmaya başladı. Misal: Twitter’da milyon küsur takipçisi olan Ronaldo’nun yıl içinde Uludağ Üniversitesi öğrencisi Ezgi’yi takibe almasının getirdiği tantana...
Siyahi bebek... Evlenmeden bir gün önceki bekarlığa veda partisinde çok sarhoş olup partideki siyah dansçıyla sevişen zengin kadının trajik hikayesi. Şehir efsanesine dönüşen bu dedikodu en çok dolaşıma giren sohbet konularındandı.

NOT: Haftaya cumartesi ise bir çırpıda gece hayatının 2013’ü var, sığmadı haliyle...

Haberin Devamı

Mekan Top 10 (7-14 Aralık tarihleri arası)

Haberin Devamı

1. Pop / Beyoğlu Tepebaşı (1)
2. Lucca / Bebek (8)
3. Jamie’s Italian / Zorlu Center (3)
4. Corridor / Nişantaşı (6)
5. Tom’s Kitchen / Zorlu Center (2)
6. Aheste / Galata (4)
7. Yeni Lokanta / Beyoğlu Tünel (5)
8. Ulus 29 Food Bar / Ulus (7)
9. Reina / Kuruçeşme (-)
10. Mini Müzikhol / Cihangir (-)

Yazarın Tüm Yazıları