Bir belediyenin çırpınışı ve duyarsızları

DÜN, ‘CHP’nin kökleri nereye uzanıyor?’ demiştik. Bugün de aynı örnekten yola çıkarak, “CHP köklerine niye sahip çıkamıyor?” sorusuna, örnekleme yöntemi ile cevap arayacağız.

Ali Yeğin, Kars’ın Susuz İlçe Belediye Başkanı... Diğer adı ile Cilavuz. Efsanevi Cilavuz Köy Enstitüsü’nün olduğu ilçe. Ali Yeğin yıllardır, 3 bin nüfuslu ilçesine hizmet götürmek için çırpınıyor. Kendince başarılı da. Belediye geliri sıfır. Destek de... Buna rağmen İller Bankası’nın altyapıyı ihale etmesini sağladı. Öğretmen okuluna yatırımlar yaptırdı, öğrenci kapasitesini artırdı. Kooperatif yöntemi ile köylerin yanı sıra İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayan hemşerileri için ‘yazlık ikinci ev’ projesini tamamlamak üzere. Arnavut taşı ile sokakları donatıyor. 6 kilometrelik anayolun stabilizesini kendi imkanlarıyla hazırladı, ancak asfaltlayamıyor. Kars Valisi Ahmet Kara söz verdi, ama olmadı.
Ali Yeğin dertli. Çünkü Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün mütevazı katkısı dışında kendisine omuz veren olmamış. Hem de Gürsel Tekin’in Sarıyer, Bakırköy, Kuşadası, Çankaya, Yenimahalle, Ataşehir, Konak belediyelerine defalarca ricasına rağmen.
Oysa AK Partili büyükşehir belediyeleri, ‘kardeş belediye’ statüsü ile diğer illerdeki ilçe belediyelerini donatıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çubuk Belediyesi’nin altyapısını tamamladı. Ardahan’ın Göle, Hanak belediyelerinden tutun da Balıkesir’in Sındırgı (geçen dönem) belediyesine kadar büyük şehirler Anadolu’yu kalkındırıyor. Mantıklı, bu yardımlar hem göçün hızını kesiyor, hem de yöresinde yaşayan, o bölge kökenli insanlara ‘doğduğunuz yere hizmet ettim’ diyor. Ali Yeğin de bu ilçeleri gezdi. Sarıyer ve Bakırköy adeta yüzüne bakmadı. Ataşehir’den randevu bile alamadı, bekliyor. En çok yaralayan ise Sarıyer ve Konak belediyeleri. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç adeta yüzüne bakmadı. Deniz Baykal ile Susuz’a giderek Şaşo Hala’nın elini öpen heyette bulunan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da bir kamyonla biraz kitap, eski giyecek gönderdi. Bir de palmiye ağacı!.. Evet Konak Belediyesi, Kars’ın kışı sert geçen Susuz İlçesi’ne iki yıl önce palmiye fidanı gönderdi. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de Kemal Kılıçdaroğlu ile Susuz’a gitti. Kardeş belediye oldu, ama dünya mutfaklarını ve folklorcularını bir araya getiren Akgün’ün asfalt sözünden henüz bir haber yok. CHP köklerini arayadursun, Ali Yeğin kendisine verilen sözleri bekleyerek 6 kilometrelik yol için 120 ton malzeme aramaya devam ediyor.
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bir daha Şaşo Hala’nın evine el öpmeye giderseniz, evin bulunduğu anacaddede yol niye tozlu diye sormayın. Hele hele Allah gecinden versin, Şaşo Hala Allah’ın rahmetine kavuşursa ve siz de cenazesine giderseniz, cenazenin traktör ile taşınmasına şaşırmayın. Çünkü Susuz’da bir cenaze aracı bile yok.
Sayın Kılıçdaroğlu, CHP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toplam 20 belediyesi var. Orta Anadolu’da hiç yok. Bu yöredeki insanlara belediye hizmeti vermek, örnek belediyeler oluşturmak çok mu zor?
(Bu notlar, memleketinden dönen bir Karslının notlarından özetlenmiştir.)

Öcalan ile devlet adına konuşan isim belli

? TARTIŞMA epeydir sürüyor... Önce devlet Öcalan’la görüşüyor mu görüşmüyor mu diye tartışılıyordu. Özellikle seçim meydanlarında polemik konusu olmuştu.
Şimdi artık biliyoruz ki devlet birinci elden Öcalan’la görüşüyor. Peki ama devletin adına kim bu görüşmeleri yürütüyor? Geçen haftanın merak edilen sorusu da buydu.
Aslında bu sorunun cevabı 3 hafta önce televizyon ekranlarından verilmişti. SKYTURK TV’de Gürkan Hacır’ın hazırladığı ‘Şimdiki Zaman’ programına konuk olan Cengiz Kapmaz, Abbdullah Öcalan’la devlet adına görüşen kişinin bizzat MİT Müsteşarı Hakan Fidan olduğunu açıklamıştı. Üstelik Kapmaz aynı programda görüşme sayısını da vermişti.
“Mit Müsteşarı Hakan Fidan 2011 yılı içerisinde tam 20 kez Öcalan’la görüştü.”
Öcalan’ın İmralı günleri kitabının yazarı gazeteci Cengiz Kapmaz ayrıca görüşmeler sonucunda bir mutabakata varıldığını da söylemişti.
(Not: Cengiz Kapmaz’ın birbirinden ilginç notları barındıran kitabı her ne hikmetse piyasada bulunmuyor. Toplatma kararı mı verildi?)

Türk sorunu

? BİR aydın ve bir cumhuriyetçi olarak bu ülkede çoğunluğa sahip olan Türk’ün aşağılanması ve horlanması elbette bir Türk sorunu yaratacaktır.
Ben şimdiden varlığı konusunda şüphe duymuyorum. Somutlaştığında ise suni sorun yaratanlar (emperyalistlerin istediği doğrultuda davrananlar) sanırım daha zor anlar yaşayacaklar. Mustafa TONBUL

Değerler araştırması

? BAHÇEŞEHİR Üniversitesi’nden Yılmaz Esmer’in yönettiği 2011 Türkiye Değerler Araştırması’ndan bazı sayılar: (Araştırmanın verileri, 54 ilden tesadüfi olarak seçilen 1.605 denekle yüz yüze görüşülerek toplanmıştır.)
- Kendisini ‘mutlu’ hissedenler (çok + biraz mutlu toplamı) %77
- Hükümete güvenenler (tamamen + biraz güvenenlerin toplamı) %61
- Ordu’ya güvenenler (tamamen + biraz güvenenlerin toplamı) %75
- Polise güvenenler (tamamen + biraz güvenenlerin toplamı) %75
- Basına güvenenler (tamamen + biraz güvenenlerin toplamı) %41
? Kendisini “dindar” olarak tanımlayanların oranı %81
- Oruç tuttuğunu söyleyenlerin oranı %87
- Namaz kıldığını söyleyenlerin oranı %70
- Cehenneme inananların oranı %97
- Son kurban bayramında kurban kestiğini söyleyenlerin oranı %57
- Kadının plajda mayo giymesinin günah olduğunu düşünenler %61

Biliyor musunuz

? TOPLUMSAL Kadın Hareketi Derneği Başkanı Hüsniye Kaya’nın “Son günlerde yaşanan terör olayları ve toprağımızda çevrilen kirli olaylara karşı, dernek olarak bir irade ortaya koymak amacıyla, yarın 16.00-18.00 saatleri arasında Kadıköy Et Balık Kurumu önünden Kadıköy İskele Meydanı’na kadar ‘Şehitlere Selam Olsun!’ yürüyüşü düzenlediklerini (tokhadegm@gmail.com)... SARIYER’e bağlı köylerde nesli hızla tükenmekte olan ‘Kum Zambaklarını’ koruma altına almak için 22, 23, 24 Temmuz tarihlerinde belediyenin katkısıyla da çeşitli etkinliklerin yer aldığı ‘1. Kilyos Kum Zambakları Festivali’ düzenleneceğini... İSTANBUL Barosu’nun yarın Baro’daki ‘Bağımsızlık mücadelesinden bağımsızlık belgesine 88. yılında Lozan’ konulu açık oturumun konuşmacılarının; Av. Doç. Dr. Ümit Kocasakal, Av. Hüseyin Özbek, Prof. Dr. Mümtaz Soysal, Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, Prof. Dr. Engin Berber, Prof. Dr. Mahir Aydın olduğunu... YİNE Lozan’ın yıldönümü dolayısıyla Ortaköy Meydanı’nda (Beltaş Kafe önü), Gülsen Tuncer (sunum), Nazan Moroğlu (İKKB Koordinatörü), İlhan Gülek (USTKB Dönem Sözcüsü) ve İsmail Ünal’ın konuşacaklarını...
Yazarın Tüm Yazıları