Bir başka Trabzon

DÜNKÜ köşenizde yer alan ’Trabzon’daki olaylarla ilgili görüşler’ arasında geçen "Trabzon üzerinde oyun oynanıyor" sözünü doğru bulmuyorum.

İktidarın dışında oyun oynayan kimse yok; şayet varsa bile bunlar gerek devletin kolluk güçleri gerekse halk tarafından kolayca bertaraf edilir. Ama devletin emniyetçisi, kirli işlere bulaşanlarla ortaklık kuracak kadar ileriye gitmişse; burada birinci zafiyet devleti yöneten iktidarda ve onun atadığı yöneticilerdedir.

Ben Çaykara İlçesi Uzungöl Beldesi’ndenim. Anadilim Rumca ve Rum kültürüyle ilgili bir kitap yazdım, yayına hazır durumdadır. Yunanistan’da yaptığım araştırma ve incelemeler "Rumlar bu yörede misyonerlik çalışması yapıyor" sözlerinin doğru olmadığını kanıtlamaktadır.

Oradaki Rumların tek hedefleri vardır. ’Baba yurdu’ olan Trabzon ve havalisine özlem duyup sıla ziyareti yapma tatmini... Tıpkı örneğin İstanbul’daki her Karadenizlinin yaz yazlarında Trabzon’a veya diğer Karadeniz şehirlerine ziyarete gitmesi gibi.

Trabzon gerçeği üç ayakta incelenmeli: Milliyetçilik, ekonomik yapı ve Trabzonspor... Bu üç ayağı manipüle etmeden yumuşattınız mı, Trabzon’da hiçbir olay olmaz. Münferit olaylar bunun dışındadır. Bunu biraz açarsak; 1996 yılında oynanan Fenerbahçe-Trabzonspor şampiyonluk maçı, Trabzon’un kırılma noktasıdır.

PKK’ya karşı yürütülen tüm operasyonlarda Karadenizli komutanlar birinci derecede görevlendirilmiş ve bu komutanların memleketleri, akranları hedef seçilmiş, buralarda eylemler düzenlenmiştir. Maçka olayı gibi... Çaykaralı olan eski Ordu Valisi Yazıcıoğlu, PKK ve TİKKO’ya karşı verdiği mücadeleden ötürü sonradan hedef seçilmiştir. 1996 yılında benim kasabamda otel baskını yapılıp bir kişi öldürülmüştür. Bunlar göz ardı edilmemelidir.

Trabzonspor’a gelince.. Trabzon halkının tek vazgeçilmezidir. Yıllardır onun önünün kesilmesinden dolayı biriken stresin patlamasıdır bu olaylar...

Trabzonspor herhangi bir oyuna alet edilmemeli ve serbest bırakılmalıdır. Şampiyon olmalı ve halk yıllar sonra sokağa dökülüp biriken stresi boşaltmalıdır. Aksi halde bu strese dayalı olaylar devam eder kanaatindeyim.

Hasan DÜZGÜN-İSTANBUL

Beyoğlu nasıl güzelleştirilmez

KASIMPAŞASPOR’u muhtemelen 1. Lig’de göreceğiz, çünkü yükselme grubunda lider durumda. Kasımpaşaspor’un, İstanbul’da hiçbir takımın sahip olamadığı gelir kaynakları var; bunlardan biri de Taksim’deki ’sular idaresi’nin arkasındaki otopark. Buradan en az ayda 150 milyar geliri olduğu iddia ediliyor.

Kulübün 2. Başkanı Hüseyin Yüzbaşıoğlu; Güçlü İnşaat’ın sahibi.

Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı’ndan beri inşaat işleri alıyor. Daha önce Talimahane’nin yeniden düzenlenmesi projesini gerçekleştirmiş.

İstiklal Caddesi ve buraya açılan sokaklar üç aydan beri perişan durumda... Büyükşehir ve Beyoğlu belediyeleri buranın yılbaşına kadar biteceğini açıklamışlardı. Ancak bu iş becerilemedi. Caddede de yürümek pek öyle kolay değil, kırılan veya yerinden oynayan granit taşlarıyla her yer çamur deryası altında. Kazısı bitmeyen yan sokaklar daha da felaket... Planlama, organizasyon ve mühendislik faciasıyla birlikte kötü bir işçilik durumu var ortada.

Başı belediye ile derde girmesin diye esnaf tepki gösteremiyor. Bir de kış şartları nedeniyle işleri iyice bozulmuş.

TOPBAŞ VE DEMİRCAN ÜZGÜN

Uzun süreden beri yakınılan bu duruma Beyoğlu Belediye Başkanı M. Misbah Demircan suskun kalıyordu. Demircan, haftalık Beyoğlu Gazetesi’nde, Beyoğlu’ndaki mühendislik-müteahhitlik faciasını ’savunma’ açısından gündeme getiriyor. İstiklal Caddesi’ndeki ’güzelleştirme’ çalışmalarının hem kendisine hem de Kadir Topbaş’a zarar verdiğini kabul ediyor. Gazeteye göre, "12 trilyonluk bir yatırım, hem Büyükşehir’in hem de Beyoğlu Belediyesi’nin eline ayağına dolanmış."

Olan bitenden Demircan ve Beyoğlu’nun eski Belediye Başkanı Topbaş memnun değiller. Kimbilir, Rizeli müteahhit için neler konuşuyorlar? Demircan, "Gerek Kadir Topbaş gerek ben olumsuz yönde etkilendiğimizi kabul ediyorum. Ama bu mesele öyle veya böyle düzeltilecektir. Şirket yanlışlarının bedelini de mutlaka ödeyecektir." diyor.

Peki bunun hesabı hiç görülmeyecek mi?

Niğde’ye destek verelim

NİĞDE’de önce Nevşehir, sonra Aksaray ilçeleri il oldu. Son olarak da Niğde Üniversitesi’ne bağlı Aksaray’da fakülteler, Şereflikoçhisar ve Ortaköy’de yüksekokullar kuruldu. Son olarak Aksaray Üniversitesi kuruluyor. Niğde suskun ve sahipsiz bir il olunca lokması elinden kolay alınıyor.

Niğde doğa ve tarih zengini olmasına karşın bu ayrılan ilçeleri kadar turizmden pay alamıyor, tanınmıyor. Oysa Mardin’deki gibi tarihi evleri Niğde’de, Fertek’te, Bor’da görenler şaşırıyorlar. Kapadokya’da tek gülen Meryem Ana Freski bulunan Gümüşler Manastırı; halen Manisa Valisi olan eski Niğde Valisi Refik Arslan Öztürk’ün deyimiyle Efes ile eşdeğer bir batık kent olan Tyana; Kleopatra’nın yüzdüğü olimpik ölçülerde Roma Havuzu; Kavlaktepe yeraltı şehri; Hellena Kilisesi ve çoğu gezilebilir 10’dan fazla kilise... Aladağlar Milli Parkı, Bolkarlar, dünyada nesli tükenen Toros Kurbağası, Yeşilyurt ve Yeşilburç’taki tarihi doku, Niğde Kalesi, Alaaddin Camii, Hüdavent Hatun Türbesi gibi insan başlı hayvan figürleri yer alan dokusu ile her türlü tarih-doğa zenginliğine sahip olmasına karşın turizmden yararlanamıyor. Niğde Anadolu gazetesi, Niğde’nin tanıtımı için bir kampanya başlattı. Şimdi özellikle Niğdeli sanayici ve işadamlarının bu konuya destek vermeleri, sahip çıkmaları gerekiyor.

Ömer Fethi GÜRER

DEPREM VE KAÇAK İNŞAATA ÖNLEM

KOCAELİ Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bugün belediye meclis salonunda ’Kocaeli Uydu Takip ve Analiz Sistemi’ni (KUTAS Projesi) kamuoyuna tanıtacak. Bunun şu ana kadar ülkemizde yapılmış en kapsamlı uydudan imar takip projesi olduğu belirtiliyor.

Proje ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan yaklaşık 3500 kilometrekarelik alan ve 300 bin binanın tüm envanter bilgileri ve imar takibi yapılacak... Projenin ilk etabında 2006 Ocak-Şubat döneminde çekilen IKONOS uydu görüntüleri harita hassasiyetine getirilecek, tüm binalar sayısallaştırılacak ve ardından arazi çalışması başlayacak. Proje sonunda tüm Kocaeli’nin köy köy, ilçe ilçe bina envanteri bitirilmiş olacak ve imar takip raporu sunulacak.

KUTAS Projesi’yle, kaçak yapılaşmayla mücadele ve takibi, doğal afetlere hazırlık ve planlama, afet sonrası can ve mal kaybının belirlenmesi, hasar belirleme çalışmalarının hızlandırılması hedefleniyor. (İletişim: 0533-576 32 70)

Erdoğan’ın fındık sözü

2005 yılı fındık fiyatları Sayın Başbakanımız tarafından kilo başına 7 YTL olarak açıklandığında üretici olarak çok sevinmiştik.

Fındığımızı satınca borçlarımızı öderiz, çocuklarımızı evlendiririz hesapları yaparken FİSKOBİRLİK ilk aldığı fındığın bile parasını ödemeyerek bizleri mağdur etti. Nasıl olsa 7 YTL’den aşağı düşmez diye fındığımızı emanete verdik. Ancak 6 YTL’den yukarı çıkmayınca sağdan soldan borç aldık, işimizi gördük. Bugün fındığın piyasa fiyatı 5.5 YTL’den yukarı çıkmıyor. Benim gibi birçok fındık üreticisi, fiyatın hiç olmazsa 6.65 YTL’ye çıkmasını bekliyor. Çünkü Sayın Başbakanımız fındık fiyatını böyle açıklamıştı. Böyle giderse sözlerini yerine getirmeyen Başbakanımız dersini seçimlerde alacaktır.

Mehmet DEMİRYILMAZ

GİRESUN
UYARI

"Cep telefonunun bir organımız olduğunu zannetmemek, hayatı cep telefonu olmadan idare etmenin yollarını aramak, mümkün mertebe klasik iletişim araçlarını kullanmak..."

(’Tehlikeli Oyuncak’ kitabının yazarı Prof. Selim Şeker’den)

BİLİYOR MUSUNUZ

MÜJDE Ar, Ahmet Ağaoğlu, Atıf Yılmaz ve Esra Alkan’ın ortaklığıyla kurulan, Karaköy Fortis Bank’ın üzerindeki ’Es’kandil Karai’ adlı restaurant-barın bu akşam açılacağını...

MODERN Türk heykelinin 15 sanatçısının ilk kez bir araya geldiği ’Bellek ve Ölçek’ sergisinin dün akşam İstanbul Modern’de açıldığını...

AYLİN Özgül’ün, ’Vapuristanbul’ adlı fotoğraf sergisinin İstanbul Fotoğraf Merkezi’nde 14 Mart’a kadar görülebileceğini (www.istanbulfotografmerkezi.com)...

BEŞİKTAŞ Belediyesi’nin, yazar ve sinema eleştirmeni Onat Kutlar’ın ismini Levent Kültür Merkezi Sinema Salonu’na verdiğini....

ARDAHAN Milletvekili Ensar Ögüt’ün, adını taşıyan vakıf adına Ardahan’da 19 lisenin son sınıfında okuyan 991 öğrenciye 28 bin adet üniversiteye hazırlık dergisinin (MEF) gönderileceğini belirterek, herkesi mağdur bölgelerde eğitim kampanyasına destek vermeye çağırdığını (0532-590 69 69)...

Yazarın Tüm Yazıları