Bilge Umar’ın Narlıdere sevgisi

Konak Belediyesi’nin “Ustaya Saygı” etkinliğiyle gündeme getirdiği Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilge Umar, sayısız kitabı ve araştırmalarıyla Ege ve Türkiye tarihine önemli katkılarda bulunuyor.

Haberin Devamı

YILLAR önceydi.. Zülfü Livaneli uzun süren yurtdışı yaşamından sonra ülkeye dönmüş ve kitle konserlerine yönelmişti. Eşi Ülker Hanım’la bir Bergama ziyaretinde, kendisini alıp Kozak Yaylası’nda orman içinde bir pikniğe götürmüştük.

Grubumuzda kimler yoktu ki?.. Bergama Belediye Başkanı Sefa Taşkın ve eşi Macide Hanım, Bergamayı Sevenler Vakfı Başkanı merhum Rıza Tanol, Bergamalı aydınlardan Gürbüz Bağana, Demokrat İzmir eski Yazı İşleri Müdürü İskender Dinsel, eşi Evin, evlatları Melis ve Deniz vardı. Ben de lise öğrencisi kızım Neslihan’ı alıp gruba katılmıştım. Grubun bir önemli konuğu da Prof. Dr. Bilge Umar’la eşi Ayla Hanım ve şimdi İstanbul Barosu’nun güçlü bir avukatı olan küçük oğulları Afşin’di. Ormanın derinliklerinde bir büyük tahta masa üzerine yayıldık..

BİR BİLGİN

Haberin Devamı

O gün Zülfü Livaneli, derinlikli bir antik çağ bilgini olan Bilge Hoca’dan çok etkilendiğini açıkça belli etmişti. Yine formunda olan Bilge Umar, gayet mütevazı, ama konularına hakim bir şekilde Bergama’nın antik çağ tarihinde kuşbakışı bir gezinti yapıp hiç bilinmiyen tarihi detaylara girivermişti.
Açık söyleyelim.. Ağzımız açık onu dinlemiştik..
Epey konuştuktan sonra ara veren Bilge Hoca, yanıbaşına dönüp kara bir torbadan çıkardığı udunu kucağına alıp, hüzzam ve nihavent makamları döktürmeye başlamaz mı?.. Bu kadarına pes demek gerekirdi.. Antik çağ ziyafetinden sonra bir musiki şöleni başlamıştı.
Bu Batı-Doğu sentezi karşısında Zülfü Livaneli sorular sorunca Bilge Umar şöyle dedi:
“- Kültürün doğusu, batısı, yeri, yurdu, zamanı olmaz.. İnsanlığın dağarcığına yapışmış her uygar ayrıntı, kültürün kalıcı toplu çerçevesi içine girer!..”
Şimdi düşünüyorum da, Ege’mizin yetiştirdiği bu değerli hukuk bilginini, sayısız tarih-kültür kitapları ve araştırmalarıyla tarihimize büyük katkılarda bulunmuş olan bu üstün bilge büyüğümüzü tanıdığım için ne kadar şanslıyım.

ANLAMLI TÖREN

Konak Belediyesi’nin Bilge Umar için gerçekleştirdiği, “Ustaya Saygı” töreninde konuştum. Eski İzmir Baro Başkanı Güney Dinç, Prof. Dr. Şadan Gökovalı, Muzaffer Tunçağ, Prof. Dr. Oğuz Atalay, Özel Türk Koleji Mezunlar Derneği Başkanı Bülent Tokalıoğlu ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan veciz konuşmalar yaptılar.
Bilge Umar, 41 çeşit meziyeti sergilediğim anlamına benim için, “Zekeriya Sofrası gibi adam” demiştir. Ben de, 1001 meziyeti olduğu için ona “Babil Sofrası gibi bilgin” dediğimi naklettim.
1974’te Konak Meydanı’na Hasan Tahsin Anıtı dikilirken, şehit gazeteciye basın yoluyla sataşanlara, yazdığı dizi yazılarla bilimsel açıdan ne güzel yanıtlar verdiğini hatırlattım. Kaf-Sin-Kaf sloganımızın yaratıcısı Cemal Ahmet Umar’ın oğlu olan hocamızın, Anadolu’nun ilk halkı Luwiler’i nasıl ortaya çıkardığını anlattım. Sayısız kitabından örnekler sundum. Son kitabı Narlıdere’yi işaret ettim. Bir TÜYAP panelinde yanıbaşımdayken bayılma nöbetini nasıl atlattığımızı söyledim.
Velhasıl, halen İstanbul Yeditepe Üniversitesi hukuk öğretim üyesi, Mustafa Kemal cumhuriyetçisi, Anadolu uygarlıkları sevdalısı, büyük hukuk ve tarih bilgini Bilge Umar’ı bağrımıza bastık.
“Nice yıllara hocamız” dedik.. Doktor Hakan Tartan’ın önerisi üzerine yapılan bu tören vefa örneği oldu.

Haberin Devamı

Narlıdere kitabı

Şimdi elimizde Bilge Umar’ın son kitabı var. Heyamola Yayınları’ndan çıkan “Narlıdere” kitabında yazarımız, içten duygularla bağlandığı ve halen evinin bulunduğu, ilerici insanların yaşadığı bu ilçeyi anlatıyor. Yüzde 80’e yakın oylarla son seçimlerde cumhuriyetçi ve yurtsever partilere, adaylara topyekun oy veren Narlıdere’yi, Belediye Başkanı Abdül Batur’un şahsında kutladıktan sonra Bilge Umar’ın kitabına bir göz atalım. Kitabın içeriği şöyle:
· Narlıdere’nin ilk çağ tarihi.
· Osmanlı dönemi, Sancak Kale’nin yapılışı, Narlıdere’nin ilk belgeleri. * Beldenin son yarım yüzyıllık gelişimi. Çağdaş Narlıdere’nin özellikleri..
· Narlıdereli yaşlıların anlattıkları, Narlıdere Şehitliği, kabristanlar ve mezar taşlarının içeriği..
· Cem Evi, Narlıdereli Aleviler ve yaşam biçimleri..
· Türküler, çarşı ve pazaryeri..
(Kitap Edinme: Yakın Kitabevi: 0232.421 81 69)

Yazarın Tüm Yazıları