Besinleri çiğ olarak tüketmek

Bugünlerde gazetelerde ünlülerin günde bir kez çiğ sıkılmış maydanoz, kabak, havuç nar gibi sebze ve meyvelerin suyunu içtiğini okuyoruz.

Haberin Devamı

Ünlü diyet listeleri de yiyecekleri neredeyse hiç pişirmeden, çiğ yememizi öneriyor. Önerilen, üç beş günlük bir detoks programı uygulayarak yiyecekleri pişirmeden yemek ve böylece vücudu toksinlerden arındırmak.
Aslında “raw food” -çiğ yemek- akımı dünyada çoktandır var.
Peki nedir bu raw food beslenme şekli? Elbette ki sadece çiğ sebze ve meyveleri tüketmek olarak düşünmemek lazım. Çünkü asıl amaç çiğ ve canlı beslenmek. Yani kökler, bazen düşük sıcaklıkta pişmiş hayvan eti, kavrulmamış kuruyemişler bu beslenme şeklinin vazgeçilmezleri arasında.
Türkiye’de yeni sayısı artıyor çiğ ve canlı beslenenlerin. Ama uzmanlar kulaktan dolma bilgilerle ya da yanlış uygulanan çiğ beslenme diyetinin uzun vadede bazı zararları olabileceğini söylüyorlar. Bunu engellemek içinse işin uzmanına danışmayı salık veriyorlar.

TAVUKLU KREP LEZİTA

Haberin Devamı

Krebi hazırlamak için oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları, tuz ve unu geniş bir cam kaseye aktarıp tel çırpıcıyla çırpmaya başlayın. Sütü de azar azar ilave edip çırpmaya devam edin. Koyu ayran kıvamında pürüzsüz bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru oda sıcaklığında en az 20-30 dakika bekletin.
Krep tavasını ya da küçük bir teflon tavayı yağla ıslattığınız peçeteyle yağlayın. Krep hamurundan 1 kepçe kadar alıp yakın mesafeden krep tavasına aktarın. Arkalı önlü kızartın.
Aynı işlemleri hamurun kalanına da uygulayıp 8-9 adet krep yapın, üst üste koyun ve bir kenarda bekletin.
İç harcını hazırlamak için zeytinyağını, uzun ince doğradığınız mantarları ve yemeklik incecik doğradığınız soğanları geniş bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Tavla zarı formunda doğradığınız tavuğu da ilave edip 5 dakika daha kavurun. Tuz, biber ve kekiği de serpiştirip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin.
Krepleri tezgaha yayın. Tavuklu iç harcını kreplerin üzerine paylaştırıp iri sigara börekleri şeklinde sarın ve hafifçe yağladığınız bir fırın kabına yan yana yerleştirin.
Üzerine rendelenmiş kaşarı serpiştirin, önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri kızarıncaya kadar, 30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Not: İsterseniz kreplerin üzerine önce beşamel sos gezdirip, sonra rendelenmiş kaşar da serpiştirebilirsiniz. 8 adet krep için 2 su bardağı beşamel sos yeterli olacaktır.

Malzeme listesi

Haberin Devamı

Krep için; 
- 2 adet yumurta 
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı un 
- 2 su bardağı süt

Kızartmak için; 
Çok az miktarda tereyağı (2 yemek kaşığı sıvıyağ da kullanabilirsiniz.)

İç harcı için;
-1-2 adet tavuk göğüs eti (Tavla zarı formunda küp küp doğranmış olmalı.) 
- 300-400 gr kültür mantarı (Konserve mantar da kullanabilirsiniz.) 
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
- 1-2 adet orta boy kuru soğan 
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kekik 
- Ayrıca, 2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar

Yazarın Tüm Yazıları