Benim rakı bardağı ölçeğim

Bir zamanlar yaptığım televizyon programında un ve suyun ölçüsünü vermek için izleyicilere "Babalarımızın klasik rakı bardağını kullanın" demiştim.

Program biter bitmez sponsorlardan hiddetli ve şiddetli telefonlar almıştım. Bir kimyacı olarak ölçü konusunu o kadar önemsiyordum ki, en doğru ölçüyü nasıl vereceğimi şaşırıyordum.

Çünkü Türk yemekçiliğinde ölçü sistemi oturmamıştı ve örneğin "cup" ya da "spoon" gibi ölçüler gelişmemişti. Kadınların gram, ml ve dl gibi ölçülerden hoşlanmadıklarını da biliyordum. Bugünkü tecrübemle çok rahat söyleyebilirim ki, eskilerin limonata bardağı, şimdinin rakı bardağı en doğru ölçü birimidir.

Greyfurtta bulunan pektin maddesi vücuttaki kolesterol miktarını düşürür.

Sebzeli kıymalı kağıt kebabı

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

400 gr orta yağlı kıyma

2 adet sivri biber

3 adet orta boy domates

2 adet orta boy kuru soğan

4 adet orta boy patates

8 diş sarmısak

1 adet kırmızı dolmalık biber

2 yemek kaşığı margarin

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kıyma, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzu yoğurma kabına aktarıp iyice yoğurun. Kıymanın yarısını, yaklaşık 50 santimetre uzunluğundaki fırın kağıdına bastırarak yayın. Sonra, ince halkalar şeklinde dilimlediğiniz soğan ve patatesi, ikiye bölünmüş sarımsak, halka halka doğradığınız domates ve sivri biberin yarısını kıymanın üzerine yerleştirin. Kalan kıymayı da malzemelerin üzerine bastırarak yayın. Kıymanın üzerine tekrar patates, domates ve bu kez kırmızı biber dilimlerini yerleştirin. Margarini fındık büyüklüğünde parçalara ayırıp üzerine yerleştirdikten sonra tuzu da serpiştirin. Kağıdın iki ucunu kebabın üzerini kaplayacak şekilde katlayın. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Meyveli jöle layla

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

3 dakika

Malzeme listesi

2 paket muz jölesi

3 su bardağı sıcak su

2 su bardağı soğuk su

3 adet muz

2 salkım siyah veya yeşil üzüm

1/2 limonun suyu

Muzları soyup ince halkalar halinde doğrayın. Kararmalarını önlemek için üzerlerinde limon suyu gezdirin. Üzümü de yıkayıp tanelerine ayırın. Diğer taraftan, jöleyi derin bir kaba aktarıp üzerine kaynar suyu ekledikten sonra karıştırarak eritin. Jöle iyice eriyince buz gibi suyu da azar azar ilave edip karıştırın. Derin ve orta boy bir kabı soğuk suyla ıslatıp hazırladığınız jölenin yarısını kaba aktarın. Süzdüğünüz muz dilimlerini ve üzüm tanelerini ekleyip karıştırın. Buzdolabında 10 dakika kadar bekletip çıkarın. Kalan jöleyi de kabın kenarından yavaş yavaş boşaltıp tekrar buzdolabına koyun. 2 saat kadar sonra jöle tamamen donduğunda, servis tabağına yerleştirip tekrar buzdolabına koyun. Servise sunmadan önce buzdolabından çıkarıp meyve veya hindistancevizi tozuyla süsleyin.
Yazarın Tüm Yazıları