Beni duygulandıran bir Mozart mektubu

ÇOKSESLİ müziğin önemli, iyi sopranolarından Müfide Özgüç'ten bir mektup aldım:

"Sayın Doğan Hızlan,

Avusturyalı şan hocam Frieda Böhm'le 1957 yılında konservatuvarda başlayan Mozart sevgim, daha sonra sevgili hocam Muazzez Gökmen'le daha da olgunlaştı.

45 yıl Ankara Devlet Operası'nda solist sanatçı olarak, Mozart ağırlıklı operalar oynadım, konserler, resitaller verdim. Mozart benim dünyam, hayat felsefem oldu.

Yaşamımda heyecanla yorumladığım, programlarımdan bir küçük bölümünü sizinle paylaşmak istedim.

Saygılarımla."

Kimdir Müfide Özgüç? Ahmet Say'ın Müzik Ansiklopedisi'ndeki Müfide Özgüç maddesini özetleyerek bu sorunun yanıtını vermeli.

1938 yılında doğdu, müziğe Bursa Halkevi Korosu'nda başladı, 1958'de Ankara Devlet Konservatuvarı Şan-Opera Bölümü'ne girdi, 1962'de Ankara Devlet Operası'nın solistleri arasına katıldı. Mozart operalarında sergilediği ustalıkla tanındı.

Romanya'da düzenlenen 5. Enescu Yarışması'nda Rumen Besteciler Birliği'nin ödülünü kazandı, Salzburg'da yapılan Uluslararası Mozart Şarkıcıları Yarışması'nda diploma aldı.

Ahmet Adnan Saygun, Ferit Tüzün'ün kayıtlarında soprano partilerini seslendirdi.

Ayrıca eğitimci olarak da birçok öğrenci yetiştirdi.

Benim notum ise: Müfide Özgüç, orkestra yöneticiliğini, müzik konusundaki görüşlerini beğendiğim Naci Özgüç'ün annesidir.

* * *

MOZART'
ın aryalarını, iyi bir Türk sanatçısının sesinden dinlemenin hazzını yaşadım. Mozart'ı severek, onun dünyasında yaşayarak yapılmış bir seslendirme.

Tam dinlerken odama Ertuğrul Özkök geldi, sesin büyüsüne kapıldı, kim diye sordu. Müfide Özgüç deyince, CD'sini almak istedi, özel kopya olduğunu söyleyince, ona da bir kopya sözü verdim, sanırım bu icra kulaktan kulağa İstanbul'da dolaşacak.

Rengim Gökmen'in yönettiği Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Müfide Özgüç'e Mozart konser aryalarında eşlik ediyor. Bir Mozart seçmeleri yapsaydım, bu aryalardan birini mutlaka alırdım. Neden olmasın, belki de yaparım...

Bir de kaset göndermiş, bir Mozart severi sevindirmek için düşünülmüş, duyarlı bir sanatçı inceliği.

Sabahattin Kalender yönetiminde Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde Müfide Özgüç'ten, Mozart'ın operalarından örnekleri dinledim.

Hangi operalar?

Áşık olduğum Don Giovanni'den Donna Anna rolü, Sihirli Flüt'te Pamina, Saraydan Kız Kaçırma'da Konstanze, Figaro'nun Düğünü'nde Kontes D'Almaviva.

* * *

TEŞEKKÜR
ederim Müfide Özgüç, beni güzel bir Mozart ses şöleninde ağırladınız. Üzdünüz de! İsterdim ki, bu kayıtların CD'lerini, rol aldığınız operaların DVD'lerini okurlarıma tavsiye edebileyim. Pazarlarını renklendireyim. Ne yazık ki bunların CD'leri satılmıyor, salonlarda söylenip, alkış seslerine karışıp unutuluyor.

Onlar benim kadar şanslı değiller.
Yazarın Tüm Yazıları