Beldeler kıskaçta

İÇİŞLERİ Bakanlığı’nın 24 Nisan’da yayınladığı bir genelge ile, yeni büyükşehir olacak 13 ildeki belde belediye başkanlıkları ve muhtarlıkları ilgili illerin valiliklerine bağlanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Genelge, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Şanlıurfa valiliklerini kapsıyor.

Uygulamaya gerekçe olarak, “Büyükşehir olacak illerdeki bazı belde belediyelerinin taşınmazlarını elden çıkarma ve belediyeyi borçlandırma yoluna gittikleri duyumları üzerine, idarede bütünlük, hizmetlerde sürekliliğin sağlanması ve kamu menfaatinin korunması amacıyla tedbir alınması zorunluluğu” gösteriliyor. Ayrıca, söz konusu belde belediyelerinin imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı işlemleri dışındaki hemen hemen tüm işlemlerde, 5393 sayılı Belediye Yasası’nın 68. maddesindeki hükümlerin saklı kalması kaydıyla valilik onayı zorunlu kılındı. İyi mi, kötü olacak?

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Ben bir gün Atatürk’ü savunmak zorunda kalacağımı hiç düşünmezdim. İnsan babasını inkâr eder mi?”
(Selçuk Ülger)

İstanbul’daki akciğer naklinde büyük başarı

*YEDİKULE Göğüs Hastalıkları Hastanesi ile Kartal Koşuyulu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir yılda altı akciğer ameliyatının gerçekleştirildiği açıklandı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, organ naklinde Avrupa standartlarında kaldığımızı söylüyor.

Antalya ve Hacettepe’de yapılan son ameliyatlardan sonra İstanbul geri mi kaldı diye bir sorgulama gereği duyuyor İstanbul... Yoksa tam bir tanıtım yapılamıyor mu?

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nin Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Hüseyin Yıldırımoğlu’nun gönderdiği notta bu soruya bir yanıt bulabilirsiniz. Yıldırımoğlu şöyle diyor: “Dünyanın en zor nakillerinden olan akciğer naklini merkezimiz olarak bu yıl büyük bir başarıya imza atarak gerçekleştirdik. İlk naklimizi geçen 14 Mart’ta, son nakli de 14 Nisan’da yaptık.

Hem bir ay içinde 3 akciğer nakli yaparak, hem de yaptığımız 3 naklin de sağlıklı olması nedeniyle Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdik.

Bu başarının kamuoyuna duyurulması doğru yapıldı. Ama organ bağışını bu topluma nasıl anlatacağız.”

Haberin Devamı

Ebabil kuşunun kıymetini bilmek

KUŞ gözlemcisi Erdoğan Yaşin, ODTÜ Rektörlüğü’nün doğaseverliğine ince bir eleştiri gönderiyor. Aslında bu herkese bilgi ve ders olmalı.

“Rektörlük binasının çatısına, pencere kenarlarına her yıl yuva yapan, kutsal Ebabil kuşlarının yuvaları Rektörlük tarafından bozulmuş, onlarca yavru kuş ölüme terk edilmiştir. ODTÜ semalarında her ilkbahar çığlıklar atarak uçuşan ve baharı mijdeleyen bu kuşlar ODTÜ’de sadece ve sadece yıllardır bu binada yuva yapmaktadırlar. Kuş yuvalarının kokusundan, kuşların etrafı kirletmelerinden rahasız olan Rektörlük, akıllıca(!) bir hamle göstererek, yuvaları kuşların üreme döneminde temizlemeyi uygun görmüştür. Rektörlükteki duyarlı bazı çalışanların haber vermesiyle yardıma koşan duyarlı ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri, sahiplendikleri 13 yavru ebabili bir hafta besleyerek her birini özgürlüklerine kavuşturmuşlardır. En az 85 yavru ebabilin ölü olarak tespit edildiği bu doğa katliamı ODTÜ Rektörlüğü’nün, ODTÜ’nün asıl sahipleri olan çevremizdeki diğer canlılara olan bakışını bir kez daha ortaya koymuş ve bu olay ODTÜ tarihine bir kara leke daha sürmüştür.”

Bu ders ve bilgi herkes içindir.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- ÇYDD Genel Başkanı Prof. Türkan Saylan’ın ölümünün 3. yılında 18 Mayıs Cuma günü, saat 11.00’de Zincirlikuyu’daki mezarı başında anılacağını, aynı gün 18.45’te Fulya Sanat Merkezi’nde 2. Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri’nin dağıtılacağı tören yapılacağını, daha sonra da Fazıl Say’ın Türkan Saylan ve sevenleri için özel bir resital vereceğini...

- CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal’ın 1983 tarihli Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılarak “Aynı gün içerisinde birden fazla farklı trafik suçunun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır” hükmünün getirilmesi için bir teklif verdiğini...

Haberin Devamı

- KIRKLARELİ Üniversitesi, Bağcılar Belediyesi ve Bağcılar Rumeli Balkan Trakya Platformu’nun Balkan Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla 11-13 Mayıs tarihlerinde ortaklaşa organize ettiği Uluslararası Balkan Sempozyumu’nun yarın Grand Cevahir Otel’de başlayacağını (0212 410 06 77)...

Kaybeden at bıçaklanır mı

*EDİRNE Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nurhan Kalendir, Vali Gökhan Sözer’i uyarıyor:

Edirne Belediyesi’nin düzenlediği Hıdrellez Kakava Şenlikleri’nde, bilinçsiz ve tedbirsiz at yarışı düzenleyerek dereceye giremeyen atlarını bıçaklamaya kadar varacak aşırı şiddet uygulayanlar hakkında işlem yapılması gerekiyor.

Yasalar göz ardı edildiğinde kadına şiddet gibi hayvanlara da şiddet uygulayan kafalarla mücadele etmemiz gerekiyor.

Belediye ve olayı yaratan kişiler hakkında yasal işlem yapılması gerekiyor.

5199 No’lu Hayvanları Koruma Yasası’nın 1, 10, 14 ve 10. maddelerini okumanızı rica ederiz.

Hiç kimse hayvan yaşamını hiçe sayamaz.

Haberin Devamı

Mesaj Panosu

- SİLİVRİ Belediye Başkanı Özcan Işıklar, geçen yıl Yoğurt Festivali’ne katılan Kazakistan ve Kızgızistan ekiplerinin davetine icabet ettik; sosyal ve kültürel bağlarımızı güçlendirdik, görüşmeler yaptık. Türk okullarını ziyaret ettik, başarılı çalışmalarını gördük. Silivri’de ne kadar önemli çalışmalar yaptığımızı burada daha net görme fırsatımız oldu” açıklamasını yaptı.

- TEK din, hem de iki defa söyledi Başbakan. Bir atasözü vardır; hatırlatayım; “Dervişin fikri neyse, zikri de odur.”
M.İ. KOLBURUN

Yazarın Tüm Yazıları