Beklenen etkileşim

Tarihin en büyük imparatorluklarından biridir Bizans İmparatorluğu. Biz bu imparatorluğu Osmanlılar’la yaptıkları savaşlarla ya da antlaşmalarla hatırlarız daha çok.

Ancak aynı dönemde yaşamış ve birbirine bu kadar yakın olan iki medeniyetin birbirinden etkilenmemesi pek de mümkün değildir.
Bizim üç öğün yeme alışkanlığımızı Bizanslılar’dan etkilenerek kazanmamız da işte bunun bir örneğidir.
Bizans mutfağı çok zengin bir mutfaktı ve insanları da yeme-içmeye çok önem verirlerdi. şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; Bizans mutfağını özel kılan şey, et yemekleri ve onların yanında sunulan sosların çeşit bolluğuydu. Balık, bu mutfağın vazgeçilmez bir parçasıydı ve genellikle sosta bekletilmiş bir balık süslerdi akşam yemeği sofralarını. Eğer balık yoksa ya bir kümes hayvanı ya da kırmızı et eşlik ederdi şaraba...
Şarap, Bizans yeme-içme kültürünün çok önemli bir parçasıydı ve küçük çocukların bile şarap içmesi gelenekti. Ancak bu mutfağın çok önemli bir başka parçası olan et, ergenlik çağına gelmemiş çocuklar tarafından tüketilemiyordu.
Orta halli bir Bizans evinde akşam yemekleri üç çeşit yemek ve ardından yenen tatlıdan oluşurdu. Gün içinde mutlaka meyve yenir, eğer meyve yenmediyse kompostoyla idare edilirdi. Osmanlı ve Bizans mutfakları arasındaki benzerlik hiç öyle azımsanacak gibi değil, değil mi?

Patatesli pırasa köftesi

8 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişme süresi: 35 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 750 gr. pırasa
* 250 gr. yağsız dana kıyma
* 1 adet orta boy haşlanmış patates
* 2 dilim tost ekmeği
* 1 adet yumurta
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Kızartmak için;
* 1 adet yumurtanın sarısı
* 1 adet yumurta
* 3 tepeleme yemek kaşığı un
* 1 su bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI
Pırasaların sararan kısımlarını ve köklerini kesip atın. ıyice yıkadıktan sonra incecik halkalar halinde doğrayıp geniş bir tencereye aktarın. Üzerine 5-6 santim çıkacak kadar sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte haşlayın. ıyice yumuşayan pırasayı süzüp suyunun süzülmesi için süzgeçte en az 20 dakika daha bekletin. Suyu iyice süzülen pırasayı avuçlarınız arasında sıkın. Pırasayı mutfak robotuna koyup püre haline gelinceye kadar çekin ve derin bir kaba aktarın. Üzerine ufaladığınız tost ekmeğini, kıymayı, haşlayıp rendelediğiniz patatesi ekleyin. Tuz ve karabiberi de serpip yumurtayı kırdıktan sonra yoğurmaya başlayın. Malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurduktan sonra üzerini örtüp buzdolabına koyun. Köfte hamurundan daha cıvık olan karışım böylece biraz sertleşecektir. Diğer taraftan, bir bütün yumurtayı ve bir yumurtanın sarısını geniş bir kaseye koyup çatalla çırpın. Unu da geniş bir tabağa serpiştirin. Buzdolabından çıkardığınız köfte harcından pinyon topu büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın ve üzerlerine hafifçe bastırın. Diğer taraftan, sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın. Hazırladığınız köfteleri una buladıktan sonra yumurtaya batırın ve kızgın yağda çevire çevire kızartın. Sıcak veya ılık olarak servise sunun.

Ilık bonfile salatası (diyet)

4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişme süresi: 10 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 4 adet bonfile (500-600 gr. kadar)
Etin sosu için;
* 2 diş sarmısak
* 3 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 çay kaşığı karabiber
* 2 yemek kaşığı soya sosu
* 1 tatlı kaşığı tatlı hardal
Salata için;
* 1 demet kıvırcık marul
* 2-3 adet yeşil taze soğan
* 4-5 adet küçük boy kırmızı turp
* 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
Bonfileleri keskin bir bıçakla 1-1,5 santim eninde parmak şeklinde dilimleyip cam ya da porselen bir kaseye koyun. Dövülmüş sarmısakları ve sıvıyağı da küçük bir kaseye alın. Üzerine soya sosu ve tatlı hardalı ekleyip karabiberi serpin. Soya sosu tuzlu olduğundan ayrıca tuz koymanıza gerek yok. Sosu çatalla iyice çırptıktan sonra parmak şeklinde dilimlenmiş bonfilelerin üzerine aktarın. Elinizle karıştırarak bonfilelerin sosa iyice bulanmasını sağlayın. Kabın üzerini kapatıp buzdolabında en az 1 saat ya da 1 gece bekletin. Marine ettiğiniz etler daha lezzetli olacaktır (bu salatayı yapmak için biftek de kullanabilirsiniz, ancak ben biftek daha sert olduğu için tercih etmedim). Diğer taraftan, kıvırcık marulun yapraklarını yıkayıp süzün. Yeşil soğanları ayıklayıp incecik doğrayın. Kırmızı turpları iyice yıkayıp soymadan yarım ay şeklinde dilimleyin. Hazırladığınız tüm salata malzemelerini bir salata tabağına yerleştirin. Orta boy teflon tavada fındık büyüklüğünde tereyağını eritin. Ocağın altını açıp bonfileleri kızgın yağa sosuyla birlikte aktarın. Etleri yüksek ısılı ateşte, tavayı sallayarak 5 dakika kadar kızartın. Yüksek ısılı ateşte pişen etin suyu dışarı çıkmayacak ve et hem lezzetlenecek, hem de çabuk pişecektir. Beş dakika sonra ocağın altını kısıp etleri orta ısılı ateşte 5 dakika daha pişirin. Etler sıcak haldeyken yağı ve sosuyla birlikte salata malzemelerinin üzerine aktarın. Sıcağa yakın bir ısıdayken servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları