"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Bedri Rahmi’yle çay

Benim en sevdiğim şairlerden biridir Bedri Rahmi Eyüboğlu... Kim sevmez "Karadutum, çatal karam, çingenem"i, kimin yari, kara saplı bıçak gibi sinesine saplanmaz.Bedri Rahmi Trabzonlu’dur. Onun şiirlerinde Karadeniz de vardır. Gelin bugün sizlerle "Bi Tane Daha" şiirinin dizelerinde gezinelim."...Bir ilimiz var adı Rize / Durup dururken bir bardak çay sundu bize / Rize’de çayı kim yetiştirdi Rize"de / Missisipi’ye karışan çayları öğretirler bize / Rize’de çayı kim buldu Rize’de / Kimdi o sessiz sedasız, kumral kumral demlenen mübarek adam / Adını öğretmediler bize"... Çayın isimsiz kahramanı, ülkemizde çay tarımının yapılması için baş koyan Zihni Derin’i de bu vesileyle anmış olalım.Fincan ve bardaklardaki inatçı çay ve kahve izlerini temizlemek için nemli bir beze birazcık diş macunu sürüp izin üzerinde gezdirmeniz yeterli olacaktır.Biberli niyokki6 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 15 dakikaHamuru için3 adet orta boy patates (haşlanmış)3 su bardağı dolusu un2 adet yumurtanın akı2 çay kaşığı tuzSosu için5 yemek kaşığı zeytinyağı2 adet kırmızı dolmalık biber2 adet yeşil dolmalık biber1 çay kaşığı tuz, karabiberHaşlanmış patatesleri sıcakken rendeleyip üzerine 3 bardak unu ekleyin. Sonra da tuzu serpiştirip yumurta aklarını ilave edin. Sürekli yoğurarak yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Hamuru 20 dakika kadar dinlendirin. Eğer hamur elinize yapışıyorsa birkaç kaşık daha un ekleyebilirsiniz. Şimdi, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak bir parmak kalınlığında rulolar yapıp bıçakla bir santimetrelik parçalara ayırın. Bu hamur parçalarını kaynayan tuzlu suda tıpkı makarna haşlar gibi 10 dakika haşladıktan sonra süzün. Zeytinyağını tencereye aktarıp ayıklayıp tavla zarı formunda doğradığınız yeşil ve kırmızı biberleri aktarıp karıştırın. Tuz ve karabiberi de serpiştirerek 7-8 dakika daha karıştırarak kavurun. Bu harcı haşlanmış niyokkilerin üzerinde gezdirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.Sımsıcak tartölet16 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi125 gr bitkisel margarin (yumuşamış)2 yemek kaşığı toz şeker2 yemek kaşığı yoğurt1 paket vanilya1 paket kabartma tozu12 yemek kaşığı unÜzeri için1 paket vanilyalı hazır puding2 su bardağı süt1 adet muz (dilimlenmiş)3 yemek kaşığı renkli granül şeker2 yemek kaşığı ince kıyılmış fındıkOda sıcaklığında yumuşamış margarin ve toz şekeri, yoğurma kabında karıştırın. Yoğurt, vanilya, kabartma tozu ve unu ilave edip yumuşak bir tart hamuru hazırlayana kadar yoğurun. Hamuru, üzerini örterek 20 dakika beklettikten sonra 16 eşit parçaya bölün. Parçaların her birini, tezgahın üzerinde merdane yardımıyla incelterek, yağlanmış küçük tart kalıplarına kenarlarını yükselterek yayın. Hamurları fazla kabarmaması için çatalın ucu ile birkaç yerinden delin. Tartları fırın ızgarasının üzerine dizin, 175 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika, üzerleri hafif sararıncaya kadar pişirip çıkartın. Öte yandan, hazır puding ve 2 bardak sütü tencereye aktarıp orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayınca ocaktan alın ve ince kıyılmış fındıkları ilave edip karıştırın. Karışımı mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Şimdi, soğuyan tartöletlerin her birinin üzerine önce iki dilim muz koyup sonra üzerlerini vanilyalı pudingle kaplayın. Son olarak, renkli şekerlemelerle süsleyin. Buzdolabında iki saat kadar bekletip servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI