Bedeninizle barışın

Bedenimizle barışık olmanın huzurlu bir hayatın temel koşulu olduğunu hepimiz çok iyi biliriz ama ne var ki bu önemli kuralı maalesef sık sık unutuveririz!

Haberin Devamı

Oysa özellikle orta yaş döneminde, hatta 40’lı yaşlara “merhaba” dediğimizde kulağımıza küpe olması gereken basit bir ayrıntıdır bu.
Eğer bu yaşlarda bedeninizi olduğu gibi kabul etmez de onunla sonu gelmez kavgalara girişirseniz kaybeden daima siz olursunuz. Üstelik tonlarca mutsuzluğu yüreğinize yükleyerek!
Özellikle menopoz sürecinde bir kadınsanız, bedeninizi olduğu gibi kabul etmenizin daha da büyük bir anlamı var. Nedeniyse menopoz döneminin hem dış görünüş hem iç organlarda birbiri ardına gelen değişimlerin sıklaşıp yoğunlaştığı bir zaman dilimi olması.
Ben dâhil pek çok doktorun ortak gözlemi şu: 40’ını geçen kadınlar özellikle kilo ve cilt problemleriyle karşılaştıklarında, bunların menopozla ilişkili doğal değişimle olabileceğini kabullenmeyip anlamsız telaşlara kapılıyor.
Benzer durum saç-tırnak sorunları için de geçerli. Menopoz, (doğal olarak) kiloda, cilt, saç ve tırnaklarda görsel -estetik- bazı sorunlara yol açıyor. Cilt kurumaya, pörsümeye, kırışmaya, saçlar seyrekleşip matlaşmaya, tırnaklar soyulup kırılmaya başlıyor.
Menopoza ve yaşlanmaya bağlı bu olağan değişimleri yavaşlatmak ya da azaltmak için bazı çabalar göstermeniz normaldir.
Bu dönemde yeni bir planlama yapma ihtiyacı duymanız son derece tabiidir.
Beslenmeyi gözden geçirip yeniden ayarlamak, bedensel aktiviteyi biraz daha artırmak, cildi içten ve dıştan destekleme konusunda etkili önlemler alıp destekler kullanmak haklı, akılcı, doğru girişimlerdir.
Ama bu tür girişimleri abartmamakta, beklentileri büyük tutmayıp kilo sorunuyla ve kırışıklıklarla kavgalara girmemekte fayda vardır. Bu konularda da iyimser -olumlu- ve sakin tavrı korumalı, makul bir noktada durmaya özen göstermelisiniz.

Haberin Devamı

Hormon desteği kullanmalı mı?

BİR NOT

Bedenle barışık kalma konusunu yeniden gündeme getirmemin nedeni, geçen hafta konuştuğum bir hastamın anlattıkları. Birkaç ay önce menopoza giren hasta, hormon desteği -östrojen takviyesi- kullanıp kullanmamak konusunda ciddi bir ikilem yaşıyordu. Bir yandan “eğer bu hormonları kullanırsa cilt kırışıklıklarının pek olmayacağı, ciddi bir kilo sorunu yaşamayacağı ve menopoza bağlı bedensel değişikliklerin minimumda kalacağı” gibi bir bilgi edinmişti. Diğer taraftan da hormon desteği kullanmanın meme ve rahim kanseri riskini artırabileceği konusunda korkulara sahipti.
Ona önerim bir kadın sağlığı uzmanını dinlemesi oldu. Hormon desteklerinin menopoza giren her kadın için uygun bir tercih olmadığını düşünen hekimlerden biri olsam da ve bu konuda son kararı kadın sağlığı uzmanlarının vermesi gerektiğine inansam da şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Hormon destekleri sizi asla menopoz öncesine geri dönme şansı tanımayacak, yaşlanma sürecinizi durduramayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları