Bebişimin hassas cildi!

Yeni doğan bir bebeğin de, çocukların da ciltleri son derece hassastır. Bebeğimizi kucağımıza aldığımız ilk dönemde, onun cildini tanıdığımızı söyleyemeyiz. Peki ne yapacağız, cildine nasıl bakacağız?

Eskiden çocuklar rahat bir ortamda büyütülürdü. Oysa günümüzde çocuk büyütmek oldukça farklı standartlarda seyrediyor. Eskisi gibi büyük aileler halinde yaşamıyoruz. Kadınlar aktif iş yaşamının içinde ve onlar için kariyer en az aile kadar önemli. Bu dişe diş rekabetlerin yaşandığı dünyada çocuklarımızı elimizden geldiğince iyi yetiştirmek zorundayız.
Bütün bunların sonucunda çocuk büyütmek eskisinden çok daha zor ve masraflı! Bu nedenle az çocukla yetinmek zorunda kalıyoruz. Ama içimizde öyle bir heves oluyor ki, bebeğimiz daha doğmadan ona masallardaki gibi odalar düzenliyoruz. Dev bir sektör haline gelen bebek süsleri, oyuncaklar, bezler, giysiler ve kozmetikler, bebekten önce onun odasındaki yerini alıyor.

O tatlı bebeği henüz tanımıyoruz

Önemli olan bebeğimizin nasıl göründüğü değil, rahat etmesidir. Onu izlemeli, tanımalı ve anlamalıyız! Bebeğimizin kendi talepleri, sorunları, ihtiyaçları ve cici bici olma sınırları var. Yeni doğan bir bebeğin de, çocukların da ciltleri son derece hassastır. Onu kucağımıza aldığımız ilk dönemde bebeğimizin cildini tanıdığımızı söyleyemeyiz. Peki ne yapacağız, bebeklerin cildine nasıl bakacağız?

Banyolar ve şampuanlar

Her gün yıkanan bebekler çok daha çabuk serpilir, daha dayanıklı, daha huzurlu olur ve güzel uyur. Ama banyo yaptırırken dikkat etmemiz gereken şeyler var. Bebeğimize uygun şampuan seçiminde ürünün kokusu ve ambalajı önemli değildir. Aldığımız ürünün ılımlı PH değerinin olması, köpürmemesi, anti alerjik ve göz yakmayan bir şampuan olması önemlidir. Bileşiminde ‘amphoteric surfactants’ olan şampuanlar böyledir.
‘Cocamidopropyl betaine’ maddesi de gözlerin yanmasını önler. Bunları bir kenara not alıp, şampuan alırken hatırlamanızda fayda var. Saç kremine gelince... Kimyasal işlem görmeyen ipek gibi saçlara krem sürmeye ne gerek var?

Bebek cildi kurudur

Bebeklerin de cildi nemlendirilmek ister. Çünkü bebek cildi kurudur. Ama seçeceğiniz kremler jel kıvamında, kokusuz, renksiz ve kaliteli olmalıdır. Bebek cildi farklı tepkiler gösterebilir. Bu nedenle kremleri önce kolunda deneyin. ıki gün kadar bekleyin, alerji belirtisi görmezseniz, gönül rahatlığıyla yüzüne sürebilirsiniz.
Güneşten koruyucu kremler çocuklar için çok önemlidir. Etkili olması için bu ürünleri dışarı çıkmadan yarım saat önce sürmelisiniz. ıçinde ‘dioksi titanyum’ veya ‘zinc oksit’ bulunan ürünleri tercih edin. Yalnız dikkat edin, güneşten koruyucu kremleri çocuğun gözüne kaçırmayın.

Alerjik ürünlere dikkat edin!

Küçük çocuklar ve bebeklerde alerjik reaksiyonları izlemek gerekir. Kullandığınız şampuan, krem ve merhemlerin alerji yapmadığından eminseniz, hiç değiştirmeye niyetlenmeyin. Bebeğinizin bakımı için ürün seçerken, kokulu ve renkli olanlardan uzak durun. Bebekler zaten çok güzel kokar. Özellikle ıslak bezlerin kokusuz ve alkolsüz olmasına dikkat edin. Altına bağladığınız bezlerin de fiyatları indirime girmiş olanlarını değil, alerji yapmayanlarını tercih edin.

Pişikler

Pişik, küçük bebeklerin en büyük sorunudur. Nedeni genellikle bebeğin altının uzun süre ıslak kalması, yeteri kadar temizlenmemesi ve bezlerin uygun olmamasıdır. Bu pişikler bazen iltihaplanır, hatta bunlara bir de mantar sorunu eklenebilir. En iyi tedbir, bebeğin altını sık sık değiştirmek, her fırsatta açık bırakmak ve ıslak bezle silmek yerine su ile yıkamak. Doktorun özel bir tavsiyesi yoksa, saf vazelin veya çinko oksitli kremler sürülmeli.

Konak

Birçok bebeğin saçlarında konak oluşur. Bu cilt sorununda ilk yardım ‘zeytinyağı’dır. Yağ bütün bir gece bebeğin saçlarında kalırsa çok yararlıdır. Bu tedaviyi birkaç gece üst üste deneyin. ıyileşme olmazsa doktora müracaat edin.

Oje ve rujlar!

Küçük kızlar annelerinin oje ve rujlarına bayılır. Ama siz yine de onlara kendi oje, ruj ve saç jölenizi sürmeyin. Onları süslemeyi çok istiyorsanız, çocuklar için hazırlanmış özel kozmetikleri kullanın. Bu çağın çocukları farklı, onların da bir kozmetik dünyası ve modası var!

TİYATRO

Van Gogh

W. Gordon Smith’in Ülkü Tamer tarafından dilimize çevrilen tek kişilik oyunu “Van Gogh”, ünlü ressamın sanatını, akıl almaz yeteneğini ve yarattığı yüzlerce eserin karşılığını göremediği acılı yaşamın ardından gelen acılı sonunu konu alıyor. Müthiş ressamın sevmek ve çalışmak üzerine kurulu hayat hikayesinin sahneye taşındığı oyunda, oyunun yönetmenliğini de üstlenen ödüllü tiyatro ve seslendirme sanatçısı Hakan Gerçek rol alıyor. “Van Gogh”, 15 Aralık günü saat 20.30’da ENKA’da sanatseverlerle buluşuyor.
Ayrıntılı bilgi için: www.enkasanat.org

GÖSTERİ

Mickey ve arkadaşları Türkiye’ye geliyor

“Disney Live! Mickey’nin Masal Dünyası”nın Türkiye organizasyonunu üstlenen ıstanbul Çocuk Tiyatrosu, muhteşem bir gösteri sunuyor. 20 Ocak-14 şubat günleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek Disney Live Müzikali’ne tam 3 bin şanslı arıyoruz. 30 Ocak’taki oyuna çift kişilik davetiye kazanacak ilk bin şanslı kişi arasına girmek için Hürriyet Çocuk Kulübü Gazetesi’nde bulunan formu “Hürriyet Gazetesi, Disney Live Müzikali, Hürriyet Medya Towers, 34212 Güneşli-ıstanbul” adresine 21 Aralık’a kadar posta yoluyla gönderebilir ya da www.hurriyetcocukkulubu.com adresinde yayınlanan formları doldurup çekilişe katılabilirsiniz. Çekiliş sonrası kazananlar, 16 Ocak’ta Hürriyet Çocuk Kulübü gazetesinde yayınlanacak. Bu gösteri kaçmaz...

KİTAP

Bayan Frisby ve Gizemli Kurtarma Ekibi

Bayan Frisby cesur bir tarla faresi, aynı zamanda iki kız iki erkek annesi. Ancak başı büyük dertte, çünkü küçük oğlu çok hasta. Öte yandan bahar geldi gelecek, havalar ısınıyor. Bahçesinde yaşadıkları çiftçi, toprağı sürmek için sabanıyla yakında çıkagelir. Bayan Frisby ile ailesi, saban toprağı altüst edip kışlık evlerini parçalamadan önce, dere kenarındaki yazlık eve taşınmak zorunda. Ama küçük oğlu bu kadar hastayken nasıl?
Yazar: Robert C. O’Brien
Hayykitap

KURS

Haydi, eller hamura!

Yeni yılın yaklaştığı şu günlerde Klemantin Açık Mutfak Fırın ve Pasta Evi, tüm anneleri çocuklarıyla birlikte mutfağa davet ediyor. “şimdi annemle kurabiye yapıyorum, gelemem!” konulu gruplar oluşturuluyor. Salı, çarşamba ve cumartesi günleri saat 10.00’da başlayan gruplar, en fazla 5 kişiyle sınırlı.
Ayrıntılı bilgi için: (0216) 467 21 24
Adres: G3 Sok. Hanem Apt 4A Çiftehavuzlar /ıstanbul
Yazarın Tüm Yazıları