Bavulu alıp kaçanlar

YAZACAKLARIMIZ aslında Anadolu’dan büyük şehirlere göç veren şehirlerin öyküsüdür.

Haberin Devamı

Trabzon’dan Şanlıurfa’ya, Kars’tan Edirne’ye... Türkiye’nin öyküsüdür bu...
Bu hikaye özellikle seçim zamanı gündeme gelir. Kars’ta ise biraz daha şiddetli yaşanır.
“Bu ilde oturmuyor, niye aday oldu?” diye..
Kars’ta şehir dışından gelen, aday adaylarına, ‘çantacı’ ismi takılmasına üzülen turizmci Erdem Ekinci de almış kalemi eline... Ama sesini Kars’ta duyuracak yayın organı bulamamış. Bizden de ‘göç eden’lerin anısına köşemize konuk olmak istedi. Bu değerlendirmenin siyaset bilimcileri ve sosyologlar için öğretici bir yönü var:
“Kars’ta siyaset için Ankara’dan gelenlere takılan bir lakap var: ‘Çantacı’. Lakap takmayı seven insanlarız ya... Ben de Kars’ta siyaset yapıp fakir fukaranın sırtından ‘cebini doldurup’ Ankara’ya, İstanbul’a ‘demir atanlara’ bir lakap taktım:
‘Bavulcular’
Allah Kars’ı, ‘çantacılardan’ değil, ‘bavulu alıp gidenlerden’ korusun...
Amin!..
Çantacı ne demek?
İsterseniz 30-40 yıl geri gidelim. Anadolu’dan başlayan yoğun göçlerden doğal olarak Kars da nasibini aldı... Biraz gözü açık olanlar kapağı Almanya başta olmak üzere yurtdışına, ‘işçi olarak’ attı. Daha garibanlarımız da İzmir’e, İstanbul’a, Ankara’ya...
En ağır koşullarda yaşadılar. Onurları ve aileleri için.
Gittikleri yerde ‘Karslı’ diye zaman zaman horlandılar; ittirildiler.
Yetmedi; amcaoğlu-dayıoğlu hastalandı, geldi hastane kapılarında günlerce nöbet tuttular, deniz görmek isteyen akrabalarına gönüllü ‘pansiyoner’ oldular, onların kızları-oğulları yüksekokul kazandı, evlerini öğrenci yurdu gibi kullandırttılar. Yıllardır tablo bu.
Ne için; akraba ve Karslı
oldukları için...
Şimdi o insanların binbir eziyetle yetiştirdikleri göz nuru evlatlarından ola ki Kars’a ‘siyaset için yolu düşenlere’ takılan lakap hazır: ‘Çantacı’.
Bu haksızlık değil mi?
Toprak ve ağalık Kars’ta kaldı; güç de... Garibanların çocukları 30-40 yılda bu noktaya geldi de Kars niye bu kadar ihmal edildi?

EYE NİYE SORALIM Kİ

Gürcistan ve Ermenistan; ABD’den Cumhurbaşkanı ithal etti de, biz kendi çocuklarımızı mı hazmedemeyeceğiz?
Kars’a hizmet edecek olan insanların her alanda vizyon sahibi olması gerekiyor. Bunun için de büyük şehir hatta yurtdışı yaşamını bilmeleri... En önemlisi de karşılıklı ‘sevgi ve saygı’ gerekmiyor mu? Hem de içten, eskiden olduğu gibi...
Ha, bir de her ne sebeple gelirse gelsin ‘Eye ne işti?’ diye yarı şaka-yarı ciddi, ‘Ne işin var?’ diye örtülü sorguya çekmemek gerekiyor.
Eye ne iş olacak? Özledik geldik. Ticaret yapmaya geldik. Siyaset yapmaya geldik. Sıla-ı rahim yapmaya geldik. Mezarlıklarımızı ziyarete geldik. Memleketimize geldik. Giderken ‘Bu yoksulluk içindesiniz. Nereye gidiyorsunuz?’ diye soran oldu mu?
Hatta kısır siyasetle zorlanarak yollananlar da oldu. Gelirken kime soracağız.
Niye soralım!”
Bu anlatımda çok dersler var.

Haberin Devamı

Hekimi alet etmeyin

Haberin Devamı

İÇ Hastalıkları ve Kardiyoloji uzmanı (E) Prof. Dr. Siber Göksel, önceki gün ilgili meclis komisyonunda kabul edilen ‘Hadım Yasası’ için “Peki bu yasadaki tıbbı girişimi kim uygulayacak? Yine hekim mi?” diye soruyor.
“Eski ve deneyimli bir hoca olarak bu yasayı çıkaranların nasıl etraflı düşünemiyorlar” diyen Prof. Dr. Göksel’i dinliyoruz:
“Yasayı çıkaracak güç ne yapacaksa kendisi yapsın. Hekimi alet etmesin. Hekim Hipokrat yemini etmiş. ‘Önce zarar vermeyeceksin!’, ‘Düşmana bile hasta ise yardım edeceksin!’
Nazilerin deneyleri gibi bir şey yaptırmak isteniyor hekime. Burada iki olay var. Empotan, yani cinsel iktidarsızlığı olan kimseler de, bu kusurları karşısında bunalıma girip insanları öldürüyor. O halde iktidarsız olmak bir işe yaramadığı gibi, bu kişileri daha da canavarlaştırabiliyor.
İkincisi, yasayı çıkaran güç yasanın şartlarını ağırlaştırsın, hücre hapsi versin, cezayı uzatsın, hatta gerekirse idamı geri getirsin. Neden bunu hekim eliyle yaptırıyor? Hekim maşa mı? Artık hekimler akıllarını başlarına alsınlar, buna alet olmasınlar. Etik bakımdan bu büyük hata ve mesleğe ihanet olur. Tabip Odaları da bu işe el atsınlar.
Bu uygulama insan haklarına da aykırı... Ama ben, eski bir hekim olduğum için, olaya tıp etiği açısından  bakıyorum. Sonuç olarak, “Cezalardan ceza beğensinler, ama  hekimi alet etmesinler.”
Evet, hocamıza yanıt verin bakalım.

Haberin Devamı

İstanbul adayları ‘görücüye’ çıkıyor

RİZE, Muğla, Bursa, İzmir, İçişleri Bakanlığı müsteşarlığı ve İstanbul Valiliği’nden emekli olan Av. Erol Çakır İstanbul 1. bölgeden aday adayı; eski Bayburt, Giresun, Çankırı, Isparta ve Kırklareli Valisi Ali Haydar Öner CHP’den aday olmak için istifa ettiğini, hangi bölgeden aday olacağı konusunda Genel Merkez’in ‘sen başvur, biz belirleyeceğiz’ demesi üzerine “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafa vardır” diyerek bekliyor; eski Kırklareli, Bolu ve Merkez Valisi Ali Serindağ Gaziantep’ten CHP aday adayı. Bu arada İstanbul 2. bölgeden Arif Hikmet Kılıç, 3. bölgeden Kenan Özüdoğru ve Bahçelievler eski Belediye Başkanı mimar Saffet Bulut.
Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, önseçimde listeye giremediğine ilişkin haberler üzerine “Ben aday olmadım” dedi.
CHP İstanbul İl Yönetimi, bugün 09.30-18.30 arasında İstanbul’un üç seçim bölgesinin milletvekili aday adaylarıyla bir araya geliyor. Yer Grand Cevahir Otel’de.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ

DANIŞTAY’ın, Rize’nin Fındıklı ilçesi Çağlayan Vadisi’nin sit alanı özelliğinin kaldırılması için HES firması tarafından yapılan başvuruyu reddeden Rize İdare Mahkemesi’ tarafından verilen ‘ret’ kararını onayladığını (Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapımı planlanan 700’e yakın HEs projesi bulunuyor.)...
KÜTAHYA’da Valilik önünde Atatürk heykelinin yerini değiştirilmesine karşı heykelin yerinde kalması için kutahya.gov.tr/icerik.asp?cat=anketOylama’dan oy kullanılabileceğini...
ESKİŞEHİR Kültür Merkezi’nde, 9 Nisan Cumartesi günü 13.30’da ‘İnsanlık Yıkılamaz-Ben gördüm, duydum, tanığım’ konulu söyleşide Mehmet Aksoy, Tarık Akan, Levent Kırca, Turgut Kazan, Ercan Karakaş, Oktay Ekinci’nin konuşacaklarını...
FATİH Belediyesi’nin 8 Ni-san Cuma günü Dünya Romanlar Günü’nü Balat Sahilde kutlayacağını...

Yazarın Tüm Yazıları