Basket sahası büyüsün

Basketbolcuların sık sık sınır çizgisine temas ederek ihlale neden olmasından kaynaklanan şikayetler arttı. Oyun alanını enden genişletme gündeme geldi.

Haberin Devamı

EUROLEAGUE’de bazı koçların, hakemlerin ve ULEB yöneticilerinin katıldığı toplantıda, basketbolun seyredilirliğini artırmak için kural değişiklikleri yapılması enine boyuna tartışıldı. Her zamanki gibi çok bildiğimizden, bizden hiç yetkili yoktu. (Bilgi için sıkı basketbol adamı Necip Kapanlı’ya teşekkürler) İşte tartışılanlar ve bu konularda neler yapılabileceği...

1-Sahanın genişlemesi:
SAHANIN eninin yeterince büyük olmaması sonucu özellikle forvetlerde oyuncuların sınır çizgisine temas ederek ihlale neden olmasından şikayetler çok haklı. Malum bizim Kerem Tunçeri’nin yan bastığı Sırbistan zaferimiz tarihi belge oldu. Özellikle enden genişleme çok yararlı olur.
2-Teknik faul kuralı:
TEKNİK faulün cezası 2 atış ve topun aynı takım tarafından kenardan oyuna sokulması. Bu ceza çok ağır olduğundan bazen hakeme ters bakana teknik faul verilirken, bazen de çok ağır tepkiler görmezden geliniyor. NBA’deki gibi teknik faulün cezası sadece 1 atış ve oyunun kaldığı yerden devam etmesi şeklinde uygulanırsa, hakemler rahatlar. Teknik faulü gerektiren hareketler daha rahat cezalandırılacağı için hakemler oyunun kontrolünü de kaybetmez.
3-Monitörden yararlanma:
TEKNOLOJİDEN yararlanma olanağı varken, sırf insan faktörünün ön planda kalması düşüncesiyle monitörün kullanılmaması çağdışılık. Çok daha fazla durumda hakemlerin görüntüleri izleyerek hataların azaltılması gerekir. Çıkan topa kimin temas ettiği, 24 saniye ve periyodun sonundaki atışlar, basketin 2 ya da 3 sayı değerinde olması, çember üstü ihlaller, kavgaya karışanların belirlenmesi gibi konularda hakemler monitörden yararlanmalı.
4-Topla yürüme ihlali:
OYUNCULARA avantaj sağlamayan, özellikle açık alanda yaptıkları yürüme ihlallerine “taşıma” çalınması kalkmalıdır. Bu tür durumlarda verilen ihlal kararlarının diğer takıma hak etmediği bir avantaj sağladığı ve oyunun gereksiz şekilde durmasına neden olduğu kesin. FIBA, steps (topla yürüme) konusunda hakemleri baskı altına alınca, hakemler de doğru yanlış, her şeye steps çalmaya başladılar ki bu maskaralıktır.
5-Alçak post savunması:
ALÇAK post, çakılı pivot savunması yapılamaz oldu. “Periler” alınmasın ama basketbol “erkek oyunu olmaktan”çıktı nerdeyse. Dokunsan faul. Topu içeri indiren takımlar (bizimkiler yeminlidir bunu yapmazlar!) bu bölgede sıkça çalınan fauller sonucu abartılı sayıda serbest atış kullandı.

Haberin Devamı

NBA’de sahanın eni 24 cm. daha geniş

Haberin Devamı

NBA’de saha uzunluğu 28 metre 65 santimetre iken, Avrupa basketbolunda bu rakam 28 metre. Yine NBA’de sahanın genişliği 15 metre 24 santim ile FIBA ölçülerine göre 24 santimetre daha geniş durumda...

Yazarın Tüm Yazıları