Başkanın edebiyat danışmanları

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden bir grup öğretim görevlisi, Yaşar Kemal'in edebi değeri üzerine fetva vermiş.

Doğru yerde, doğru zamanda kuralını bu kişiler bilmiyor. Eğer Özfatura Olayı'ndan önce böyle bir açıklama yapsalardı, olağan karşılardım.

Oysa şimdi Özfatura'nın Edebiyat Danışmanları kadrosuna yerleştiriyorum onları.

Türk Dili ve Edebiyatı'nı genç kuşağa öğrettiklerini iddia eden bu topluluk, şimdiye kadar, öğrencilerine hangi yeni yazarları tavsiye etmiştir? Listeyi açıklasınlar.

Bir araştırma yapsanız, yeni diye okuttukları yazarın doğum tarihini öğrendiğinizde şaşıp kalırsınız.

Öğrencilerin; vitrinlerde, dergilerde, gazetelerde gördüğü kitapları okutmayanların, öğrencilerine edebiyat sevgisi aşılayacaklarına inanmıyorum.

Günümüz Türk edebiyatından hangi adları çalışma konusu olarak öğrencilerine verdiler? Yaşadığımız günlerin yazarlarını okutmaktan korkanların açığını, öğrenciler o kitapları okuyarak kapatıyor.

Edebiyatla politikayı da karıştırmışlar. Hangi yazar siyasetin yedeğinde, ününü sürdürebilmiştir. Üstelik bir yazarın, politika, hükümet konusunda düşüncelerini açıklaması, yazarlık sorumluluğunun gereğidir.

Ne var ki, bu zatlar kendileri gibi, uslu ve uysal bendeler arar, eğitimdeki dünya görüşleri de başkaldırmayan, hep onaylayan insanlar yetiştirmeye uygundur.

Merak ediyorum, Yaşar Kemal'i okumayın diyenler, kimleri tavsiye edecekler?

Kamuoyu bunu bekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları