Bankalara mahkum edilmiş bir halk

BİR ülke yönetimiyle, kurum ve kuruluşlarıyla görevini yapmıyor veya yapamıyorsa, insanına sahip çıkıp onların haklarını savunup koruyamıyorsa, bu halkı aleni olarak yerli işbirlikçisi de, yabancısı da soymaya, aldatmaya devam eder.

İzninizle bu duruma bir örnek vermek istiyorum. Bir bankacı olarak vereceğim bu örneği çok çok önemsiyor, konuyla ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bankalar Birliği, Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası, Rekabet Kurumu ve Tüketici Haklarını Koruma Kurulları gibi tüm kurum ve kuruluşları da görevlerini yapmaya, yasalardan doğan yetkilerini kullanarak, zaten borç batağı içerisinde bulunan halkımızın daha fazla aldatılmasına ve sömürülmesine engel olmaya davet ediyorum.

CITIBANK’ın kendi internet sayfasında ki bir ilanı dikkatimi çekti. %1.29 çok özel faiz oranı ile müşterilerine bir çağrıda bulunuyor ve onları bireysel ihtiyaç kredisi kullanmaya davet ediyordu.

Buna göre CİTİBANK, aylık %1.29 faiz oranı ile vereceği ihtiyaç kredisi için verdiği örnek ödeme tablosu şu şekilde idi. Kredi tutarı aylık eşit ödeme tutarı (12 ay):

1.000 /122 YTL

1.500 /169 YTL

2.000 /215 YTL

Bir bankacı olarak ilan edilen faiz oranı ile verilecek kredi tutarı ve ödenecek taksit miktarları bana biraz şüpeli geldiği için diğer bankaların internet sayfalarına girerek bir kıyaslama yapmak istedim.

İş Bankası’nın kendi internet sayfasında ilan ettiği Bireysel İhtiyaç Kredisi (BİK) aylık faiz oranı %2.09... Bu faiz oranına göre, yukarıda belirtilen kredi tutarlarını yine 12 ay vade ile İş Bankası’ndan kullanmak istediğimizde ödeyeceğimiz aylık eşit taksit tutarları aşağıdaki gibi oluşmaktadır.

1.000 / 97,53 YTL

1.500 /146,30 YTL

2.000 /195,07 YTL

İkna olmadım İş Bankası’ndan sonra bir de Garanti Bankası’nın internet sayfasına girdim ve oradan bir kıyaslama yaptım. Garanti Bankası’nın aylık %2.19 olan BİK faiz oranına göre de yukarıda belirtilen kredi miktarlarını yine 12 ay vade ile bu bankadan kullanmak istediğimizde ise ödeyeceğimiz aylık eşit taksit tutarları aşağıda ki gibi gerçekleşmektedir.

1.000 / 98,24 YTL

1.500 /147,37 YTL

2.000 /196,49 YTL

AÇIKLAMASI OLMALI

İlgili bankaların kendi internet sitelerinden tespit ederek vermeye çalıştığım örnekte görüldüğü üzere CİTİBANK’ın aylık %1.29 olarak ilan ettiği BİK faiz oranına göre verilecek krediye 12 ay süreyle ödenecek taksit tutarları, İş Bankası’nın %2.09 ve Garanti Bankası’nın ilan ettiği aylık %2.19 faiz oranlarına göre daha yüksek... Buna göre işin içinde CİTİBANK’ın müşterilerini aldatma ve yanıltma felsefesi yoksa şayet, matematiksel bir açıklamasının olması gerekir diye düşünüyor ve yazımın başlangıç bölümünde isimlerini saymaya çalıştığım kurum ve kuruluşların konuya dikkatini çekmek istiyorum.

Gırtlağına kadar borç içerisinde olan ve dolayısıyla bankalara mahkum edilmiş halkımızın daha fazla soyulmasına seyirci kalmamak için kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.

İsmail ÇATAK-ANKARA (catakismail@yahoo.com)

Operacılara saygı

KÜÇÜK çocuklara tecavüz sanığı ruh hastası bir şahsı ’tenor, tenor’ diye haber yaparak dolaylı yoldan operayı ve opera sanatçılarını halkın gözünde küçük düşürmeye, insanları operadan soğutmaya çalışmanın ne mantığı var anlaşılır gibi değil!..

Abdullah ŞEVKİ
Yazarın Tüm Yazıları