Banka paramı niye koruyamıyor

YENİMAHALLE Karşıyaka PTT’si yanındaki Yapı Kredi Bankası ATM’sinde işlem yaparken (10.08.2009) maaş kartım ATM’de sıkıştı.

Ekranda "İşleminizi sonuçlandıramıyorum, Barış Mahallesi şubemize başvurun" ikazını aldım. Kartımı geri alamadım tabii.. Ekrandaki yönlendirmeye göre, üç cadde aşağıdaki şubeye gittim. Çalışma saatleri dışında olduğundan güvenlik korumasının verdiği numarayı aradım, cevap alamadım.

İhtiyacım olan parayı bu ATM’den kredi kartım ile çektim. ATM makbuzunda esnek hesap limitimin (-1.950TL)’ye düştüğümü görünce panikledim. Kartımın sıkıştığı ATM’ye tekrar gittim. ATM’nin çalışır olduğunu gözlemledim ve derhal maaş hesabımı iptal ettirdim. ATM üzerinde kart takılan bölgede 3 yerde yapıştırıcılar vardı. Başvurduğum Karşıyaka karakolu olay yeri incelemesi yapıldı, tutanak tutuldu. Ertesi gün hesabımın bulunduğu Yapı Kredi Ostim Şubesi’ne başvurdum. Hesabımdan 2.350 TL’nin çekilmiş olduğunu öğrendim. Bu paranın 2.000 TL banka tarafından esnek hesap diye adlandırılan kredi hesabıdır. Bunun günlük faizleri ve çekim ücretleri vardır. Ben bu hesabı kullanmıyorum. Fakat banka tarafından benden habersiz limit 2.000 TL olarak yükseltilmiştir. Şuan mağdur durumdayım. Ostim Şubesi’nde mağduriyetimi bildiren dilekçeyi verirken görevliler "Bankamızdan ne talep ediyorsunuz, düşünün ki siz paranızı kaybettiniz, kartınızı çaldırdınız bundan banka mesul değildir. Üzerine bir bardak su için" dediler. Ben kartımı kaybetmedim, çaldırmadım, şifremi herhangi bir kimseye söylemedim, göstermedim. Banka kartım yine aynı bankanın ATM’sinde düzenek kurularak ele geçirilmiştir. Olay tarihinden itibaren 5 gündür banka müşteri temsilcileri ve Ostim Şubesi çalışanları ve birçok kişiyle telefon ve karşılıklı görüşmeler yaptım. Özellikle şube çalışanları beni suçladılar. ATM cihazında "Barış Mahallesi şubemize başvurun ifadesi yazılmamıştır, bizim böyle bir şubemiz yoktur" dediler. Bu şube, Demetevler 3. Cadde eski Barış Mahallesi şuan Demetevler ve Barış Mahallesi şubesi olarak hizmet vermektedir. 14.08.09 tarihinde öğleden sonra Yapı Kredi’nin Genel Müdürlüğü’nden beni aradılar. Dolandırıldığımı, bankanın bundan sorumlu olmadığını hesabımdan çekilen 2.000 TL olan kredinin mağdur olmamam için bir an önce ödenmesini istediler.

’GÜVENLİ ATM’LERİ KULLANIN’

Telefonda ATM makinalarının güvenliğinin kime ait olduğunu sorduğumda, bize ait değil, sizin kartınızın makinaya cihaz takarak alıkonulduğunu, daha sonra bu kartın başkaları tarafından ele geçilerek kullanıldığını mesul olmadıklarını belirttiler. Bundan sonra daha ’güvenli ATM’leri kullanmamı’ belirttiler. Benim param bankanın güvenliğini sağlayamadığı ATM’den çalınmıştır. Bu para benim onlara emanet ettiğim ve koruyamadıkları paradır. Hem suçlanıyor hem de mağdur ediliyorum. Ayrıca benim kartım Yapı Kredi Bankasının ATM’sinde sıkıştırılmış, nasıl bir düzenek yapılmışsa kartım buradan alınıp başka bankanın şubesinden hesabımdan 8 dakika içerisinde para çekilmiştir. Ben işlem yaparken hiç bir tarafımda kimse yoktu. Şifrem ne şekilde öğrenildi bilmiyorum. Banka görevlisi bu düzenekte muhtemelen kamera olduğunu belirtmektedir. Bunları bilen bir bankanın ATM’lerde niçin önlem almadıklarını müşterilerini ikaz edecek bir uyarıda bulunmadıklarını anlamıyorum. Çünkü bankadaki görevli teknik ekiplerinin bu konuların aydınlatılmasında eğitimli olduğunu söylüyor. Bu eğitimlerini niçin paralarımızı daha güvenli korumaya yönelik geliştirmiyorlar? Melikzat ENGİN

Uğur Mumcu 67 yaşında

UM:AG’dan çağrı:

"22 Ağustos Cumartesi günü, yani bugün Uğur Mumcu’nun 67. yaş günü bugün 10.30’da Ankara’da bulunan tüm Mumcu dostlarını Cebeci Mezarlığı’ndaki gömütünde buluşmaya çağırıyoruz.

Cumhuriyetin, Atatürk ilke ve devrimlerinin ödünsüz savunucusu Uğur Mumcu, antiemperyalist, bağımsızlıkçı, ulusalcı, devrimci ve toplumcu bir gazeteciydi. Uğur Mumcu, ülke sorunlarının hiçbir düşünce yasağı olmadan tartışılmasını istiyordu. Tüm yazıları, araştırmacılığı yaşama biçimine dönüştürmüş bir aydının duyarlığını yansıtıyordu.

Seni unutmadık, unutmayacağız Uğur Mumcu. Doğum günün kutlu olsun yürekli gazeteci..."

GÜNÜN SÖZÜ

"Başkaldırma kafaya yakındır; ayaklanma ise mideye."

(Victor Hugo)
Yazarın Tüm Yazıları