Bambudan otomobil üretmek için Türkiye’de yatırımcı aranıyor

MART ayında Cenevre Otomobil Fuarı, markaların gövde gösterisinin yanı sıra ilginç bir otomobile de ev sahipliği yapmıştı.

Her yıl birbirinden ilginç tasarımlarıyla dikkat çeken İsviçreli Rinspeed firması bu kez adını ve kullanılan malzemesini bambu ağacından alan ‘Bamboo’ modelini vitrine çıkartmıştı. Hatta daha fuar öncesinden Bamboo’nun birbirinden renkli fotoğralarını hazırladığımız eklerin kapaklarında kullanmıştık.

Retro tasarım
/images/100/0x0/55eb43eef018fbb8f8b601cc
Pop sanatçısı James Rizzi tarafından 1970’lı yılların St Tropez sahillerini anımsatmak için özel olarak tasarlanan araç, o yıllara ait renk ve görünümüyle fuarda büyük ilgi görmüştü. Retro tasarım mantığı çerçevesinde şekillendirilen araç, bambu ağacı ve kompozit malzemelerden imal edilmiş. Elektrik motoru sayesinde 120 km/s hıza ulaşabilen ve 105 kilometrelik menzile sahip olan aracın koltukları yerinden sökülüp sahilde şezlong olarak bile kullanılabiliyor. Aracın motor ızgarası yerindeki ekran üzerinden internete de girmek mümkün. Ayrıca araçta JBL ses sistemi yer alıyor.

Yatırımcı arıyorlardı

Bu aracın üretimi için Rinspeed firmasının yatırımcı aradığını duymuştum. Ama pazartesi sabahı gelen elektronik postaya kadar bu yatırımcının Türkiye’de arandığını bilmiyordum. Yönetim danışmanlık şirketi A.T. Kearney’in Türkiye şubesinden Serkan Somer, gönderdiği elektronik postada bu araç için Türkiye’de yatırımcı arandığını ve bu konuda bazı girişimcilerle de bu hafta içinde görüşeleceğini belirtince dikkatimi çekti.

3 saatte üretiliyormuş

Türkiye’de otomotiv son dönemde o kadar popüler oldu ki, Rinspeed firması da bunun bilinciyle ilk hamleyi Türkiye’ye yapmış. Bu hafta kimlerle görüşeleceğini bilmiyorum ama bunlardan birinin Alphan Manas olabileceğini de düşünüyorum. Herneyse bu sahil kesimlerine özel ilginç araç tam 2 milyon adetlik bir niş pazara hitap ediyormuş. Yer aldığı pazarın potansiyeli bu kadarmış. Danışmanlık şirketinin raporunda böyle yazıyor. Aracın fiyatının 10 bin Euro olacağı ve bir tanesinin 3 saatte üretilebilen modüler bir yapıya sahip olduğu da belirtiliyor. Bamboo isimli bu araçın 3 farklı versiyonu bulunuyor. Aracın Türkiye dışında Brezilya ve Afrika gibi sıcak ülkelerde de üretilebileceğinden bahsediliyor.

18 ay içinde piyasaya sunulması hedefleniyor

Elektrikli bir internet aracı olan Rinspeed BamBoo, sürücü araç kullanırken ona gelen e-postaları ve mesajları okuyor ve sürücünün kendi ses komutlarıyla araç içinde internette surf yapmasına olanak sağlıyor. Araç kullanırken son derece dikkatli olması gereken sürücünün, tüm bunları gerçekleştirmesi için öncelikle ya bir akıllı telefona ya da tablet bilgisayara sahip olması gerekiyor. 18 ay içinde piyasaya sürülmesi beklenen Rinspeed BamBoo’nun hangi fiyatla tüketiciye sunulacağı şimdilik bilinmiyor.

Otomotivin geleceği 3 bakanla tartışılacak

OTOMOTİV Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) “otomotiv sektörünün geleceği” kongrelerinin üçüncüsünü, 27 Nisan 2011 tarihinde “Bugünden 2023’e” vizyonu ile Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirecek. Hürriyet’in de sponsor olduğu ve toplam 6 konuşmacının yer alacağı Kongre’de 3 adet de panel gerçekleştirilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da konuşma yapacağı kongreye, otomotiv sektörünün tüm paydaşlarından oluşan binin üzerine izleyicinin katılması bekleniyor. Konu başlığı “Otomotivi Geleceğe Nasıl Hazırlıyoruz“ olan panele; ODD Başkanı Mustafa BAYRAKTAR, OSD Başkanı Kudret ÖNEN, OYDER Başkanı H.Şükrü ILISAL ve TAYSAD Başkanı Celal KAYA panelist olarak katılacaklar. Doğuş Otomotiv’in CEO’su Ali BİLALOĞLU, Ford Otosan Genel Müdürü Nuri OTAY, Renault Genel Müdürü İbrahim AYBAR ve Toyota CEO’su Ali haydar BOZKURT’un katılacakları diğer bir panelde ise “Distribütörlerle Geleceğimiz Nasıl Gelişecek?” konusu masaya yatırılacak. Kongrede ayrıca, Hexagon Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Jan NAHUm’ da “Geleceğin Türkiye’sinde Otomotiv” konulu bir sunum-gerçekleştirecek.
Yazarın Tüm Yazıları