Ballı ekmekten pastaya

Kimi çikolatalı sever, kimi meyveli. İlla muzlu diye tutturan da vardır, pastane pastane kestanelisini arayan da...

Peki pasta denen müthiş tatlı nasıl bulunmuş. Aslında pastanın öyle "icat" hikayesi filan yok. Yani insanoğlu hemen hemen ekmeği yaptığı zamanlardan beri hamuru, üzerine bal sürmek gibi çeşitli yöntemlerle tatlandırmaya başlamış. Sonraları, özellikle de şeker, kakao gibi malzemelerin yaygınlaşmaya başlamasıyla, pastacılık sektöründe büyük ilerlemeler olmuş. Özellikle Avrupa’da yetişen pastacılar devrin zengin aileleri tarafından evlerde pasta yapmak üzere işe alınmaya başlamış ve nihayet 1270 yılında Paris’te ilk "Pastacılar Birliği" kurulmuş. Sektördeki bu ilerlemelere karşın, örneğin sıradan Fransız vatandaşı sadece düğünlerde pasta yiyebilir durumdaymış. Pek çok alanda dönüm noktası olarak kabul edilen 1789 Fransız İhtilali, pastacılık tarihi açısından da çok önemlidir. Çünkü az önce de söylediğimiz gibi, zengin evlerinde pastacılık yapan pasta ustaları bu tarihten sonra işlerini kaybetmişler ve bu sayede pasta sıradan insanın da yiyebildiği bir tatlı olmaya başlamış. Pastacılık tarihinin önemli dönüm noktalarından biri de Fransız İhtilali’nden önceki tarihlerde, 1700’lerde kremşantinin keşfedilmesidir. Fransa’da Chantilly şatosunda baş kahya olarak çalışan Vatel, kremayı tozşekerle çırpmış ve bu yeni buluş o günkü konuklar tarafından o kadar beğenilmiş ki, yeni bulunan krema, şatonun adıyla anılmış ve kremşanti olmuş.

Yoğurtlu Maraş böreği

8 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

İç malzemesi için:

2 su bardağı rendelenmiş peynir

1 demet ince kıyılmış maydanoz

Hamuru için;

1,5 çay bardağı eritilmiş bitkisel margarin

1 çay bardağı yoğurt

1 adet yumurta

(Akı ve sarısı ayrılmış olmalı.)

1/2 adet limonun suyu

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

Yaklaşık 3,5 su bardağı un

Yoğurt, margarin, yumurta akı, tuz, limon suyu, un ve kabartma tozu derin bir karıştırma kabına aktarılır. Karışım iyice yoğrulup kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir. (Un miktarı bu kıvama uygun olarak ayarlanabilir.) Hamur toplanıp oda sıcaklığında 1 saat kadar dinlendirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp çay tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamurların içlerine peynirli harçtan koyulup uçları bohça gibi yukarıya toplanır. Bohça şeklindeki börekler hafifçe uzatılıp mekik şekli verilir. İstenirse D şeklinde kapatılıp bohça şekli de verilebilir. Börekler yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp susam ve çörekotu serpilir. Börekler 175 dereceye ayarlı fırında üzerleri iyice sararıncaya kadar pişirilip çıkarılır. Sıcak ya da ılık olarak servise sunulur.

İrmikli panda pastası

6 kişilik


Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

1,5 litre süt

13 yemek kaşığı tozşeker

13 yemek kaşığı irmik

3 yemek kaşığı hindistancevizi

1 paket vanilya

25 gr bitkisel margarin

Üzeri için;

1 şişe şeftali kompostosu

(Kayısı kompostosu da kullanılabilir.)

1/2 su bardağı çekilmiş fıstık ya da ceviz içi

Süt, tozşeker ve irmik orta boy çelik bir tencereye koyulup kısık ateşte, sürekli karıştırılarak koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirilir. Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelen ve kaynayan irmik tatlısı hemen ocaktan alınıp hindistancevizi, vanilya ve margarin eklendikten sonra hızlı hızlı karıştırılır. Yaklaşık 20-22 santim çaplı kenarları yüksek kelepçeli kek kalıbı ya da cam veya porselen kalıp streç filmle kaplanır. (Alüminyum folyo ya da buzdolabı poşeti de kullanılabilir.) Ilık hale gelen irmikli muhallebi kalıba yayılıp kaşıkla üzerine bastırılarak düzeltilir. Muhallebi buzdolabına koyulup en az bir gece bekletilir. Servise sunulmadan önce üzerine kompostodan çıkarılıp süzülmüş olan meyveler dizilir. Fıstık ya da ceviz içiyle süslenip pasta gibi dilimlenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları