"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Balıklarımız azalıyor

Denizlerimizdeki balıkların azlığından şikayetçi olmayan yok gibi.

Balık miktarının azalması, fiyatların yükselmesine neden olduğu için hem tüketiciler hem de balıkçılar durumdan hoşnut değil.
Balıkçılar tezgahlarını yeterince dolduramamaktan, tüketici ise balıkçılardaki tezgahların ne kadar pahalı olduğundan şikayet edip duruyor.
Gerçekten de öyle.
“Tam mevsimi” dememiz gereken lüferin tezgahlardaki fiyatı ortalama 20-25 lira.
Palamut fiyatları ise boyutlarına ve nereden aldığınıza bağlı olarak 10-15 lira arasında değişiyor.
Evet, işin uzmanı “mutlaka balık tüketin” diyor ama balık fiyatları, bırakın dar gelirli aileleri, orta düzeyde geliri olan ailelerin bile balık yemesine imkan vermiyor.
Peki neden azalıyor
bu balıklar? Üç tarafımız denizlerle çevrili olmasına rağmen balık neden bu kadar pahalı?
Bu soruların cevabı aslında yine kendimizde saklı...
Ekosisteme takındığımız saygısızca tavır, denizlerimizdeki kirlilik, kaçak avlanma, balık-
ların üreme boyundan önce avlanması ve böyle avlanan balıkların tezgahlarda alıcı bulması, bu sorulara verebileceğimiz yanıtlardan yalnızca birkaçı.
Yani, şikayetçi olduğumuz şeylerin müsebbibi biziz.
Ve biz bilinçli birer avcı ya tüketici olmayı başaramadıkça da sorun çözülmeyecek.

FINDIKLI KAĞIT HELVA PASTASI

Pastanın sosunu hazırlamak için kakao ve neskafeyi geniş bir kaseye koyun.
Süt, tahin ve pekmezi ilave edip çatal yardımıyla iyice çırpın.
Bayat ekmek içlerini mutfak robotuna aktarıp bulgur tanesi büyüklüğüne gelinceye kadar çekin.
Çekilmiş ekmek içini hazırladığınız karışıma katıp muhallebi kıvamında bir sos elde edinceye kadar karıştırın.
Kağıt helvalardan birini geniş bir servis tabağına koyun. Üzerine hazırladığınız sosun yarısını kaşıkla sürüp ceviz içinin yarısını serpiştirin.
Diğer kağıt helvayı da üzerine kapatın. Sosun kalanını en üste kalın bir tabaka halinde yayın.
Pastayı kalan ceviz içiyle süsleyip buzdolabında bir gece bekletin.
Buzdolabından çıkardığınız pastayı keskin bir bıçakla dilimleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

- 2 adet kağıt helva
- 2 dilim bayat ekmeğin içi
- 2 yemek  kaşığı kakao
- 1 yemek  kaşığı neskafe
- 1 su bardağı süt
- 4 yemek  kaşığı tahin
- 8 yemek  kaşığı pekmez
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI