Balıkçı Belgeseli’ni heyecanla bekliyoruz

Harun Özakıncı, genç, bilinçli, çalışkan ve yakışıklı bir yönetmen.

Haberin Devamı

Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir’in belgeselini çekmek için kollarını sıvadı. Evime gelerek saatlerce beni konuşturdular ve belgelerimi çektiler..

ÇEŞME’ye kadar geldiler.. Yazlık evime girer girmez, çekim platosunu oluşturmak için evin altını üstüne getirdiler, eşyalar yerinden oynadı, sedirler ötelere ittirildi, sandalyeler kaldırıldı. Sonunda 20 yıldır evimin salonunu süsleyen Levent Öztürkmen’in çok sevdiğim Balıkçı tablosunu, kapalı balkonumun denize bakan kayrak taşlarla kaplı duvarına astılar, beni de önüne oturtup başladılar konuşturmaya.. Deniz karşımdaydı.. Şeker gibi çocuklardı..
Önce Halikarnas Balıkçısı’nın, Anadolu Uygarlıkları ve yurt sevgisine dayanan, gerçek tarihçi, çağdaş kültürcü, şiirsel, aydınlanmacı ideolojisini anlattım. Uzun uzun çekim yaptılar.
Sonra ciplerine tıkış tıkış binip, kışlık evime gittik. Bu kez arkeoloji ve Cevat Şakir kitaplarıyla dolu kütüphanemin önüne oturttular. Başucuma Balıkçı’nın eliyle yaptığı, “Saphho ve Midilli Kızları, Fidan Dikimi ve Kendi Portresi” isimli üç tablosunu yerleştirdim. Bu gerçek eserler ekibin ilgisini çok çekti. Balıkçı’nın ressamlığı ve sanatçılığı üzerinde durdum. Balıkçı Ailesi’nden tanıdığım güzel insanları anlattım. En sonunda Balıkçı’nın kızı Aliye Önce’nin bana armağan ettiği Halikarnas Balıkçısı’nın yayınlanmamış hatıra ve notlarıyla dopdolu 4 ciltlik “Sarı Defterleri”, ilk kez kameraya gösterdim. Tüm çekim ekibi sevinç içindeydi.. Saatler geçip gitti..
“Cevat Şakir Belgeseli” çekiliyordu..

Belgesel ekibi

Haberin Devamı

“Anadolu’nun Avukatı Cevat Şakir” ismiyle sunulacak olan bu belgesel ekibinde genç ve bilinçli bir kadro yer aldı. Metaform Filmcilik Yapım ile www.eskibodrum.com tarafından çekimlerine başlanan 120 dakikalık belgeselin yapımcılığını Fırat Uğurlu, yönetmenliğini ise tanımaktan sevinç duyduğum Harun Özakıncı üstlendi.
Evime gelip çekim yapan ekipteki Harun Özakıncı, Salim Koç, Ersin Otazca, Burcu Otazca ve Ferhat Uçar’ın tertemiz giyimleri, kibarlıkları, bilinçli ve olgun davranışlarını çok takdir ettim. İşlerini iyi biliyorlar ve hiç hata yapmıyorlardı. Beni efendice dinlediler ve her dediğimi kaydettiler. Çeşme’ye geldikleri çekim aletleriyle yüklü ciplerinde tek kişilik bile yer yoktu. Onları uğurlarken bir an düşündüm. “Ulen, gemilerimi yakıyorum, ben de sizlerle geliyorum” deyip, arabanın bagajına atlamamak için kendimi zor tuttum. Hem yaşlanmıştım, hem yazı masamda beni çığ gibi iş bekliyordu, hem de acaba ekibe beni kabul ederler miydi?
Arabalarının arkasından baktım kaldım.. Aferin keratalara..

Genç belgesel ekibi

Haberin Devamı

Evime gelerek saatlerce çekim yapan ekibi çok beğendim. Harun Özakıncı, Salim Koç, Ersin Otazca, Burcu Otazca ve Ferhat Uçar’ın titiz çalışma disiplinlerini çok takdir ettim.

Levent Öztürkmen’in tablosunu çok severim
Yazlık evimin salonunda nefis bir Halikarnas Balıkçısı tablosu vardır. 20 yıldır evimi süsleyen bu tabloyu İzmirli ressam sevgili Levent Öztürkmen yarattı. Bu tablonun önünde belgesel için konuştum.

Balıkçı’nın ailesi destek oldu
Halikarnas Balıkçısı’nın kızı İsmet Noonan, damadı John, torunları Dodo ve Cevat belgeselde, Harun Özakıncı’nın kamerasına Cevat Şakir ile olan anılarını anlattılar.

Belgesel konuşmacıları

Egeli yazar, rehber ve Balıkçı’nın manevi evladı Prof. Dr. Şadan Gökovalı, yakını olduğu Cevat Şakir’in Anadolu kültürü için önemini belgeselde güzel üslubu ile sundu.

Haberin Devamı

Belgeselde, İzmir’den Cevat Şakir ailesi; İsmet Noonan, Dodo ve Cevat Noonan, Balıkçı’nın manevi evladı Prof. Dr. Şadan Gökovalı, Çeşme’den Yaşar Aksoy, heykeltıraş Ekin Erman, şair ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, İstanbul’dan fotoğraf sanatçısı Ara Güler, yazar Selçuk Erez, edebiyatçı Cevat Çapan, şovmen Okan Bayülgen, yazar Ayşe Kulin, tiyatrocu Gülriz Sururi, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Hatice Orman, Bodrum Kalesi eski müdür yardımcısı Ayşe Temiz, Hatice Orman, Can Yücel’in eşi Güler Yücel, Bodrum Ajans Başkanı Demircan Türkdoğan, Botim Genel Müdürü Mazhar Vardar ve Fıstık Ahmet (Ahmet Tanrıverdi) konuştular ve arşivlerindeki Balıkçı ile ilgili belgeleri ekibin çalışmalarına sundular.
Belgeseli şimdiden tanıtmak için, “Halikarnas Balıkçısı: Anadolu’nun Avukatı” başlığı ile Facebook’ta site açıldı. Yapılan çalışmalar Facebook’a yüklendi. 2 Haziran saat 17.00’de Bodrum Belediye Meclis Salonu’nda belgeselin gala kokteyli var. Galadan sonra Bodrum OASİS Kültür Merkezi’nde 10 gün süreyle belgesel halka ücretsiz sunulacak. 3 Haziran’da ise İZ Tv’de izlenmeye başlanacak.
Belgesel ile İletişim: harunozakinci@gmail.com

Yazarın Tüm Yazıları