Bakırın simgesi Kıbrıs’tan

Bulmacalarda bakırın simgesi çok sorulur: Yanıtı, Bakırın Latince karşılığı olan "cuprum" un ilk harfleri, ‘cu’...

Şimdi cuprum sözcüğünün köklerine inelim. Roma İmparatorluğu, kullandığı bakırı Kıbrıs’tan sağlıyordu. O nedenle de bakıra "Kıbrıs metali-aes Cyprium" adını vermişlerdi. Bu ad zamanla "cuprum" oldu.

Şimdi ne kadar vahlanırsak vahlanalım, bir dönem alüminyumla karşılaşınca bakıra sırt çevirmiştik. Çünkü bu yeni mutfak kapları kalaylanmadan kullanılıyordu. Ama gel zaman git zaman, alüminyumun zararları gündeme geldi. Alüminyum yerini sağlıklı bir ürün olan çeliğe bıraktı. Bu arada bakır yavaş yavaş yükselişe geçti, şark köşelerinin dekoratif eşyası olmaktan çıktı ve mutfaklarda yerini yeniden almaya başladı.

Çaydanlığınızın içindeki kireç lekelerini gidermek için ya içinde sirke kaynatın ya da yumurta kabuklarını bir süre içinde bekletin.

Sufle katerina

Öncelikle, orta boy bir tencerede tereyağını eritip üzerine unu ekleyin. Tahta kaşıkla 2-3 dakika devamlı karıştırarak kavurun. Süt, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynayınca ocağın altını kapatıp ılımasını bekleyin. Ilınan beşamel sosa beyaz peynir ve rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Öte yandan, yumurtaların akını ve beyazını ayırıp sarılarını 1-2 dakika kadar çırpın. Aklarını da bir kasdeye aktarıp üzerine yarım çay kaşığı tuz ilave eederek 5-6 dakika, kar gibi olup koyulaşıncaya kadar çırpın. Şimdi de ılınan beşamel sosa, önce çırpılmış yumurta sarısını, sonra beyazını ekleyip karıştırın. Son olarak, fırına dayanıklı cam kapları yağlayıp bu karışımı kaplara paylaştırın. Suflenin kabarma payını hesaba katarak kapların üzerlerinde 1 santimetre boşluk bırakın. 175 dereceye ayarlı fırında 25 dakika kadar pişirip sıcak sıcak servise sunun.

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

1 su bardağı sert beyaz peynir

3 adet yumurta

Beşamel sosu için

5 su bardağı süt

3 yemek kaşığı un

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 yemek kaşığı tereyağı

Ananaslı kışlık parfe

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Malzeme listesi

8 dilim konserve ananas

1 su bardağı dondurulmuş vişne

1/2 su bardağı ananas suyu

3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

1 su bardağı süt

1 poşet toz krem şanti

1 paket kuru labne peyniri

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt ve krem şantiyi derin bir kapta katılaşıncaya kadar, 2-3 dakika çırpıp buzdolabında bekletin. Yumurtaların aklarını ve yarım çay kaşığı tuzu başka bir kapta 5-6 dakika, katılaşıp kar gibi oluncaya kadar çırpın. Yumurta sarılarını da başka bir kapta, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Sonra, yumurta beyazı, sarısı, labne peynir, toz şeker ve ananas suyunu tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Son olarak buzdolabında bekleyen krem şantiyi de malzemeye ekleyip harmanlayın. Öte yandan, derin bir cam kabı streç filmle kaplayıp ananas dilimlerini kalıbın her tarafını kaplayacak şekilde dizin. Dilimlerin ortalarına çekirdeklerini çıkardığınız vişneleri yerleştirip krem şantili karışımın yarısını aktarın. Bir sıra daha vişne yerleştirip krem şantili karışımın kalanını aktarın. Parfeyi buzdolabının derin dondurucusunda 1 gece bekletin. Servis yapmadan 10 dakika önce çıkarıp dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları