Bahşiş geleneğinin geçmişi

Bir yerlere gidip yiyip içtikten sonra bahşiş verenlerden misiniz, yoksa bahşişi saçma bulup “zaten işlerini yapıyorlar neden bir de üzerine bahşiş vereyim” diyenlerden mi? Kendi adıma söylemem gerekirse, benim vereceğim bahşiş alacağım servise bağlıdır.

Haberin Devamı

Az ya da çok mutlaka bahşiş vermeye çalışırım ama miktar hizmetle doğru orantılı olarak artar. Çünkü, oralarda çalışan çocukların maaşlarının pek de yeterli olmadığını bilirim. Peki nereden çıkmış bahşiş denen şey biliyor musunuz? Avrupalıların, Osmanlı İmparatorluğu’nun Viyana’yı kuşatması sırasında tanıştıkları kahveden. “Ne alakası var” demeyin sakın. Kuşatma sonrası bırakılan kahve çuvalları Avrupalılar’ın tadına bayıldığı kahveymiş.
Başından pek çok macera geçen, hatta tıpkı Osmanlı’da olduğu gibi yasaklanan kahve Avrupa’da da kahvehanelerin açılmasına neden olmuş. İngiltere’de açılan kahvehanelerde zamanla bir kutu belirivermiş. Üzerinde TIPS yazan bu kutulara bozuk para atan müşteri daha bir özenle ağırlanır olmuş. Çünkü İngilizce kısaltmanın Türkçe karşılığı “İyi servisi garantilemek için”miş.

Haberin Devamı

Tavuk şiş (Adana)

Marulu yıkayıp suda bir süre beklettikten sonra iyice süzün ve parçalayarak geniş bir servis tabağına koyun. Üzerine incecik kıyılmış maydanoz ve kiraz domatesleri yerleştirin. Sirke, tuz, limon suyu ve zeytinyağını ayrı bir kasede çırpıp salatanın üzerine gezdirin.
Diğer taraftan, bütün tavuğu kemikleriyle birlikte iri parçalara böldürün. Yıkayın ve suyunu süzün.
Sosu hazırlamak için; yoğurt, tuz, karabiber, ketçap, pulbiber ve sıvıyağı geniş bir cam kaseye koyup tel çırpıcıyla çırpın. Tavukları bu sosun içinde 2 saat kadar bekletin. Tavuk parçalarını sosuyla birlikte 4-5 adet kalın şişe geçirip kömür ızgarasında çevirerek pişirin. Salatayı lavaş ekmeklere paylaştırın. Üzerlerine tavuk şişleri sıralayıp servise sunun.

Malzeme listesi
-1 adet orta boy bütün tavuk
-1 su bardağı yoğurt
-1 çay kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı pulbiber
-1 yemek kaşığı ketçap
-2 çay kaşığı tuz
-2 yemek kaşığı sıvıyağ
Salata için;
-1 adet marul
(göbek salata da kullanabilirsiniz)
-1 demet maydanoz
-10-15 adet kiraz domates
Salata sosu için;
-1 adet limonun suyu
-1 çay kaşığı tuz
-5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
-varsa 1 yemek kaşığı balzamik sirke

Yazarın Tüm Yazıları