Baharın müjdecisi UÇAN SÜPÜRGE

Ankara’ya baharın gelişinin habercilerinden birisi de hiç kuşkusuz Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali. Bu yıl “Rağmen” temasıyla yola çıkan festivalin programı ise oldukça merak uyandırıcı. Seçmekte zorlananlar için Uçan Süpürge’nin kaçırılmaması gereken filmlerini seçtik.

Haberin Devamı

Bir Hayalimiz Vardı/Ginger & Rosa:

En üretken kadın yönetmenlerden Sally Potter’ın son filmi 1960’lar Londrasında geçiyor ve iki genç kızın hikâyesini anlatıyor. Potter takipçileri kaçırmasın.

Montrö Kraliçesi/Queen Of Montreuil:

Venedik’ten Lina Mangiacapre Ödülü’nü kazanan bu eğlenceli film, “eşini kaybeden bir kadın, bu acının üstesinden gelebilirse artık ‘kraliçe’dir” deyişinden yola çıkıyor.

Sabah Yıldızı/Morning Star:

Denis Lavant, Tcheky Karyo, Natacha Regnier, Beatrice Dalle gibi Fransız sinemasının ayrıksı oyuncularını bir araya getirmesi bile izlemek için yeterli.
Saraybosna’nın Çocukları/Children Of Sarajevo: Cannes’dan Saraybosna’ya pek çok festivalden ödüllerle dönen film, Bosna savaşı sırasında anne-babaları öldürülen ve yetimhanede büyüyen iki kardeşin hikâyesini anlatan etkileyici bir dram.

Haberin Devamı

Savaşın Gölgesinde/Lore:

İlk filmi “Somersault”la kalbimizi çalan Avustralyalı yönetmen Cate Shortland’ın son filmi, çarpıcı hikâyesi ve anlatımıyla öne çıkıyor.
Ben Uçtum, Sen Kaldın: Mizgin Müjde Arslan’ın ilk uzun belgeseli, yönetmenin İstanbul’dan Mahmur Mülteci Kampı’na uzanan yolculuğunu ve hiç görmediği gerilla babasını arayışını anlatıyor.

Güzel Yurdum/My Beautiful Country:

Michaela Kezele’nin Bavyera Film Ödülleri’nde “En İyi Genç Yönetmen” seçildiği film, Belgrad’da geçiyor ve 90’ların sonunda Sırplar ve Arnavutlar arasındaki savaşın ortasında yaşanan bir aşk hikâyesini konu alıyor.

Kız Kardeş/Sister:

Ursula Meier’in festivallerde ödüllere boğulan filmi, Alplerin eteklerinde kız kardeşiyle birlikte yaşayan 12 yaşındaki Simon’ın etkileyici hikâyesini anlatıyor.

Araf:

Geçen yılın en iyi Türkiye filmlerindendi. Yeşim Ustaoğlu’nun yönetmenlik başarısı ve özellikle başroldeki Neslihan Atagül’ün (benim de Genç Cadı adayım) büyüleyici oyunculuğu için defalarca izlenecek bir film.

Şimdiki Zaman:

Belgeselleriyle tanıdığımız Belmin Söylemez’in ilk kurmaca uzun filmi olan “Şimdiki Zaman”, samimi anlatımı ve Sanem Öge’nin başarılı oyunculuğuyla kalbinizi kazanıyor.

Kızlar/The Girls:

Haberin Devamı

İsveçli oyuncu-yönetmen Mai Zetterling, Aristofanes’in Lysistrata oyununu sahneye koymak üzere turnede olan üç kadın oyuncunun gözünden keyifli bir önyargı, politika ve cinsiyet rolleri çalışması sahneliyor.

Monika Treut filmleri:

Alman sinemasının en özgün ve sıradışı yönetmenlerinden Treut’un dört filmini de kaçırmayın.

…Adına/In The Name Of…:

Bu yıl Berlin’de Teddy Ödülü’nü kazanan film, din ve cinsellik tartışmalarını odağına alıyor ve konusuyla tartışma yaratıyor.

Ben, Sen, O:

Zeynep Oral’ın ödüllü belgeseli iki transeksüel kadının hayatta karşılaştıkları baskı, şiddet ve adaletsizlikleri konu alıyor.

Başka Bir Dünya/Another World:

Festival izleyicilerinin “Kargalar”, “Ölmek Zamanı” filmleriyle yakından tanıdığı Polonyalı usta yönetmen Dorota Kedzierzawska’nın son filmi, artık olmayan bir dünyaya ait samimi bir hikâye sunuyor.

Haberin Devamı

Gösterime Girenler

Bahar tatili için para gerek

Bahar Tatili
Spring Breakers
Yönetmen: Harmony Korine
2012/ABD/94’

“Kids”, “Mister Lonely” gibi filmleriyle bağımsız film severlerin yakından takip ettiği Harmony Korine’in yönettiği “Bahar Tatili”, müzikleri, hızlı kurgusu ve tanınmış oyuncuların şaşırtıcı performanslarıyla haftanın en dikkat çekici filmlerinden birisi olmayı başarıyor. Filmde olaylar, küçük yaşlarından beri yakın arkadaş olan dört genç kadının hayal ettikleri bahar tatilinin parasını çıkarabilmek için soygun yapmalarıyla başlıyor. İstedikleri tatili gerçekleştirmeleri için geriye sadece Alien ile tanışmak kalmıştır. Daha önce adını duymadıkları bu rapçi tatillerini ve hayatlarını hiç planlamadıkları şekilde değiştirecektir. Bundan sonra kızlar kendilerini soygunların, uyuşturucuların ve kirli işlerin içinde bulurlar.

Haberin Devamı

Almodóvar komediye geri dönüyor

Aklımı Oynatacağım
Los Amantes Pasajeros
Yönetmen: Pedro Almodóvar
2013/İspanya/90’

Meksika’ya gitmekte olan bir uçağın içindeki yolcular hayatlarındaki son saatleri geçirmektedirler. Ölüm kaçınılmazdır ve bu gerçek yolcuların çenesine vurur. Yaşamda artık saklayacak hiçbir şeyleri kalmadığından en gizli sırlarını, saklanan yönlerini birbirlerine tek tek anlatmaya başlarlar. Ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodóvar uzunca bir aradan sonra komedi türünde çektiği filmin tamamı uçakta geçiyor. Antonio Banderas, Penelope Cruz, Cecilia Roth gibi fetiş oyuncularına rağmen Almodóvar, eski günlerini özletiyor açıkçası. Yine de sıkı hayranları kaçırmayacaktır.

Haberin Devamı

Şeytan artık korkutmuyor

Son Ayin: Bölüm II
The Last Exorcism: Part II
Yönetmen: Ed Gass-Donnelly
2013/ABD/88’

Nell Sweetzer gözlerini açtığında kendini bir ormanın içinde dağılmanın eşiğinde bulur. Kısa süreli hafıza kaybı yaşamıştır. Tüm ailesini yitirmenin acısı ise hatırladığı tek gerçektir. Terapist Frank Merle, Nell’in yaşadığı kulübeye taşınır ve birlikte geçmişi unutup yeni bir hayatı başlamaya çalışırlar. Her şey yolunda gidiyor görünmektedir; tâ ki şeytani ruh geri gelene kadar… İlk filmin etkisinden çok uzakta olan bu devam filminde başrol oyuncusu Ashley Bell dışında bütün ekip değişmiş. Ancak iflah olmaz korku tutkunlarına…

Beyaz Saray tehdit altında

Kod Adı: Olympus
Olympus Has Fallen
Yönetmen: Antoine Fuqua
2013/ABD

Titizlikle eğitilmiş olan ağır silahlar donanmış bir grup terörist güpe gündüz Beyaz Saray’a pusu kurup, binayı ve Başkan Benjamin Asher’ı ve ekibini girilmesi imkânsız olan yeraltı sığınaklarında ele geçirirler. Beyaz Saray’ın bahçesinde çatışma şiddetli bir şekilde sürerken, eski başkanlık koruması olan Mike Banning arbedeye karışır ve hayatta kalan tek Gizli Servis ajanı olarak kuşatılmış binanın içinde bulur. “Training Day/İlk Gün”, “Shooter/Tetikçi” filmleriyle tanıdığımız Antoine Fuqua’nın son aksiyonu “Kod Adı: Olympus”, Gerard Butler, Melissa Leo, Morgan Freeman, Aaron Eckhart, Angela Bassett ve Ashley Judd gibi ünlü isimleri bir araya getiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları