‘Aydın Gün Teşvik Ödülü’ genç müzikçileri bekliyor

TÜRK operasının yaygınlaşmasında, sağlam temeller üzerine kurulmasında, bu müzik türünün dinlenir ve seyredilir bir düzeye erişmesinde Aydın Gün adı altın listede yer alır.

Haberin Devamı

1959 yılında, bugünkü adıyla İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ni kurdu, o zamanki adı İstanbul Şehir Operası idi.

Yirmi yıl İKSV’nin genel müdürlüğünü yaptı, birçok etkinliğin öncüsü oldu.

İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı), kuruma büyük emek veren, iyi müzikçiyi unutmadı. Kuruluşunun 40. yılında kurucular arasında yer alan Aydın Gün anısına, Aydın Gün Teşvik Ödülü ile her yıl klasik müzik alanında bir gence ödül verilmesini kararlaştırdı.

20 Aralık’a kadar katılabileceksiniz, sonuçlar 2013 yılının ocak ayında açıklanacak.

Ödülün amacı, gelecek vaat eden, alanında ilerleyeceği izlenimi veren kişileri desteklemek.

Ödül, çalgı, şan, bestecilik veya şeflik branşlarında yetenekleri keşfetmek.

Seçiciler kurulu tarafından ödüle layık görülen 30 yaşın altındaki genç sanatçıya 15 bin TL tutarında bir katkıda bulunulacak.

Seçici kurul aşağıdaki adlardan oluşuyor:

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü şef Rengim Gökmen, Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Yekta Kara, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü keman sanatçısı Cihat Aşkın, Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli, İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak.

Genç sanatçılara, özellikle genç müzikçilere verilecek katkının, bizim müziğimiz açısından önemini, teşvik edici özelliğini belirtmeliyim. Kurumların, ona emek verenleri, onu yüceltenleri unutmamasını, vefa duygusuna saygıları, benim gözümde o kurumu saygın kılar. İKSV’nin Aydın Gün Teşvik Ödülü’nü de bu gerekçeyle övgüyle sunuyorum.
  
* * *

Haberin Devamı

İYİ bir yöneticiydi Aydın Gün, iyi de bir tenor olduğunu eski kuşak opera dinleyicileri anımsayacaklardır. Müzik dışında, ülke sorunları, gerçek müzikçiler, gerçek müzik dinleyicileri için konusunda da bizi bilgilendirirdi.

1917 yılında Adana’da doğan Aydın Gün, İstanbul ve Ankara operalarının kurucuları arasında yer aldı ve her iki kurumda da genel müdürlük görevi üstlendi. Gün, ‘Avrupa Konseyi Kültür Ödülü’nün yanı sıra 1988 yılında ‘Devlet Sanatçısı’ unvanıyla onurlandırıldı. İKSV’nin kurucuları arasında yer alan Gün, 1974-1993 yılları arasında İKSV’nin genel müdürlüğünü üstlenerek vakfın yaptığı birçok etkinliğin öncüsü oldu. Yirmi yıl süreyle Uluslararası İstanbul Festivali’nin sanat yönetmenliğini yaptı. İstanbul Bienali’nin ilk yılları sayılan Çağdaş Sanat Sergileri’ni başlatan Gün, Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması’nın da kurucuları arasında yer aldı.”

Dileğim yeni bir sanatçının ödüllendirilmesi.

Haberin Devamı

* * *
  
AYDIN GÜN TEŞVİK ÖDÜLÜ” için başvurmak isteyen genç sanatçıların başvurularını en geç 20 Aralık 2012 tarihine kadar ayse.emek@iksv.org e-posta adresine göndermeleri veya İKSV/Nejat Eczacıbaşı Binası, Sadi Konuralp Cad. No: 5 34433 Şişhane adresine ulaştırmaları gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları