Ayda 302 TL için katliam yapana yuh!

Ayda 302 lira kazanmak için bir katliama ortak olunur mu?

Haberin Devamı

Belli ki bu soruya “Evet” diyen 242 vergi mükellefi bulunuyor memlekette, hayrını görsünler!
Dün Şükrü Kızılot “Vah zavallılar” başlıklı yazısında lokantacıların, kürk imalatçılarının, kuyumcuların vesaire “içler acısı” hallerini anlatıyordu.
Gariplerin beyan ettikleri gelirlerine bakınca ellerine sadaka sıkıştırmak geçti içimden.
2012’de kürk imalatçılarının eline 302 TL, lokantacıların eline 304 TL, turizmcilerin eline 413 TL geçmiş; Şükrü Hoca’nın belirttiği gibi asgari ücreti bile tutturamamış zavallıcıklar!
Baştaki soruyu tekrarlamak gerekiyor bir daha, bir daha: Ayda 302 lira için yüreklerin kaldıramayacağı türden bir katliama ortak olmaya değer mi?..

*

Sağ olsun Ajda Pekkan aslan gibi çıkıyor ve kürk kullanan modacıları ve kürk giyenleri ayıplıyor.
Biz ne yapıyoruz? “Ehe ehe, şimdi Bülent Ersoy da Ajda’ya sallar, çekirdek çitleyip demeç savaşı seyrederiz” penceresinden bakmakla yetiniyoruz.
Kürk nasıl yapılıyor?
“Hayvanları öldürüyorlar işte canım” diye geçiştirmek, kafayı kuma gömmekle eşdeğer.
Ben biraz anlatayım isterseniz...
Her yıl, tavşanlar hariç 50 milyon hayvan katlediliyor kürkü için.
Tavşanlara uygulanan katliam ayrı boyutta incelenecek düzeyde. Tam rakam bilinmiyor ama mesela sadece Fransa’da kürkü için yılda 70 milyon tavşan öldürülüyor.
Yılda 2 milyon kedi ve köpeğin de kürk imalatı için kurban edildiğini de hatırlatmak isterim, kendimi tutarak ve ağzımı bozmamaya çalışarak!

*

Üreticilerin “Avlamıyoruz, üretim çiftliklerinde itinayla hallediyoruz kanlı işimizi” argümanı, sadece iğrenç sistemin makyaj malzemesi.
Büyük bölümü Çin’in kuzey bölgesinde faaliyet gösteren bu çiftliklerde yaşananlar insan ırkından soğumaya yol açacak düzeyde.
Kürkleri sıklaşsın diye aşırı soğukta, ölmeyecek kadar yiyecek ve su ile zayıflatılarak yetiştirilen hayvanların derileri yüzüldükten sonraki hallerini görenler, kürk karşıtlarının “meşhurların kürklerine” niye boya, yumurta vesaire boca ettiklerini de anlayacak ve hak verecektir.

*

Astragan kürke “malzeme olan” Karagül koyunlarının doğduktan sonra en geç(!) iki gün içinde öldürülüp derilerinin yüzüldüğünü bile bile on binlerce dolar verip sırtına geçirebilenin öncelikli ihtiyacı ısınmak mıdır, acil vicdan nakli mi, kararı siz verin.
Güzel insan Ajda Pekkan terbiyeli bir insan, az bile söylüyor. Kürk giymek aşağılanması, hakaret edilmesi gereken bir davranıştır.
Bu işi “Ayda 302 TL kazanacağım(!)” diye yapmak da kimse kusura bakmasın zavallılıktır. O kürkü kullanan modacının da, alıp giyenin de zerre-i miskal vicdanı yoktur.
Ağzımı bozmadan buraya kadar geldim ya, yüksek müsaadenizle kendime de bir bravo demek isterim!
Kürkmüş, utanın! Yuh! Yuh! Yuh!
(Not: Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler bu yazı için de faydalandığım www.kurkehayır.org sitesine göz atabilir...)

Yazarın Tüm Yazıları