Avrupa kökenli yeni dünya

Amerikan mutfağı denince aklımıza önce "fastfood" geliyor değil mi? Hani şu çocuklarımızın ve gençlerimizin bayıla bayıla yedikleri, bir çırpıda hazırlanıp hemen yenen yemekler.

Ne kadar endişelenirsek endişelenelim ya da onlara sağlıklı yemekler yedirmeye çalışırsak çalışalım, hamburger deyince akan sular duruyor.

Aslında endişe etmekte pek de haksız sayılmayız. Amerikan halkının yaklaşık yüzde yirmi beşi aynı dertten muzdarip: Obezite. Yani aşırı şişmanlık. Ve bu durumun sorumlusu olarak da iç rahatlığıyla fastfood’u ve yağlı, tuzlu cipsleri ya da kolayı gösterebiliriz sanırım.

Amerika çok sonra keşfedilmiş bir kıta olduğundan, kıtaya ait binlerce yıllık bir yemek kültüründen bahsetmek pek mümkün değil. Kıtaya özellikle Avrupa’dan giden insanlar doğal olarak kendi yemek kültürlerini de beraberlerinde götürmüşler. Yani, öyle tek bir Amerikan mutfağından söz etmek pek de mümkün değil.

Özellikle son zamanlarda ülkenin en önemli sorunlarından biri haline gelen obeziteyi aşmak için insanlar başka ülkelerin mutfaklarını denemeye başladılar. Örneğin belkide Çin’de bile göremeyeceğiniz kadar özenle açılmış Çin restoranları, zeytinyağıyla ve hafif yemekleriyle Amerikalıları cezbeden İtalyan restoranları ülkenin her yerine dağılmış durumda. Fransız mutfağı, İngiliz mutfağı derken Amerikalılar aslında tüm mutfakların kokusunu öğrenmişler. Farklı yemeklerin tadına bakmış olmalarının bir nedeni de tabii ki, Amerikalı denen insanların aslında Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden gelip kıtaya yerleşmiş olmaları.

Peki ya ondan önce? Kıtanın yerlileri olan Kızılderililerin yemek kültürü nasılmış dersiniz? Doğayla barışık yaşamayı ve doğayı kendine uydurmak yerine, kendini doğaya göre şekillenmeyi tercih eden Kızılderililer doğada buldukları otlarla ve çeşitli av hayvanlarıyla besleniyorlarmış.

Doğal yaşamın ve beslenmenin doruklarından hamburger, cips ve kolaya... Kıtanın bundan sonraki yemek tarihi nasıl yazılacak bakalım.

Halanın patates salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

á 4 adet orta boy patates

á 1 adet taze soğan

á 1/2 demet maydanoz

á 3 adet orta boy salatalık

Sos için;

á 1 çay bardağı sızma zeytinyağı

á 1 tatlı kaşığı hardal

á 1 adet limonun suyu

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 tatlı kaşığı kuru nane

á 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Taze soğanı ve maydanozu ayıklayıp, incecik doğrayın. Patatesleri iyice yıkayıp, üzerine çıkacak kadar tuzlu suda haşlayın. Yumuşayan patatesleri süzüp soğumasını beklemeden soyduktan sonra, kuşbaşı et formunda doğrayarak derin bir kaba aktarın. Üzerine soğan ve maydanozu ekleyin. Salatalıkları yıkayıp soymadan rendeleyerek patatesin üzerine ilave edin (Bu salatayı yapmak için kullanacağınız salatalıkların çekirdeksiz, ince ve taze olması gerekir). Sosu hazırlamak için; zeytinyağı, hardal, limon suyu, tuz ve karabiberi küçük bir kasede karıştırın. Kuru nane ve kırmızı pul biberi de serpiştirip çatala 2-3 dakika kadar çırpın. Malzemeleri iyice karıştırarak hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirin. Salatayı iyice karıştırıp servise sunun.

Kakaolu saviyer tatlısı

4 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 100 gr saviyer (kedidili) bisküvi

(12 adet)

Kreması için;

á 1/2 litre süt

á 1 tepeleme yemek kaşığı un

á 1 tepeleme yemek kaşığı kakao

á 3 adet yumurtanın sarısı

á 2 yemek kaşığı toz şeker

á 1 paket vanilya

á 1 paket labne peyniri (200 gr)

Yapılışı: Süt, un, kakao, yumurta sarıları toz şeker ve vanilyayı orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, tel çırpacak veya tahta kaşıkla sürekli karıştırarak pişirin. Karışım muhallebi kıvamına gelip kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken üzerine 1 paket labne peyniri ekleyip mikserin yüksek devriyle, 5 dakika kadar çırpın. Diğer taraftan, saviyer yani kedi dili bisküvileri ortadan ikiye bölüp geniş bir servis tabağına bir sıra halinde yerleştirin. Üzerini sıcak kakaolu kremayla kaplayıp, bir sıra daha ikiye ayrılmış kedi dili dizin. Aynı sırayı takip ederek tüm malzemelere aynı işlemi uygulayın. Son olarak, üzerini kremşantiyle süsleyip iyice soğuması için buzdolabında 1-2 saat bekletin. Kaşıkla servis tabaklarına paylaştırıp servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları