Avrupa kökenli yeni dünya

Amerikan mutfağı denince aklımıza önce ’fast food’ geliyor değil mi? Hani şu çocuklarımızın ve gençlerimizin bayıla bayıla yedikleri, bir çırpıda hazırlanıp hemen yenen yemekler.

Ne kadar endişelenirsek endişelenelim ya da onlara sağlıklı yemekler yedirmeye çalışırsak çalışalım, hamburger deyince akan sular duruyor. Aslında endişe etmekte pek de haksız sayılmayız. Amerikan halkının yaklaşık yüzde yirmi beşi aynı dertten muzdarip: Obezite. Amerika çok sonra keşfedilmiş bir kıta olduğundan, kıtaya ait binlerce yıllık bir yemek kültüründen bahsetmek pek mümkün değil. Kıtaya özellikle Avrupa’dan giden insanlar doğal olarak kendi yemek kültürlerini de beraberlerinde götürmüşler. Yani, öyle tek bir Amerikan mutfağından söz etmek pek de mümkün değil. Özellikle son zamanlarda ülkenin en önemli sorunlarından biri haline gelen obeziteyi aşmak için insanlar başka ülkelerin mutfaklarını denemeye başladılar. Çin, İtalyan, Fransız, İngiliz mutfağı derken Amerikalılar aslında tüm mutfakların kokusunu öğrenmişler. Farklı yemeklerin tadına bakmış olmalarının bir nedeni de tabii ki, Amerikalı denen insanların aslında Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden gelip kıtaya yerleşmiş olmaları.

Peki ya ondan önce? Kıtanın yerlileri olan Kızılderililerin yemek kültürü nasılmış dersiniz? Doğayı kendine uydurmak yerine, kendini doğaya göre şekillenmeyi tercih eden Kızılderililer doğada buldukları otlarla ve çeşitli av hayvanlarıyla besleniyorlarmış. Doğal yaşamın ve beslenmenin doruklarından hamburger, cips ve kolaya... Kıtanın bundan sonraki yemek tarihi nasıl yazılacak bakalım.

Tavada sebzeli pizza (krebin omlet aşkı)

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan süt

á 1 adet yeşil taze soğan

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan kekun

á 1 demet maydanoz

á 1 demet dereotu

á 1 su bardağı lor peyniri (tuzsuz beyaz peynir de kullanabilirsiniz)

á 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

á2 çay kaşığı toz kırmızı biber

á4 yemek kaşığı zeytinyağı

á1 adet orta boy domates

Yeşil soğan, dereotu ve maydanozu ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Karıştırıp bir kenarda bekletin. Domatesi ince halkalar halinde doğrayın. Diğer taraftan, yumurtaları derince bir kaseye kırıp 1-2 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırptıktan sonra, süt ve kek unu da ekleyerek iyice karıştırın. Yeşil soğan, dereotu ve maydanozu aktarıp lor peyniri, tuz, karabiber ve kırmızı biberi de ilave ederek tekrar karıştırın. Elde ettiğiniz boza kıvamındaki karışımı ikiye bölüp iki seferde pişirin. Zeytinyağının 2 yemek kaşığı kadarını bir tavada kızdırıp hazırladığınız karışımın aynısını üzerine aktarın. Ara sıra sallayarak ve karıştırarak kısık ateşte alt tarafını pişirin. Domates halkalarının yarısını omletin üzerine yerleştirin. Düz bir tabak yardımıyla omleti çevirerek domatesli tarafını da pişirip ocaktan alın. Kalan hamuru da aynı şekilde pişirin. İki omletin arasına haşlanmış sebze koyup pizza gibi üçgen şeklinde dilimleyerek servise sunun.

Jambonlu kulüp sandviç

2 kişilik

Malzeme listesi

á 6 dilim tost ekmeği

á 1 yemek kaşığı mayonez

á 1 tatlı kaşığı hardal

á 4 dilim tost kaşarı (dilimlenmiş çedar peyniri de kullanabilirsiniz)

á4 dilim dana jambon (hindi ya da tavuk jambon da kullanabilirsiniz)

Tost ekmeklerini ekmek kızartma makinesinde kızartın. Diğer taraftan, mayonez ve hardalı küçük bir kasede çatalla çırpın. Kızaran tost ekmeklerinden dördünün üzerine mayonezli karışımdan tereyağı sürer gibi sürün. Bu tost ekmeklerinin iki tanesini yan yana koyun. Üzerlerine birer dilim jambon yerleştirip peynir dilimi koyun. Üzerine diğer ekmek dilimini yerleştirip tekrar jambon ve peynir koyun. En üste mayonezli karışım sürmediğiniz ekmek dilimini yerleştirin. Tüm malzemeye aynı işlemi uguladıktan sonra hazırladığınız kulüp sandviçleri, üzerlerine bastırarak tost makinesine yerleştirin. Sandviçleri, ekmekler iyice kızarıp içlerindeki peynir eriyinceye kadar pişirin. Tost makinesinden çıkaardığınız sandviçleri üzerlerini domates dilimleriyle süsledikten sonra ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları