AVM’de tatil

Haberin Devamı

PAZARTESİ günü bir alışveriş merkezine yolum düştü. Hafta başı olmasına rağmen aracı park edecek yer bulmakta zorlanınca şaşırdım. “Yeni bir indirim dönemi başlamış olmalı” diye düşünerek yürürken ortalıktaki çocuk bolluğunu görünce sömestr tatilinin başladığı aklıma geldi. Sonra hangi köşeye gitsem mağazalarda, restoranlarda kızlı-erkekli sevimli öğrenciler karşıma çıkmaya başladı. Anneleri ellerinden tutmuş gezmek için alışveriş merkezine getirmişti.
Sömestr tatilinde tabii ki herkes kayak yapmaya gidemez. Ama alışveriş merkezlerinde zaman öldürmek de bana garip geldi. Birkaç küçük lunapark tipi oyuncak ve sinema dışında çocuklar ve gençler için hem eğlendirici hem de cazip bir şeylerin alışveriş merkezlerinde olduğunu sanmıyorum. Halbuki çocukların iki haftalarını eğlenerek değerlendirebilecekleri spordan sanata sömestr tatiline özgü etki etkinlikler olmalı. Belki yapan yerel yönetimler vardır ama onlar da yetersiz ya da yeterince cazip olmasa gerek. Yoksa, bu kadar çok çocuk tatillerini AVM’lerde geçirmek zorunda kalmazdı.

Haberin Devamı

Uzayın keşfine İzmir’den başlayın

İNSANLARI diğer canlılardan ayıran en önemli genlerden biri DRD4. Bilim adamları araştırmalarında insanların sadece yüzde 20’sinde bulunan DRD4-7R adlı genin merak ve yerinde duramamaya neden olduğunu tespit etmişler. 7R adlı gene sahip insanların daha fazla risk almaya, yeni yerler, fikirler, yiyecekler, ilişkiler, hatta uyuşturcu ve seks olasılıklarını keşfetmeye, maceraya meraklı oldukları çok sayıda araştırma sonucu belirlenmiş.
Tarih boyunca önce ekonomik nedenlerle yeni kaynak arayışları için kıtaları keşfeden insanoğlu, şimdi de uzayın keşfinde önemli adımlar atıyor. Nükleer yakıtlı uzay gemileri ile dünyadan binlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızları sadece 10 yıl uzaklığa indirebilecek çalışmalar hızlandırılıyormuş.
Bundan birkaç yıl önce İzmir’de Ege Serbest Bölgesi’ndeki (ESBAŞ) dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Uzay Kampı’nda, uzaya giden dört astronotla tanışmıştım. Çok keyifle yaptığımız sohbet sırasında, “Uzayda başka canlılar olduğunu düşünüyor musunuz?” diye sorduğumda, “Büyük olasılıkla vardır. Her şey bizim uzaya gönderdiğimiz ya da onların bize gönderdiği sinyallerin bir gün karşılaşmasıyla ortaya çıkacak” demişlerdi.
İran’ın bile uzaya maymun gönderdiği günümüz dünyasında uzaya yönelik araştırmaların önümüzdeki 10 yıl içerisinde iyice hızlanacağı tahmin ediliyor. İzmir’deki Uzay Kampı, aslında geleceğin nesillerinin ilk uzay eğitimlerini alıp yeni keşiflere merak salmaları için bulunmaz bir nimet. Uzaya fırlatılan gemilerin birebir kopyasının bulunduğu, uzay yürüyüşleri eğitiminden gökyüzünü inceleme derslerine kadar onlarca çeşit eğitim bu kampta veriliyor. Zaten çocukluklarında bu kampta eğitim alıp şimdi üniversite eğitimi ve iş hayatlarında çok başarılı olan birçok genç, Uzay Kampı’nda aldıkları eğitimin araştırıcı kimliklerinin gelişimine olan katkısından söz ediyor.
Eğitimle her kapı açılır. Yeter ki elimizin altındaki fırsatları değerlendirmeyi bilelim.

Haberin Devamı

AVM’de tatil

 

Yazarın Tüm Yazıları