Astroloji

Yasemin BORAN
Haberin Devamı

İmajinasyon ve hayat

İmajine etmek... Zihnin içinde düşüncenin görüntüsünü oluşturmak... Hayal kurmak... Evet, konumuz hayaller... Ve tek gerçekleşecek olan şey de hayal.

Önce arzu ederiz... Düşünürüz... Veee sonra hayal ederiz... Hayallerimiz bizi harekete geçirir... Duygularımız ve isteklerimiz artar, içimizde büyük bir itici güç oluşur. Şimdi bu yazıyı okuyan bazı kişiler ‘Benim imajinasyon yeteneğim yok’ diyebilirler.’ Yani düşüncelerimi zihnimin içinde oluşturamıyorum, göremiyorum.’

Gerçekten de herkes zihninin içinde düşünceleri, objeleri resim olarak göremez. Fakat, bu durum imajinasyon yeteneği olmadığını göstermez. Kişilerin yapılarına ve zihinsel yeteneklerine bağlı olarak imajinasyonun farklılık gösterdiği bilinmektedir.

Sayılarla uğraşanlarda, mantık ve muhakeme yeteneği yüksek, matematik kafaya sahip olanlarda imajinasyon daha çok ses ya da fikir biçiminde olmakta, resim biçiminde görüntüler pek oluşmamaktadır.

Buna karşılık resim, heykel, sinema benzeri sanatlara yatkın ve edebiyata yönelik bir yapıya sahip olanlar, düşünceleri resim olarak zihinlerinde imajine etmektedirler. Ayrıca, bu tiplerin bazılarında koku imajinasyonu da oluşur.

Tabii hem resim, hem ses, hem de koku imajinasyonuna sahip olanlar da var. Bunların zihinsel aktiviteleri çeşitli yönlerde kolayca hareket edebiliyor. Yani hem edebiyat hem de matematik kafaya sahip oldukları için imajinasyon yetenekleri de farklı bir çeşitlilik .

Her ne kadar kişide doğal bir imajinasyon yeteneği varsa da herkeste açık seçik oluşmayabilir. Özellikle de dış dünya ile yoğun bir iletişim içinde bulunan kişilerde imajinasyon yeteneği zayıflar.

Yaratıcılık gerektiren konularda çalışmalar yapanların imajinasyon yetenekleri harekete geçer ve gelişir. Biliyorsunuz, dikkatinizi hangi konuya yöneltirseniz, bir süre sonra o alanda kişinin yetenekleri harekete geçmektedir.

İmajinasyon gerektiren alanlarda çalışmalar yapıyorsanız, kendiliğinden bu yeteneğiniz harekete geçiyor. Mesela reklam sektöründe çalışıyorsanız, ve özellikle de yaratıcı kadroda görev aldıysanız, mutlaka imajinasyonunuz güçlü olmak zorunda. Ve zaten kendiliğinden gelişiyor. Üstelik, bunun için kişi farkında olmadan kendi için en iyi yöntemi buluyor.

Metin yazarı bir arkadaşım en iyi fikirlerini yollarda yürürken bulduğunu, bir ürünün tanıtımı için bir metin yazması gerektiğinde iş yerinden çıkıp amaçsızca yürürken fikirlerin zihninin içinde akmaya başladığını anlatmıştı.

İmajinasyonu geliştirmek için yaratıcılık gerektiren bir iş yapmanız elbette ki, gerekmiyor. Zaten hayatın kendisi yaratıcı. Ve siz bunun içinde kendi geleceğinizi yaratıyorsunuz. Ama nasıl yaratacağınızı hayal ederek istediğiniz gibi yaşayabilirsiniz, diyorum, Yasemin'ce...



Yazarın Tüm Yazıları