AÅŸotu ya da kiÅŸniÅŸ

Yemek literatüründe kişniş olarak geçer ama Doğu Anadolu’da bazı yemeklerin vazgeçilmezi aşotudur bilinen adı...

Haberin Devamı

Hem kendi başına yemeği yapılır, hem de örneğin ayran aşının en önemli çeşnisidir. Aynı akrabası olan maydanoza benzer, ama kendine özel bir kokusu vardır.
Aşotunun çiçekleri olgunlaşınca, açık kahverengi bir tohum kılıfı taşıyan kokulu meyvelere dönüşür. Tohumlarından çay yapılabildiği gibi, sanayide de kullanım alanları vardır. Bu arada, aşotunu anlatırken kişniş şekerini de es geçmeyelim.
Eylül ayı aşotunun salamurasının yapılması için en ideal zamandır. Aşotu ayıklanır, bol suyla yıkanır, incecik kıyılır ve tuzlanarak bir iki saat bekletilir. Tekrar yıkanıp iyice sıkılır, küçük cam kavanozlara sıkıca, aralarına parça tuzlar serpilerek doldurulur. Buzdolabında en az iki yıl saklanabilir bu salamuralar. Meraklısı için her mevsim taze lezzetinde aşotu...

Kakaolu havuçlu kek

Haberin Devamı

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılıp tozşeker eklenir. Mikserin yüksek devriyle, en az 5 dakika kadar çırpılır. Üzerine sıvıyağ, süt, tarçın ve vanilya ilave edilip 2-3 dakika daha çırpılır.
Diğer taraftan, havuçlar soyulup rendenin iri delikli tarafıyla rendelenir. (Tam 1 su bardağı dolusu rendelenmiş havuç olmalı.) Havuç, ceviz içi ve kuru üzüm de malzemelerin üzerine aktarılıp tahta kaşık ya da plastik spatula yardımıyla karıştırılır.
Un, kakao ve kabartma tozu baş-ka bir derin kaba aktarılıp elle karıştırıldıktan sonra yumurtalı karışımın içine katılır. Malzemeler kaşıkla iyice karıştırılır. Diğer taraftan, 20-25 santim çapındaki yuvarlak ya da 25-30 santim boyunda dikdörtgen bir fırın kalıbı yumuşak margarinle yağlanır. Hazırlanan kek karışımı kalıba aktarılır.

Kek, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Keke bir kürdan sokulup pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir. Fırından alınan kekin soğuması beklenir ve kalıbından çıkarılıp servise sunulur. Bu kekin üzerine eritilmiş beyaz çikolata, karamel sos ya da hazır vanilyalı sos gezdirilebilir.

Malzeme listesi

4 adet yumurta
1,5 su bardağı
esmer tozÅŸeker
(normal tozşeker de kullanılabilir)
Yarım su
bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı toz tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 adet küçük boy
ince havuç
1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
2 yemek kaşığı kakao
varsa 1 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
3 su bardağı tam buğday unu (yulaflı ya da çavdarlı un karışımı da kullanılabilir)

Haberin Devamı

10 kiÅŸilik         Â

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Yazarın Tüm Yazıları