Aşkın keşfettiği peynir

Fransa’nın güneybatısında Midouze nehri üzerinde küçük bir kasaba var: Roquefort. Kendi küçük ama ünü büyük bir yer.

Tüm dünya onu küflü peyniriyle tanıyor. Koyun sütüyle yapılan bu peynir, kasabanın doğal mağaralarında mayalanmaya bırakılıyor. Mağaranın kıvrımları ve hava akımı peyniri küflendiriyor ve eşsiz tadına kavuşturuyor.

Mağaraları bulan bizde de dünyada da çobanlardır. Bir Fransız çoban da mağarayı bulmakla kalmıyor, oraya sevgilisini de götürüyor. Aşk, meşk derken yemek aklına bile gelmiyor ve içinde kara ekmekle peynirin bulunduğu azık torbasını mağarada unutuyor. Aklı bir karış havada dönüyor evine... Haftalar sonra mağaraya gittiğinde azık torbasını bıraktığı yerde buluyor. Fakat azık torbasını açtığında bir de ne görsün. Ekmeğin küfü peynire geçmiş ve bu küf peynire çok farklı, nefis bir lezzet katmış. İşte kasabanın simgesi olan peynirin bulunma öyküsü bu. Yani anlayacağınız; rokfora boşuna aşk peyniri dememişler...

Tavuklu ıslama börek

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 2 adet hazır yufka

á 1/2 su bardağı süt

á 2 yemek kaşığı yoğurt

á 1 adet yumurta

á 4 yemek kaşığı sıvıyağ

á 1 su bardağı sıcak tavuk suyu

Beşamel sos için;

á 4 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 yemek kaşığı un

á 2 su bardağı süt

(Kaynar olmalı.)

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

İç harcı için;

á 150 gr haşlanmış tavuk göğsü

á 1 su bardağı haşlanmış bezelye

(Konserve bezelye de kullanılabilir.)

á 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Beşamel sosun hazırlanması için; zeytinyağı tavaya aktarılıp orta ısılı ateşte hafifçe ısıtılır. Un eklenip dibinin tutmaması için çırpma teli yardımıyla 2-3 dakika karıştırılır. Kaynar süt azar azar ilave edilerek kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynayınca ocaktan alınıp tuz ve karabiber eklenir. İç harcının hazırlanması için; haşlanmış tavuk göğsü tavla zarı formunda doğranıp derin bir kaseye aktarılır. Üzerine bezelye, kaşar peyniri, tuz, karabiber ve hazırlanmış olan beşamel sos ilave edilip iyice karıştırılır. Fırın tepsisi hafifçe yağlanır. İki yufka buruşturularak üst üste koyulup dört eşit parçaya bölünür. Böylece toplam 8 parça yufka elde edilecek. Diğer taraftan, süt, yoğurt, yumurta ve sıvıyağ bir kasede karıştırılır. Karışım fırça yardımıyla tepsideki yufkaların üzerine sürülür. Kalan yufkalar da tepsiye yerleştirilip aralarına sütlü karışımdan sürülür. Yufkalar 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılıp üzerlerine sıcak tavuk suyu gezdirilir. Önceden hazırlanmış olan tavuklu iç harcı yufkaların üzerine serpiştirilir. Yufkalar ucundan başlanarak rulo yapılır. Rulo yapılan yufka fırın kağıdıyla kaplanarak 180 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika daha pişirilir. Fırından çıkarılıp kağıdı sıyrılır ve dilimlenerek servise sunulur.

Fırında mücver

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 2 yemek kaşığı ince doğranmış taze nane

á 1 demet maydanoz (incecik kıyılmış)

á 2 dilim kepekli ekmek

á 3 adet yumurta

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 3 yemek kaşığı lor peyniri

Maydanozu yıkayıp incecik doğrayın. Kepekli ekmek dilimlerini mutfak robotunda çekerek bulgur tanesi büyüklüğüne getirin. Lor peyniri, yumurta, karabiber, tuz ve ufalanmış ekmeği büyük bir kaseye alıp çırpın. İncecik kıydığınız naneyi de ekleyip 10 dakika dinlendirin. Fırın tepsisine fırın kağıdı serin. Mücver için hazırladığınız karışımdan kaşıkla alıp fırın kağıdının üzerine aralıklı olarak dökün. Mücverleri 175 dereceye ayarladığınız fırında 20-25 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları