Aranan yıldız Türkiye

Türkiye’nin AB sürecinde problemi nedir? Önyargı. Biz de problemi tespit ettik ve üzerine gidiyoruz, dedi açılış konuşmasında AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış.

Haberin Devamı

“Amacımız bir düşünce değişimi yaratmak. Kültür bir köprüdür, hem de sağlam ve kalıcı bir köprü” diye ekledi TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil.
Turkey Missing Star etkinliklerinin dördüncüsü için Milano’daydık.
Davetlilerin çoğu İtalyan. Yabancı misafirler arasında diplomatlar, işadamları ve sanat çevreleri yoğunluktaydı.
Filmleri gösterilecek olan Serra Yılmaz, Meltem Cumbul, Timuçin Esen, İdil Fırat, Ümit Ünal, Yusuf Pirhasan ve Türker Korkmaz, İtalya’ya gösterim sohbetleri için geldiler. Ümit Ünal’ın Nar filmiyle açılan etkinlikte Yeraltı, Labirent, Kurtuluş Son Durak, Gelecek Uzun Sürer ve Entelköy Efeköy’e Karşı gibi filmler de var.
Milano’dan sonra sırada Budapeşte var, 6 Aralık’ta gidiliyor. Hedef 27 Avrupa ülkesine kültür çıkarması yapmak.
Gelecek yıl Paris, Viyana, Londra, Atina ve Berlin’le devam edilecek. Bazen siyasetle açılmayan kapılar, sanatla sonuna dek açılabilir gerçekten de.
Önyargıları yıkmak için Avrupa’yı kültür köprüleri ile geçmek şahane bir fikir.
Türkiye’nin bu projenin sonunda aynen hedeflendiği gibi, kayıp değil, aranan özlenen yıldız olacağına inanıyorum.

Haberin Devamı

Çocuk oyuncular üzerine

49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden sonra başlayan “çocuk oyunculara ödül” tartışması hâlâ sürüyor.
Güzelliğin On Par’ Etmez filminin yönetmeni Hüseyin Tabak bile Cengiz Semercioğlu’nun programında “Abdülkadir’in en iyi oyuncu ödülü alması bizi şaşırttı. Bence de geleceğin umut ödülünü alsaydı daha iyi olurdu” deyiverdi.
Ben de Abdülkadir Tuncer’in Umut Veren Oyuncu ödülüyle kalması gerektiğini yazmıştım.
İşte dünya sinema tarihine bakıldığında nedenleri...
Çocuk oyuncuların çoğu filmlerden kazandıkları parayı göremiyor bile. Aileye verilen para, çocuk büyüdüğünde çoktan harcanmış oluyor. Pek çok ödüllü çocuk oyuncu da kariyerine devam edemediğinden büyüdüğünde bu kazancın devamı gelmiyor. California, Hollywood’da bu konuyla ilgili sıkıntıları gidermek için bir yasa çıkarmıştı. Adını kazandığı milyon dolarları göremeyen çocuk oyuncu Jackie Coogan’dan alan Coogan Yasası, çocukların filmlerden kazandıkları paraların bir kısmını banka hesabında bloke ediyor.
Çocuk oyuncuların hepsi Jodie Foster, Helen Hunt, Elijah Wood ya da Jake Gyllenhaal gibi şanslı olup sinema sektöründe başarılı kariyerler sürdüremiyor ne yazık ki. Çoğu unutulup gidiyor.
Bizde de durum pek parlak değil... Parla Şenol, 5 yaşında sinemaya başladı, 38 tane film çevirdi, 12 yaşında sinemayı bıraktı.
Ömer Dönmez, “Ömercik” ismiyle pek çok filmde oynadı. 1974’te geçirdiği kaza ile tek gözünü kaybeden Dönmez büyük yalnızlık ve maddi sorunlar yaşadı.
Sezer İnanoğlu, “Sezercik” adıyla yıldız oldu. Ama Sezercik, büyüyünce sinemayı bıraktı.
İnşallah Abdülkadir, tepeden başladığı kariyerinde ağır adımlarla sağlam bir şekilde ilerler. Altın Portakal’a büyüyünce yenilerini ekler.

Yazarın Tüm Yazıları