Annem de babam da beni istemiyor

Sevgili Güzin Abla, 16 yaşında bir genç kızım. Annem ve babam ayrılar.

Babam, Almanya’da yaşıyor. Ben annemle İstanbul’da oturuyorum. Ancak annemle de anlaşamıyorum. Sürekli kavga ediyoruz. Bana sık sık "Babanın yanına git", diyor. Oysa babam da beni istemiyor, çünkü hayatında başka bir kadın var. Bu yüzden hep alttan almak zorundayım.

Bu arada nişanlıyım. Ailem ona karşı çıkıyor ama biz altı ay sonra evlenmeyi düşünüyoruz. Çünkü yaşım doluyor. Nişanlıma anne ve babama vereceğim sevgi de dahil olmak üzere yüreğimdeki tüm sevgiyi verdim. Ancak onunla da sık sık tartışıyoruz. Darılıp barışıyoruz. Ben hislerimde hiç yanılmam, eminim o beni aldatıyor. Ben onun için tüm ailemi terk ettim ama o beni yeteri kadar sevmiyor. Ondan yalnızca düzenli bir hayat, şimdiye kadar bulamadığım sevgiyi ve sıcak bir yuva istiyorum. Ama olmuyor. Çıkmazdayım ve bunalım içindeyim. Babamın yanına gidemem. Annemle de daha fazla kalamayacağım ortada. Ne yapmalıyım, bana söyle.

RUMUZ: ÇOK YALNIZIM

Canım kızım, sanırım ne annenle ne de babanla geçinemediğin, onlarla kalamadığın için bir an önce evlenmeyi istemişsin. Yoksa evlenmek için yaşın çok genç. Ama sırf bu yüzden yanlış bir adım atman da hiç iyi olmaz. Eğer nişanlınla anlaşamıyorsan, biraz daha düşünmek zorundasın. Anne ve babanın ayrı olmaları, onların yuvasının yıkılmış olması, belli ki seni kuşkucu yapmış. Belki de nişanlını boş yere suçluyorsun. Yalnızca hislerine dayanarak seni aldattığından nasıl böyle emin olabilirsin? Eğer onunla hiç durmadan kavga ediyorsan, bu genç adam da bu kavgalardan sıkılmış, bıkmış olabilir. En büyük sevgiler bile böyle sürekli tartışmalar yüzünden yıkılabilir... Önce nişanlınla gerçekten anlaşıp, anlaşamadığını iyice ölç, tart. Ondan sonra evlenmeye karar ver. Ama, çocukluğundan beri ailende yaşadıkların kendi yuvanın sarsılmasına yol açmamalı.

Saçlarım seyreliyor, sivilcelerden de kurtulamıyorum

Sevgili ablacığım, çok uzun zamandır yazılarınızı ilgiyle izliyorum. Benim beklediğim tarzda, benimkine benzer bir cevabınızla karşılaşmadım. Lütfen bana bir çözüm yolu gösterir misiniz? Hem çalışıyor, hem de okuyorum. Benim derdim saçlarımın giderek seyrelmesi... Ne jöle, ne de boya kullanıyorum. Ama özellikle de saçlarımın ön kısımları çok dökülüyor. Saçlarımın dipleri görünüyor... Saçlarım çok da yağlı.

Ayrıca benim yüzümde de çok kötü sivilceler var. Bundan bir süre önce köşenizde herkesin uygulayabileceği bir cilt bakım ürünü yazmıştınız. Ancak ben onu kaybettim. Oysa cildime bakım yapmak istiyorum. Cildim de saçlarım gibi çok yağlı. Belki de sayenizde sivilcelerden kurtulup güzel bir cilde sahip olabileceğim. Lütfen bana evden yapabileceğim, basit ve ucuz ürünler tarif eder misiniz? Önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum ve sizi çok seviyorum, ablacığım. RUMUZ: BAKIMLI


Sevgili kızlarım, yağlı saçlar ne yazık ki çabuk dökülür. Bu sorun kadınlar için de geçerli olduğu gibi, erkekler de için de geçerlidir. Zaten erkeklerin saçlarının dökülme nedenlerinin başında hormon salgısının getirdiği aşırı yağlanma vardır. Size her zaman yaptığım gibi bitkisel çözümler getireceğim. Saçların güçlenmesi ve yağdan arınması için kekik ve limon suyunu önerebilirim. Bir avuç kepek bir litre suda kaynatılır, süzülür, içine birkaç damla limon suyu eklenir. Bununla saç dipleri sık sık ovulur. Her derde deva ısırgan otu da yine saç dökülmesine çok faydalıdır. O da yine kaynatılıp süzülür ve losyon şeklinde saç diplerine sürülür. Kükürtlü sabunlar, özellikle yağlı ve kepekli saçlara çok iyi gelir. Şampuan yerine bir süre bunu deneyebilirsiniz. Eğer maddi imkanınız olsaydı, size çok yararlı bir saç losyonu önerebilirdim. Yine de aklınızda olsun diye yazıyorum: Lacinia losyon ve şampuan... Eczanelerde bulunuyor. Eşim kullandı çok memnun kaldı.

á Cildine bakım yapmak istiyorsan, annemin eskiden beri okurlarıyla paylaştığı bir formülü yazayım sana, bunu sık sık öneriyorum ben de... Yumurta, süt, bal ve zeytinyağı maskesi: Bir yumurta sarısı, bir küçük tatlı kaşığı limon suyu, bir tatlı kaşığı bal ve bir çorba kaşığı sütten oluşan bir karışımı iyice çırptıktan sonra daha önce temizlenmiş cilde pamukla sürün. 15 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkayın. Bu maskeyi haftada bir kez uygulayabilirsiniz. Cildinizin canlandığını fark edeceksiniz. Sivilceleri ise temiz bir tülbentle sıkıp, üzerine eczaneden hazırlatacağınız kafuru-alkol karışımını dokundurarak sürün. Bir pamuklu çubuk kullanırsanız daha iyi olacaktır.

Aşkta açık yürekli olmamalı mı

Merhaba Güzin Abla, ben 17 yaşında, lise son sınıf öğrencisi bir genç kızım. Aslında sizinle paylaşmak istediğim bir problemden çok bakış açımı değerlendirmeniz.

Malum konu: Aşk... Seçeceğim arkadaşlarım hakkındaki tüm bilgilerin olumlu olmasına çok dikkat ediyorum. Yani arkadaşlığımızın sıradan olmaması için uğraş veriyorum. İlişki süresince doğal ve açık sözlü davranıyorum. Kendimi sınırlamaktan hoşlanmıyorum. Ama tabii ki bir şeylerin yanlış gittiğine karar verinceye kadar... Ancak, büyüklerimin ve bazı arkadaşlarımın bu konudaki düşünceleri bazen aklımı karıştırıyor. "Aman sakın fazla yüz verme, şımarır" gibilerden. Sizce bir şeyleri bilinçli olarak yaşıyorsanız, kendinizi biliyorsanız, bu konuları sorun yapmalı mı?

RUMUZ: AÇIK SÖZLÜ

Kızım, akıllı ve bilinçli birine benziyorsun. Yaşının küçüklüğüne rağmen, mektubundaki üslup bana yaşından olgun olduğunu düşündürdü. Çevrende seninle yakın olmak isteyen, arkadaşlığını sunduğun kişilerin de senin bu olgunluğunu takdir edebilecek düzeyde olmasını dilerim.

Karşı cinsle beraberliğini açık yüreklilikle, tüm içtenliğinle, yalana, gizliliğe sapmadan yaşamak istemeni çok iyi anlıyorum. Ama, dediğim gibi karşındaki kişiyi iyice tanıyıp tarttıktan sonra.

Arkadaşlarının ve büyüklerinin düşüncelerine asla katılmıyorum. Zaaflarından yararlanmayı başaran herkes karşısındakini biraz kullanır ve şımarıp, değişebilir. Karşılıklı ilişkilerde her iki taraf da razı olduktan sonra kime ne? İnsan sevdiğini şımartır elbette. Hem sevgi yüreğini açmak kadar, tüm olanaklarını da sunmak demek değil mi?
Yazarın Tüm Yazıları