Ankara’ya, süper yara bakım merkezi

Ankara’da geçen hafta, en yeni ve ileri teknoloji ile kronik yara tedavisi yapacak olan Türkiye’nin ilk yara bakım merkezi açıldı.

Gazi Mahallesi’ndeki Ankara Yara Merkezi, şeker, kanser ve felçli hastaların kronik yaralarına merhem olacak.

ANKARA’da, Avrupa ve Amerika’daki yara bakım klinikleri benzeri ileri teknoloji ile kronik yara tedavisi yapacak olan Türkiye’nin ilk yara bakım merkezi geçen hafta açıldı.

Gazimahallesi’ndeki, Ankara Yara Merkezi (AYM) şeker, kanser, felçli hastaların kronik yaralarına, dolaşım bozukluğu sorunlarına merhem olacak. Merkezin üç cerrah, ikisi pratisyen beş doktorunun aralarında bir esprileri de var:

"Gönül yarası dışında türlü kronik yarayı iyileştiririz..."

SUPERMAN "BASI YARASINDAN" ÖLMÜŞ

Aynı zamanda Yara Bakım Derneği’nin Başkanı olan, Numune Hastanesi Plastik Cerrahi Klinik Şefi Dr Bülent Erdoğan, "Yara bakımı hep ikinci bir dal üvey evlat olarak görülmüş. Superman karakteri ile ünlenen aktör Chistopher Revees, bile yatağa mahkum olduktan sonra ’bası yarası’ olarak tabir edilen kronik yara iltihabından öldü. Yara bakımı ihmale gelmeyecek ölümcül derecede önemli bir konudur" diyor.

Erdoğan, dönem dönem tedavisini yaptığı Aydın Menderes’in ise hiçbir yarası olmadığına dikkat çekerek, ülkemizdeki yara tedavisi ve bu konudaki yöntemlerle ilgili bakın şu bilgileri verdi:

İLK ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ

Yara bakımıyla ilgili hastanelerde ileri teknoloji ile çalışan özel bölümler malesef yok. Herkes yara bakımı yapıyor. Yurtdışında ise bu işi özel olarak kurulmuş yara bakım klinikleri üstleniyor. Biz de Türkiye’de en ileri teknoloji ile yara bakımı yapan ilk merkez ve örnek olma iddiasındayız.

HASTA BAŞVURACAK YER BULAMIYOR

Kronik yara Türkiye’de bir sorun. Hasta başvuracak yer bulamıyor. Bu tip hastalara hastanelerde yer yok. Biz gidecek yer bulamayan bu hastaların dertlerine deva olabilecek bir adres olmak istiyoruz. Mevzuatta olmadığı için özel merkezlere bu konuda sevkte yapılamıyor.

ELEKTRİK STİMÜLASYONU İLE TEDAVİ

Bu merkezde Türkiye’de ilk kez biz "elektrik stimülasyonu" yöntemi ile yara bakamı yapacağız. Bu yöntem kronik yaraların düşük voltajlı elektirik akımı ile hücresel düzeyde uyarılarak, iyileşmenin hızlandırılması yöntemidir. Yöntemin vücuda olumsuz etkisi de yoktur.

VAC TEDAVİSİ

Uygulayacağımız bir diğer özel yöntem ise VAC "negatif basınçlı yara tedavisidir". Bu yöntemde özel bir cihaz yardımı ile 48 saatlik periyotlar halinde kronik yaralar kapatılarak, yaradaki iltihabi materyal emilip, yara tabanı uyarılacak ve yeni bir iyileşme dokusu sağlanacaktır.

EVDE YARA BAKIMI VE EĞİTİMİ

Merkezimize gelemeyen hastalar için eğitimli özel yara bakım grubu tarafından ise evde yara bakımı hizmetleri verilecek. Ayrıca merkezimizde yara bakımıyla ilgili hastalarımıza da eğitim de vereceğiz.

KURTÇUK TEDAVİSİ

(Maggot terapi)
Sinek lavraları (kurtçuklar) aracılığıyla yaralardaki ölü dokuların sindirilerek, temizlenmesi yöntemi de uygulanacak. Bu yöntemi tercih eden hastalar için yara temizliği de bu yolla yapılacak.

YARA BAKIM EĞİTİMİ VERECEĞİZ

Yara bakımı eğitimi için de dernek olarak seminerler düzenliyoruz. Uludağ Üniversitesi’nin işbirliği ile 18-21 Nisan’da sertifikalı yeni bir eğitim programı da yapacağız. Bu yolla yara bakımı konusunda sertifikalı doktor ve hemşireler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Çünkü yara bakımıyla ilgili bir uzmanlık dalı yok. Bu nedenle yara bakımı konusunda eğitimli sağlık personeli bizim için büyük önem taşıyor.
Yazarın Tüm Yazıları