Ankara’nın kültür yüzü Çankaya...

Ankara Cumhuriyetin ilk yıllarında siyasetin, ekonominin başkenti olduğu gibi kültüründe başkenti olmuştu.

Haberin Devamı

O dönem de Türkiye’nin birçok sanat dalındaki sanatçıları Ankara’da yaşıyordu. Bu da küçük bozkır şehrine kültürel bir derinlik kazandırıyordu.
Yıllar geçtikçe Ankara’nın kültürel başkent olma özelliği gerilemeye başlamış ve neredeyse diğer Anadolu şehirleri gibi muhafazakârlaşarak sanattan, sanatçıdan uzaklaşmaya başlamıştır.
Çankaya Belediyesi olarak Başkent Ankara’nın uzun süredir sanat ve sanatçıdan uzak yapısını geriye döndürmek, Ankara’yı ve Ankaralıyı yeniden sanatla buluşturmak için yoğun bir çalışma yapıyoruz.
Kültür Başkenti Ankara için Çankaya’dan verilecek her nefesin nasıl bir enerji yaratığının farkındayız. Her şeyin yitip gittiği kent yaşamının giderek kendi içine kapandığı bir düzeni sanatın can suyuyla onaracağımıza inanıyoruz.
Bu düşüncelerle Çankaya Belediyesi olarak ‘Uluslararası Heykel Sempozyumu’ Çankaya Yazı etkinliklerini (9-27 Temmuz) yaz boyu Kızılay bölgesinde gerçekleştiriyoruz. Film gösterimleri ve konserler düzenleniyoruz. Geçen yıllar etkinliklerimize halkımızın yoğun katılımı oldu.
Çankaya Belediyesi Ahşap Heykel Sempozyumu ilk olarak 2009–2010 yazında Çankaya Belediyesi Uluslararası Değirmendere Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu adıyla gerçekleştirildi. Bunun nedeni ise siyasal sebeplerle gerçekleştirilemeyen Değirmendere Heykel Sempozyumu’na Çankaya Belediyesinin sahip çıkarak iki yıl süreyle ev sahipliği yapmasıydı.
2011’de Değirmendere Sempozyumu kendi memleketine döndü ve Çankaya Belediyesi kendi Uluslararası Heykel Sempozyumu’nun ilkini gerçekleştirdi.
Bu etkinlikleri kapsamında akşam 5’te klasik müzik dinletileri ve dans gösterileri gerçekleştirildi. Akşam 7’de ise gazoz ve çekirdek eşliğinde film gösterimleri düzenlendi.
Geçen yıl Sempozyumumuza İran’dan Mansour Tabibzadeh, Mısır’dan Said Badr, Hacettepe Üniversitesi’nden Refa Emrali, Mümtaz Demirkalp, Mete Demirbaş ve Bilkent Üniversitesi’nden Ercan Sağlam katılmıştır.
Yapılan etkinliklerin, etkinliklere katılan halkımıza ne kadar heyacan ve enerji verdiğini gözlerimle görme mutluluğuna erişiyoruz.
Şemsedin DURMUŞ-Çankaya Belediyesi Basın Yayın-Halkla İlişkiler Müdürü

Haberin Devamı

Ankara Anadolu’nun özetidir

Haberin Devamı

‘Dondurmam Gaymak’ ve ‘Entelköy Efeköy’e Karşı’ filmlerinin yönetmeni Yüksel Aksu, Solfasol Dergisi’nde Efecan Tan’a verdiği röportajda bakın Ankara’yı nasıl anlatıyor:
“ANKARA biraz benim kendi şehrim gibidir, buraya geldiğimde kendi memleketimde gibi hissederim, çünkü aklım biraz Ankaralı aklıdır, hayatı kavrayışım Ankaralılar gibidir. Biri İstanbul’a Ankara’dan gelmişse bir sıfır öndedir bence. Genellikle tutarlı ve iyi insanlar olur Ankaralılar... Dünyaya bir bakış açıları vardır ve düzgün insanlardır. Ayrıca kültürel bir kamusal hayatı var Ankara’nın. Öğrenci kenti, memur kenti olması dolayısıyla. Bir de sonuçta Ankara Anadolu’nun özeti.
Çorum’dan Çankırı’dan, Erzurum’dan Mardin’e, Diyarbakır’dan Muğla’ya herkes burada toplanıyor ve bir cumhuriyet başkenti sonuçta.
Hacı Bayram Veli’ye, Angora’ya kadar uzanan köklü bir kültürel, tarihi mirası var bu şehrin.”

Yazarın Tüm Yazıları