Ankara Garı geçitine tepkiler büyüyor

ANKARA Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD Gar Meydanı’na köprülü kavşak yapma girişimi nedeniyle köşemizde üç gün süreyle yer verdiğimiz Ankaram Platformu’nun tepkisine destek geldi. CHP Milletvekilleri Nesrin Baytok ile Yaşar Ağyüz sorunu parlamento gündemine taşıyarak ilgili bakanlara sorular yönelttiler.

Ankara milletvekili Baytok, sivil toplum örgütlerinin "Ankara Garı’nın, müze haline getirilen Meclis binası, Demiryolu Müzesi, CSO ve Opera binaları, Etnografya Müzesi, Devlet Konukevi, spor salonları ile birlikte kurgulanmış, yayaların kullanımına hitap eden yapının bozulacağı, tarihi dokuyu zedeleyeceği, ağaçlara zarar verileceği, yolların daralması nedeniyle itfaiye ve ambulans hizmetlerinde zafiyet ortaya çıkacağı gerekçeleri ile karşı çıktığını" hatırlatarak, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a yazılı yanıtlaması için bu soruları yöneltiyor:

1- Köprülü kavşak projesi hangi tarihte hazırlanmıştır? Böyle bir projeye ihtiyaç duyulmasının gerekçeleri nelerdir?

2- Bu proje için TCDD’den görüş istenmiş midir? İstenmiş ise, hangi tarihlerde istenmiştir ve gelen yanıtların içeriği nedir?

3- TCDD’nin projeye mart 2007 olumsuz görüş bildirdiği, ancak mayıs 2007’de olumlu görüş verdiği doğru mudur? Eğer doğru ise iki ay içinde ortaya çıkan hangi gerekçeler bu karara dayanak oluşturmuştur?

4- Kent tarihi açısından böyle önemli bir proje için iki ay içinde iki farklı görüş bildiren kamu görevlileri hakkında herhangi bir inceleme yazısını değiştirmeleri için hükümetimizin bir telkini olmuş mudur?

5- Başkent Ankara’yı, Atatürk’ün başkenti olma özelliğinden uzaklaştıracak sistemli uygulamalar karşısında hükümetin sessizliği bu uygulamaları desteklediği anlamına gelmiyor mu?

HANGİ KRİTERLERE GÖRE

CHP
Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz ise aynı konuda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın şu soruları yöneltiyor:

1- TCDD Ankara Garı ve Meydanı Cumhuriyetin ve Başkent Ankara’nın kültürel ve tarihi simgesidir.

Anılan bölgede Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nca ’Gar Önü Kavşak Projesi’ imar tadilatı yapıldığı ve bu projeye, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Bölge Kurulu’nca onay verildiği doğru mudur?

2- Anılan Kurul projeyi onaylarken hangi kriterleri esas almıştır? Tescilli yapıları ve Ankara’nın kültürel kent kimliğini yok edici projeye müdahale etmeyi düşünüyor musunuz? Ankara için düşündüğünüz, eski kent kimliğini simgeleyen yapılara ve bölgelere sahip çıkma düşüncenize aykırı değil mi?"

DEMİRYOLU ARAZİLERİ RANT OLDU

Ağyüz
ayrıca, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a yönelttiği soruda da, TCDD’nin önce karşı çıktığı projeye daha sonra neden onay verdiğini hatırlatarak, bunun gerekçesini sordu ve "Seçim bölgem Gaziantep’te olduğu gibi tüm kentlerimizde, TCDD arazilerinin, rant getirici, imar kriterlerine ve bütünlüğüne aykırı biçimde, ilgili Belediyesinin bile görüşü alınmadan, imar planlarını yapıp, satmak için yeni yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?" diyor.

Biliyor musunuz

Ankara’da favori; Tiryaki, Gökçek, Eryılmaz ve Şahin

BURSA kökenli ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi’nce 24 ildeki 62 belediyeye ilişkin 23.263 kişi ile görüşülerek yapılan ’yerel yönetimler imaj araştırması’nda, Melih Gökçek’e seçmenin %44.3’ünün oy vermeyi düşündüğünü, %37.2’sinin oy vermeyeceği gözükürken; ’bir daha oy veririm’ dediği başkanların başında %44.9 ile AKP’li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin, ikinci sırada ise 43.7 ile CHP’li Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz’ın bulunduğunu; tekrar seçilmesini istediği isimlerin başında ise %42.9 ile Mamak Belediye Başkanı Zeki Şahin’in geldiğini...

Cüneyt Zapsu yargı önüne çıkmalıdır

CÜNEYT Zapsu, AKP’nin kurucusu da olsa, ’türbanlı ve donlu’ sözü söylemeye hakkı ve yetkisi yoktur. Bu hakaret ve iftirasının hesabını yargı önünde vermelidir. Bunun için kadın erkek herkes dava açmalıdır.

- SUÇ DUYURUSU: Cüneyt Zapsu’nun "türban takanların sadece yüzde ellisinin inancı yüzünden takıyor deseniz bile, bu yüzde elliye türbanını çıkar demek sokaktaki kadına donunu çıkar demekten farksızdır" biçimindeki açıklaması 5237 sayılı TCK’nun 125. maddesine göre hakaret suçunu oluşturmaktadır. Dokunulmazlığı olduğu için yargı önüne çıkarılması uzun zaman alsa bile, soruşturma yapılıp fezleke düzenlenmesi için savcılıklara suç durusunda bulunabilir, bulunmalıdır.

- MANEVİ TAZMİNAT DAVASI: Ceza hukuku yönünden hakaret suçunu oluştursun oluşturmasın 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 24 ve 25’inci, 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 49’uncu maddesi ve 2709 sayılı Anayasamızın 20’nci maddelerine dayanarak hukuk davası açıp manevi tazminat talep edebilirler etmelidirler.

Av. Sait KEKEÇ saitkekec@superonline.com

DÜZELTME

TRT ile ilgili önceki günki tepki görüşleri Kesk, Haber Sen’e aittir. Düzeltir özür dileriz.
Yazarın Tüm Yazıları