Ankara’da baz istilasına dava

ANKARA’da apartman çatılarındakilerden sonra caddeleri istila eden baz istasyonları mahkemelik oldu. Batıkent’te geceyarısı operasyonu ile 1904 numaralı caddeye dikilen baz istasyonu yargıya taşındı.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı operatör doktor Derviş Özer 03.00’te Batıkent’teki evinin 20 metre uzağına yerleştirilen baz istasyonun kaldırılması için dava açtı.

Doktor Özer dava dilekçesinde, yaydığı radyasyon nedeniyle kanser yapıcı etkiye sahip baz istasyonunun evinin karşısında olduğunu, kendisiyle birlikte, ana sınıfı ve liseye giden iki kızıyla, eşinin sağlığını tehdit ettiğini savundu. Özer, ihtiyati tedbir talebinde de bulundu.

Çatılardan doldu sıra caddelerde

Ankara’da artık apartman çatıları, binaların tepeleri doldu. Caddelere adım başı baz istasyonu yerleştirilmeye başlandı. İlk bakışta elektrik direği sanılıyor. Dikkatli bakarsanız, baz istasyonu oldukları anlaşılıyor. Dikmen ve Eskişehir Yolu’ndan sonra Batıkent caddelerini de baz istasyonları sardı.

Elektrik direği diye yerleştirildi

Batıkent’te, Doktor Özer’in evinin karşısındaki baz istasyonu da Mayıs ayında "elektrik direği" diye yerleştirildi. Özer, yerleştirilenin direk değil baz istasyonu olduğunu anlayınca önce Valiliğe sonra Yenimahalle Belediyesi’ne şikayette bulundu. Sonuç alamayınca, mahkemeye başvurdu. Özer’in avukatı Zafer Yavuz kanalıyla asliye hukuk mahkemesine mahkemeye verdiği dava dilekçesi özetle şöyle:

Sağlığımızdan endişe ediyoruz

Baz istasyonu çevre ve insan sağlığı için tehlikelidir. Müvekkilim baz istasyonunun kurulmuş bulunduğu mahale çok yakın bir mesafe içinde bulunan evin sahibidir. Eşi ve iki çocuğuyla o evde oturmaktadır. Gerek kendisi ve gerekse ailesinin sağlığından endişe etmektedir.

Kanser yapıcı etkiye sahip

Sözkonusu bazı istasyonu bu konudaki yönetmelik ve tebliğdeki şartlara ve koşullara tamamen aykırıdır. Baz istasyonu müvekkilimin ve ailesinin meskenine 20 metre mesafe içindedir. Gerek baz istasyonunun yüksekliği ve gerekse yakınlığı bu konudaki düzünlemelere ve teknik şartlara uyulmadığı yarattığı radyasyondan dolayı insan sağlığı için son derece tehlikeli olacağı bir gerçektir. Baz istasyonları kanser yapıcı etkiye sahiptir.

Haberin Devamı

Yargıtay meskun mahalde yasakladı

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 22/09/2008 tarih 2007/14629 esas sayılı kararında, "Baz istasyonunun yaydığı radyasyonun referans değerlerinin altında olsa bile meskun alanlarda yaydığı radyasyondan dolayı bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlığı olumuz yönde etkilenecektir. Dava konusu istasyonun konumunda yerleşim yerlerine ve davacılara yakınlığı gözetildiğinde kısa zaman dilimi içinde olmasa dahi uzun zaman diliminde zarar doğabilir. Çevredekiler için ve uzun zaman diliminde büyük endişe, psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratarak, kişilerin çalışmasını ve sağlık değerlerini olumsuz olarak etkileyecek ve zararlı sonuç doğuracaktır. Bir istasyon yönetmeliğe uygun çalıştırılsa dahi zarar veriyorsa yönetmeliğe uygun olduğundan söz edilerek zarar verenin sorumluluktan kurtulması mümkün değildir" gerekçesiyle konusu taşınmaza 100-110 metre mesafeleri arasında bulunan baz istasyonu ile ilgili mahalli mahkemenin ret kararını ’baz istasyonunun kaldırılması’ şeklinde bozmuştur.

Müvekkilim ve ailesi endişe içinde

Dava konusu baz istasyonu müvekkilimi ve ailesini sağlıkları bakımından endişelendirmektedir. Yargıtay kararında belirtildiği şekilde psikolojik yapılarında büyük endişe tedirginlik ve ümitsizlik yaratmıştır. Bu itibarla daha fazla zarar görmemeleri ve güvenlikleri için baz istasyonunun faaliyetinin tedbirin dava sonuna kadar durdurulmasını ve istasyonun kaldırılmasını istemekteyiz.

Benim notum

Yargıtay’ın yerleşik kararları ışığında, apartmanında, orta refüjde veya karşısındaki caddede baz istasyonu bulunan kişiler Doktor Özer gibi dava açma hakkına sahipler.

Yazarın Tüm Yazıları