Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürü’nden çalışma ‘raporu’

ANADOLU Medeniyetleri Müzesi Müdürü, Arkeolog, Nümizmat Melih Arslan ‘Külüstürleşmeyi Ankara hak etmiyor’ (15.5.2011) yazısına bir açıklama yaptı:

Açıklama şöyle:
Ankara Roma Tiyatrosu Ankara Koruma Bölge Kurulunca sit alanı ilan edilmiş ve 1980’li yıllarda Müze Müdürlüğümüzce ilk kazılar yürütülmüştür. 1987 yılından itibaren alan kaderine terk edilmiş durumda iken 2009 yılında Bakanlığımızın iradesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği ile bu alanın Ankara kültür ve sanat hayatına kazandırılması yönünde çalışmalar başlatılmıştır.

Bu nedenle öncelikle Bakanlığımıza tahsisli ve kullanılamaz durumdaki eski Öğretmenevi ve çevresindeki diğer kaçak binaların yıkımına başlanmış ve iki sene gibi kısa bir sürede çevredeki birçok kaçak yapı ortadan kaldırılmıştır. Bununla birlikte Ulus esnafı tarafından çöplük olarak kullanılan mekân temizlenerek, kazı çalışmaları için uygun ortam sağlanmıştır. Bu yıl Ankara Roma Tiyatrosu’nda Müze Müdürlüğümüzce yürütülen kazı çalışmaları 17.05 2011 tarihi itibari ile başlayacaktır.

Ankara Roma Tiyatrosu’nun Güneyinde bulunan Hisar Caddesi’nin Roma Tiyatrosu’na bakan kuzey kenarında 16 Ekim 2010 tarihinde yağan aşırı yağmurlardan dolayı yolda ve kaldırımda çökmeler meydana gelmiştir. Oluşan çökmeler Roma Tiyatrosu’na ait korkulukların da yıkılmasına neden olmuştur. Çöken korkulukların yerine Roma Tiyatrosu’nun Restorasyon Projesinde yer alan kalıcı duvarın projelendirilmesi ve inşası gerekmekte olup konu Müdürlüğümüzce Ankara Büyükşehir Belediyesine iletilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEM) söz konusu onarımlara ilişkin projeyi hazırlayarak projeyi Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunmuştur.

Söz konusu alanda Koruma Bölge Kurulunun olumlu kararı olmadan herhangi bir müdahale yapmak kanuna aykırıdır. Yıkılan duvarların yapımı için gerekli olan sondaj izni Koruma Kurulu’nun 13.05.2011 tarihli kararı ile izne bağlanmıştır. KUDEM’den alınan bilgiye göre bundan sonraki aşamada duvar yapımı için ihale yapılacak ve en kısa sürede yeni koruma duvarı inşa edilecektir.

Müze Müdürlüğümüz kullanımındaki Akkale Müzemizce Cumhuriyet’in erken yıllarından itibaren sürdürülen birçok kazıdan çıkarılan arkeolojik malzemelerin depolanması için kullanılmaktadır. Müze Müdürlüğümüzün kısıtlı depo alanı ve oluşacak güvenlik zaafiyeti nedeni ile Akkale’nin ziyarete açılması mümkün gözükmemektedir.

Ankara Roma Tiyatrosu çevresindeki yapı ve mekanların kamulaştırılması, yıkılması gibi konular ile çevredeki otopark ve diğer ticari sahaların denetiminde Müze Müdürlüğümüz ve Bakanlığımızın sorumluluğu bulunmamaktadır.
Müze Müdürlüğümüz Ankara Büyükşehir Belediyesi ile uyumlu bir çalışma yürüterek Ankara Roma Tiyatrosu ve çevresinin çehresini kısa bir sürede değiştirmiştir.

KISA...KISA...

- ODTÜ Mezunları Derneği, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nin hazırladığı dün açılan iklim değişikliğine dikkat çekmeyi amaçlayan sergi 23 Mayıs’a kadar ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde izlenebilir.

GÜNÜN SÖZÜ

“Zeka öğrenmek, kalp ise hissetmek ister.”
(Fonvizin)
Yazarın Tüm Yazıları