Bebek ve köpek

​Çok üzülerek dinlediğimiz gerçek hikâyelerden biridir:

Haberin Devamı

Evin hanımının hamile kalmasına bağlı ya da bebeğin dünyaya gelmesiyle beraber köpeğin evden uzaklaştırılması…
* * *
Hâlbuki, o da evin çocuğudur ve aslında ilk çocuğudur.
Şöyle düşünmek gerekir:
Aileler ilk çocuğun üstüne ikinci çocuk düşündükleri zaman ilk çocuğu evden uzaklaştırıyorlar mı? Ya da ona yeni bir aile mi arıyorlar mı?
Tabii ki hayır!
* * *
Aynı cevabın evdeki dostumuz için de geçerli olması gerekir. Bugün gelişmiş toplumlardaki pet kültüründe eve bir bebeğin gelişi, evdeki köpeğe kardeş gelişi gibi karşılanmaktadır ki bu doğru olandır. Ne yazık ki, ailede hamileliğin öğrenilmesiyle beraber tereddütler, korkular, sağlık endişeleri ve eşlerin ailelerinin hiçbir bilimsel temele dayanmayan argümanları, evdeki masum dostumuzun evden gönderilmesinin sebeplerini oluşturur.
* * *

Bebek ve köpek


Gelin, hiçbir dayanağı olmayan şehir efsanesi algıları bilimsel temellere oturtarak çürütelim.
* Evde köpek beslenmesiyle alınabilecek olan bir takım parazitlerin annenin düşük yapmasına sebep olması ya da bebeğin parazit kapma ihtimali:
Bizimle yaşayan bir köpeğin düzenli olarak veteriner kontrollerinin yapıldığını, parazit ilaçlarını düzenli olarak aldığını ve çiğ et ve sakatatla beslenmediğini düşündüğümüzde, dışarıda yiyeceğiniz iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden parazit alma ihtimalinizin evdeki dostunuzdan parazit alma ihtimalinizin yaklaşık 200 kat daha fazla oldu bilimsel bir gerçektir. Hamilelik döneminde köpeğinizin bakımını ihmal etmediğiniz takdirde böyle bir risk yok denecek kadar azdır.
* Bebeğin doğduktan sonra köpekten geçebilecek olan mikroplarla hastalık alma ihtimali:
Köpekler, bebekleri eser miktarda mikroorganizmalarla tanıştırarak aslında sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olmalarına neden olurlar. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere sağlık kontrolleri, aşıları ve parazit mücadelesi tam olarak yapılmış olan bir köpeğin bir insana ciddi bir hastalık bulaştırma ihtimali oldukça düşüktür. Doğum sonrası bebek ziyaretine gelen aile fertleri ve komşunuzun çocuğa bulaştırma ihtimali olan mikroorganizmalar köpeğin bulaştırabileceğinden çok daha fazla ve tehlikelidir.
* Köpeğin bebekte alerji oluşturma ihtimali:
Köpekler insanları ve bebekleri aslında alerjenlerle tanıştırarak tam tersi alerjik reaksiyonlara karşı hazırlarlar. 40 yaşın üstündeki okuyucuların bir düşünmesini istiyorum. Çocukluğunuzda hiç alerjik bir arkadaşınız olduğunu hatırlıyor musunuz? Ancak günümüzde o kadar çok alerjik çocuk hikâyesi dinliyoruz ki! Biz çocukluğumuzda olması gerektiği gibi sokaklarda, bahçelerde, doğayla ve hayvanlarla iletişim içerisinde büyüdüğümüz için alerjenlere karşı dirençli olduk. Ama günümüz çocukları maalesef apartman dairelerinde ve bilgisayarlarla arkadaşlık yaparak büyüdükleri için dirençleri son derece zayıf oluyor. Dolayısıyla köpeğin varlığı alerji tehdidi demek değil, bebek adına tam tersi olacaktır.
* Köpeğin hamile olan anne ya da çocuğa zarar verme ihtimali:
Aileye yeni gelen bebek bireyle köpek doğru şekilde tanıştırıldığı takdirde hiçbir sorun yaşanmayacaktır. Köpekler hamilelik döneminde bile anne adayındaki değişiklikleri fark eder ve anne adayına son derece nazik ve anlayışlı yaklaşımlarda bulunmaya başlarlar. Doğum sonrası bebekle köpek birbirlerinden kaçırılmadan, izole edilmeden ya da zorla tanıştırılmaya çalışılmadan doğal bir şekilde karşılaştırıldığı takdirde yeni çocuk, köpek tarafından mutlulukla kabullenilecektir.
* * *
Bilimselliği kanıtlanmış gerçeklerden biridir ki; bir çocuğun bir köpekle birlikte büyümesi, ona dokunması, iletişim kurması, duygu paylaşımı; onun motor reflekslerinin daha iyi gelişmesine, kalp ritimleri ve duygu durumunun düzenlenmesine, zekâ ve yeteneklerinin olumlu şekillenmesine sebebiyet vermektedir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde çocuğun sorumluluk algısının ve canlı iletişiminin de olumlu yönde şekillendiği bilimsel olarak ispatlıdır. Köpekle birlikte yaşayan bebeklerin daha düzenli uyku uyudukları ve daha neşeli oldukları gerçek bir gözlemdir.
* * *
Evdeki dostumuzu yargısız infaz etmeden önce gerçekleri öğrenelim ve doğru araştırmalar yapalım. Temeli doğrulara dayanmayan dedikodulara kulak asarak dostumuzu terk etmeyelim! Bu dönemde profesyonel yardım alarak bütün endişeleri çürütmek mümkün.
Köpekle büyüyen çocukların suça olan yatkınlıklarının, hayvan iletişimi olmadan büyüyenlerden çok daha az olduğunu da unutmayalım.

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Bebek ve köpek

Haberin Devamı

Dİşi kediler 6 aylık olduklarından itibaren üremeye hazır döneme ulaşırlar. Bir dişi kedi senede 3 defa doğum yapabilir. Gebelik süresi 58-60 gün kadardır. Her defasında 1 ila 4 yavru doğurabildikleri gerçeğiyle kedilerin kısırlaştırılmasının önemini anlamak gerekir .Kontrolsüz üremeler sonucu bir kedi senede ortalama 10 yavru dünyaya getirecektir. Bu yavruların sahiplendirilmesi ve sorumluluk sahibi bireylerin bulunması oldukça zor ve meşakkatlidir.
Dişi ve erkek kedilerin kısırlaştırılması hem kontrolsüz popülasyonların şekillenmesini engelliyecek hem de dişi kedilerin üreme dönemlerindeki ısrarlı miyavlamalarını ve erkek kedilerin ağır ve kötü kokulu idrarlarına çözüm olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları