Golf sporunun turizme katkısı büyük

Geçtiğimiz hafta sonunu Fikret Öztürk Başkanlık ve Regnum Golf & Country Club Bodrum Açılış Turnuvası nedeniyle Nurten ve Fikret Öztürk’ün konuğu olarak Güvercinlik Çamlık bölgesindeki tesislerde geçirdik. Öztürk çiftiyle sohbet etme fırsatı bulduk, turnuvayı izledik.

Haberin Devamı

Golf sporunun turizme katkısı büyük
Ufuk Öztürk - Nurten-Fikret Öztürk

Tesis, denizden 150 metre yüksekte 1500 dönüm araziye kurulmuş golf sahası, villalar, organik tarım alanı ve zeytinliklerden oluşuyor.

Öztürk Grup ve Opet Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Fikret Öztürk ise Nurten Öztürk’ün ısrarıyla 15 yıl önce golf oynamaya başlamış.

Bir süre sonra yurtdışındaki sahalarda “neden bizde böylesi yok” diye düşünmeye başlamış. Bu alandaki ilk yatırımlarını da Antalya’da yapmışlar.

Bodrum’daki araziyi ise 12 yıl kadar önce kendilerine içinde yaşayacakları ve doğal tarım yapacakları bir çiftlik yapmak üzere toplamaya başlamışlar.

Sonra “burası çok güzel golf sahası olur” diye düşünmüşler. Bir dönem karşılarına çıkan zorluklarla vazgeçme noktasına gelseler de projeye başlayıp bitirmişler. İnsan ormanın ortasında 360 derece yemyeşil golf sahasında oynayanları görünce “iyi ki de pes etmemişler” diyor.

Haberin Devamı

Fikret Öztürk, amaçlarının “Türkiye’de henüz çok genç olan bu sporun kitlelere ulaşması, amatör ve profesyonel golfçülerin yetiştirilmesine katkıda bulunmak” olduğunu söylüyor.

Tüm yıl boyunca golf oynama imkanına sahip sahalar özellikle İngiltere, Hollanda, İsveç ve Norveçliler tarafından tercih ediliyormuş. İngiltere’de 1923, Almanya’da 727, Fransa’da 590 golf sahası varken, Türkiye’de bu sayı sadece 20’ymiş. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da belirttiği gibi yeni beş yıllık planda golf turizmi öncelikli sektörler arasında. Türkiye’nin turizm gelirlerini artırmasının yolu turizmin 12 aya yayılmasından geçiyor. Bu da golf ile mümkün.

Portekiz, golf turizminden yılda 2 milyar Euro, İspanya ise 6 milyar Euro gelir elde ederken Türkiye’ninki henüz 160 milyon Euro düzeyinde.

Turnuvanın ödül törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un konuşmasında vurguladığı gibi “Özellikle Bodrum gibi sezonun kısa olduğu bir destinasyonda golf tamamlayıcı bir öge.

Bu tarz yatırımların mutlaka artması lazım çünkü turizm sürdürülebilir olduğu zaman değerli. Çok kısa süreli yaptığınızda turizmde sonuç alamıyorsunuz.

Haberin Devamı

Aynı zamanda nitelikli turisti getirmekte de zorlanıyorsunuz. Burada da en önemli konu nitelikli turisti, yani konaklama dışı harcaması yüksek olan, gelir durumu yüksek turisti ülkemize çekmek. Burada en etkili silahlarımızdan biri golf turizmi”.

Bakan Ersoy konuşması sırasında beş yıllık plan içinde Türkiye’nin golf sahası kapasitesini yüzde 50 artırmak için gerekli çalışmalara başladıkları müjdesini de verdi.
Golf sporunun turizme katkısı büyük
SAĞLIKLI YAŞAM, DOĞAL BESLENME VE SPOR

Yaz-kış oturulan taş ev konseptinde tasarlanan 275 villa ve 600 dönüm arazi üzerine kurulan 18 delikli golf sahasından oluşan proje, 80 milyon Euro’luk bir yatırımla hayata geçiriliyor.

Evlerin inşası ve golf sahasının yapımının toplam tutar içindeki payı ise
60 milyon Euro.

Haberin Devamı

Bölgenin istihdamına da katkıda bulunan projede çevre köylerden pek çok kişiye iş olanağı yaratmış.

Projenin 55 villadan oluşan ilk etabında yaşam başlamış. Villaların tamamlanmasının ardından proje içine bir de ‘wellness’ oteli yapılacakmış. Atlı spor, okçuluk, tenis, basketbol, yüzme, fitness ve SPA da planlanan etkinlikler arasında.

20 dönümlük bir alanda da mevsimine göre her türlü organik sebze ve meyve yetiştiriliyor. Evlerde yaşayanlar için sosyal tesiste kurulan pazarda satılıyor.

GALLER KAPLANI GELİYOR

2015’te dünya liderlerinin ağırladığı G20 zirvesine ve “Turkish Airlines Open Golf Turnuvası”na ev sahipliği yapan Antalya Belek’teki Regnum Carya Golf & Spa Resort yaz boyunca dünyaca ünlü starların konuk olduğu konserlere de ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

30 Temmuz Pazartesi akşamının konuğu da 1960’lardan bu yana Delilah başta olmak üzere unutulmaz şarkıları ve sesiyle hafızalara kazınan Galler kaplanı olarak da anılan Tom Jones...

Golfü sevdiren siyasetçi

Bodrum Golf Turnuvası’nın yarışmacılarından biri de Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu idi. Kitlelerin sevip saydığı isimlerin bir spor etkinliğinin duyurulmasında, sevilmesinde katkısı büyük oluyor. Hele de bu seçkinlerin sporu olduğuna inanılan golf ise...

Mevlüt Çavuşoğlu da hem bir spor olarak sevdiği hem de turizm ve ülke tanıtımına katkısının büyük olduğunu düşündüğü golfün ülke çapında yaygınlaşması için her fırsatı değerlendiriyor. 

Golf oynamayıp uzaktan izleyenlerin birçoğu gibi “bir topun peşinde gün boyu yürümenin ne anlamı olur” diyen Mevlüt Çavuşoğlu 8 yıl önce golf oynamaya başlamış. O günden bu yana da tutkusu olmuş.
Golf sporunun turizme katkısı büyük
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Haberin Devamı

Eğer içinde bulunduğu şartlar uygunsa ister yurtiçinde olsun ister yurtdışında, golf oynamaya vakit ayırıyormuş.

Hatta ABD Eski Başkanı Obama G20 için Türkiye’ye geldiğinde oynamak için tüm altyapıyı hatta Obama solak olduğu için ona uygun sopasını bile hazırlamışlar.

Ama aynı gün Paris’te terör saldırısı olunca iptal edilmiş. Şimdi de Başkan Trump’la oynama planları var, Türkiye’de ya da ABD’de.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Çanta taşıyıcılığından başlayarak Golf Milli Takımı’na giren Tuncelili Ulaş Karataş’ı ve yine Tuncelili diğer golf hocalarını hatırlatarak potansiyeli olan diğer gençlere de fırsat tanınmalı. Sadece Antalya’da, Bodrum’da İstanbul’da değil Anadolu’nun farklı köşelerinde de golf sahaları olmalı” diyor.

TUNCELİLİ HAKAN ULUS HOCA

Tuncelili bir ailenin oğlu olan Hakan Ulus 12 yaşında Kemer Golf & Country Club’da top toplayarak çalışmaya başlar.

Ertesi yıl İngiliz bir hoca gelir, onu çanta taşıyıcısı ‘kedi’ (caddy) olarak çalıştırır.

John Nolan çanta taşımanın yanı sıra golf oynamayı da öğretir. Bu dönemde Kastamonu Samsun yörelerinden 40 kişi “caddy” olarak yetiştirilmek, golf öğretilmek üzere seçilir.

Hakan Ulus 15 yaşında golf oynamaya başlar. 40 yaşında da golf koçu olur.

8 YAŞINDA BİR ŞAMPİYON

Annesi Türk asıllı, babası İsviçreli olan Kai Liam Notteboom henüz üç yaşındayken golf sopasını eline almış. Yeteneği fark edilince özel antrenör eşliğinde çalışmalara başlamış. Beş yaşından bu yana da Antalya’da Regnum Carya Golf Club tesislerinde antrenmanlarını sürdürüyor. Sıra dışı bir yetenek olarak tanımlanan Kai, 6 yaşına geldiğinde profesyonel seviyede her şeyi öğrenir.

Bugün Avrupa’nın en iyi dördü, 12 yaş altı dünyanın en iyi 10 golfçüsü arasında. Kendi yaşında da en iyi ilk 3 içinde. Yılda 20 turnuvaya katılıyor ama derslerinde de çok başarılı. Kai’ye “Senin için golfün anlamı ne” diye soruyorum, “Doğa demek” diyor.

İzlerken atışlarına, konsantrasyonuna hayran oluyorum. Kai Notteboom 1-3 Ağustos arası Kuzey Carolina’da 2 bin yaşıtıyla turnuvaya katılacak, antrenörü Hakan Ulus’a göre ilk 5’e girecek...
Golf sporunun turizme katkısı büyük
Kai Liam Notteboom

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları