Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Can vermek varken, can almak niye?

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Denizli’ye bağlı bir ilçede ormanlık alana atılmış dört ayrı çöp poşeti içinde toplam altı adet kedi ölüsü bulundu. Kedilerin zehirlendikten sonra poşetler içinde ormana atıldıkları sanılıyor.     

Söz konusu ormanlık alanda yürüyüş yapanlar, bir çöp poşeti içinde ağaç dibine bırakılmış kedi ölüleri olduğunu gördüler ve cep telefonlarıyla görüntüleyerek sosyal medyada paylaştılar. Ardında da durumu polise ve Denizli Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Merkezi’ne bildirdiler. Büyükşehir Belediyesi ekipleri poşetler içindeki, zehirlendikten sonra ormanlık alana atıldığı sanılan altı adet kedi ölüsünü incelenmek üzere götürdüler. Polis de konuyla ilgili bir soruşturma başlattı. Çevrede başka kedi ölüsü olup olmadığı araştırılıyor.

Haberin Devamı

Hayvan severler ve Hayvanları Koruma Dernekleri’nce büyük tepki ile karşılanan bu toplu kedi katliamı hepimizin yüreğini burktu. Bizleri, ister istemez, insanların nasıl böyle bir canavarlık yapabildikleri konusunda düşünmeye yöneltti. Zira bugün kedilere zarar veren yarın insanlara da zarar verebilir. Neticede insan da can taşıyor hayvan da. İnsanların yaşama hakkı olduğu gibi, hayvanların da yaşama hakkı var.

Hayvanların yaşama hakkına yürekten inanan, onların hayata yeniden umutla sarılabilmeleri için var gücüyle çalışan bir genç yaşıyor ülkemizde. Adı Hasan Kızıl, herkesin bildiği adıyla “Hayat Tamircisi”. Bir kış gecesi misafirlerinin aracına sıkışıp omurgası kırılan kediyi yaşatmaya çalışıp, kedinin ellerinde can vermesiyle çok üzülmüş. Ve bunun üzerine hayvanlar, özellikle engelli hayvanlar için bir şeyler yapmak istemiş. Biraz araştırma ve incelemenin ardından yurt dışında hayvanlar için yapılan protez ve yürüteç örneklerini görüp çalışmalara başlamış. Başka bir gün, Mardin’de bir restoranın önünden geçerken arka ayakları tutmayan yavru kediyi görünce hemen harekete geçmiş ve ilk yürütecini yapmış.

Hasan Kızıl, hayvanlar için tasarladığı bu yürüteçleri ilk olarak evde bulunan oyuncak araba gibi tekerlekli araç gereçleri parçalayarak yapmış. Daha sonra, destek veren firmaların ortaya çıkmasıyla birlikte, hayvanlar için protez yapmaya da başlamış. Hasan Kızıl’ın yaptığı yürüteçler alanında uzman kişilerce de destekleniyor.

Haberin Devamı

Biri can alan, diğeri ise o canı yaşatmak için çalışan iki örnek. Ben can alan tarafında kimse kalmamasını, herkesin “canı yaşatmaya çalışan” olmasını diliyorum. Umarım bu dileğim gerçek olur.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…. 

Yazarın Tüm Yazıları