Amazonların saçları

Hatırlarsanız geçen haftayı Samsun’da noktalamıştık. Eee, Samsun deyip de tütün demesek olmaz diye düşündüm ve tütünle ilgili söylencelerden bahsetmek istedim sizlere.

Binlerce yıl önce Samsun ve çevresinde Amazon denen sırma saçlı kadınlar yaşamaktaymış. Yaşadıkları ülkeye erkek sokmazlar, başka ülkelerden kaçırdıkları kız çocuklarını da kendileri gibi savaşçı yetiştirirlermiş üstelik. Günün birinde Karadeniz’den gemilerle bir kavim gelmiş ve Amazonların egemenliğine son vermiş. İçerilere doğru sürülen Amazonlar da tanınmamak ve öldürülmemek için uzun gür saçlarını kesip toprağa gömmek zorunda kalmışlar.

Bir süre sonra bir de bakmışlar ki saçların gömüldüğü yerlerden tütün filizleri çıkmaya başlamış. Tütünün yetişme safhalarını bilenler bu anlattıklarımı tütünle bağdaştırmışlardır eminim. Çünkü tel tel kıyılarak iplere asılan ve saçak saçak satılan tütün, gür, güzel kadın saçını anımsatır. Yazının başında "söylenceler" dediğimize göre, size birden çok söylenceden bahsetmeyi vaat etmiş durumdayım. Öyleyse yarınki yazının konusu da şimdiden belli oldu değil mi?

Enginarlı Selimiye böreği

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 1 adet hazır yufka

á 4 adet orta boy enginar

(Temizlenip ayıklanmış olmalı)

á 1 adet limonun suyu

á 1 çay kaşığı tuz

Böreğin sosu için,

á
2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 2 yemek kaşığı yoğurt

á 1 adet yumurta

Üzeri için;

á
1 adet yumurtanın sarısı

á 1 yemek kaşığı çörekotu

Ayıklanıp yıkanmış taze enginarları tencereye yan yana dizin. Üzerine 4 su bardağı sıcak su, limon suyu ve tuzu ekleyerek haşlanmaya bırakın. Su kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra ocaktan alıp süzün. Eğer konserve enginar kullanacaksanız haşlamanıza gerek kalmaz. Yalnızca süzmeniz yeterli olacaktır. Sıvıyağ, yoğurt ve yumurtayı küçük bir kapta çırpın. Hazır yufkayı tezgáha serin. Üzerine fırça yardımıyla hazırladığınız sostan sürüp, yufkanın kenarlarını içe doğru katlayarak yufkayı büyük bir kare haline getirin.

Yufkayı bıçak yardımıyla dörde bölerek eşit büyüklükte 4 adet kare elde edin. Suyu süzülmüş ve soğumuş olan enginarları ya da konserve enginarları kesilmiş kare yufkaların tam ortalarına yerleştirin. Yufkaların uçlarını ortada birleştirip bohça yapın. Bohçaları, katlanan tarafları alta gelecek şekilde aralıklı olarak yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Yumurta sarısını küçük bir kasede çatalla iyice çırpıp fırça yardımıyla böreklerin üzerine sürün. Börekleri, yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, en az 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Domatesli Brüksel lahanası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

á 1/2 kg Brüksel lahanası

(25-30 adet)

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 4-5 diş sarmısak

á 3-4 adet orta boy domates

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 yemek kaşığı toz şeker

á 1 adet limon suyu

á 2 su bardağı sıcak su

Brüksel lahanalarının kök kısımlarını incecik kesip attıktan sonra bol suyla yıkayarak süzün. Kuru soğanı incecik doğrayın. Sarmısakları soyup ortadan ikiye bölün. Domatesi soyduktan sonra tavla zarı formunda doğrayın. Zeytinyağını orta boy geniş bir çelik tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın.

Üzerine hemen soğan ve sarmısakları ekleyip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Doğradığınız domatesleri ekleyip tekrar karışıtırın. Brüksel lahanalarını tencereye aktardıktan sonra tuz ve karabiberi serpip toz şekeri ilave edin. Limon suyu ve sıcak suyu da tencereye aktarıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette, orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp lahanalar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekledikten sonra servis tabağına aktarın. Üzerini incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları