Altınla dolu şerbet kasesi

Dün de bahsettiğimiz üzere pek çok çeşidiyle şerbet, Osmanlı saray mutfağının ve halkın mütevazı sofrasının vazgeçilmez parçasıymış.

“Sarayın tatlı imalathanesi” olarak niteleyebileceğimiz helvahanede çeşit çeşit şerbet denenir ve padişahın beğenisine sunulurmuş. Hatta sarayda şerbetin yapımına ve sunumuna o kadar önem verilmiş ki, envai çeşit meyve ve çiçekten yapılan şerbetler, padişaha ya da saraya gelen konuklara altın tombaklarda ikram edilmiş. Yani, zaten lezzete ve ihtişama çok önem verilen sarayda içi ferahlatan bu içeceğe ayrı bir değer veriliyormuş.
Hazır şerbetten bahsetmişken Osmanlı tarihinin en önemli padişahlarından biri olan Kanuni Sultan Süleyman’ın başlattığı bir gelenekten de bahsetmek istiyorum. Sultan Süleyman bir seferinde Yeniçerilileri ziyarete gitmiş. Padişaha serinlemesi için bir kase şerbet ikram etmişler. Padişah şerbeti içtikten sonra kasenin içini altınla doldurarak geri vermiş.
Ertesi yıl her ortanın -yüz Yeniçerili askerden oluşan ordu birliği- önünde durarak birer kase şerbet içmiş ve kaselerin içini yine altınla doldurup geri vermiş. Böylece, Kanuni’nin Yeniçerililere yaptığı jest yıllar içinde gelenek halini almış. Ama sarayın durumu Duraklama Devri’nde o kadar da parlak olmadığından, bir seferinde Yeniçeri ortalarından gelen kaseler altınla doldurulamamış. O sırada savaş halinde olan Yeniçerililer isyan edip savaşı bırakmışlar. Haber saraya ulaştığında saraydaki altın tabaklar eritilmiş ve şerbet kaselerine doldurulmuş. Böylece Yeniçeriler de tekrar savaş meydanına geri dönmüşler.

Mıklama-Çorum

Malzemeler
· 750 gr ıspanak
· 2 adet orta boy kuru soğan
varsa 150 gr pastırma
· 25-30 gr tereyağı
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 5 adet yumurta

Yapılışı
Ispanakları ayıklayıp yıkayın. Süzdürerek ince ince doğrayın. Soğanı yemeklik incecik doğrayın. Çemenlerini ayıkladıktan sonra pastırmaları küçük kareler biçiminde doğrayın, yağı tavada eritin. Yağ kızınca soğanları içine biraz yumuşayıncaya kadar kavurun. Pastırmaları katıp 3 dakika soğanlarla birlikte kızartın. Kavrulmuş soğan ve pastırmalara ıspanağı ekleyin. Kapağını kapatıp ıspanakları suyunu verinceye kadar orta ateşte pişirin. Kapağı kaldırıp tuzu ve karabiberleri serpin.
Suyunu çekinceye kadar yaklaşık 3-4 dakika kavurun. Ispanağın ortasında kaşığın tersi ile 5 yuva açın. Bu yuvalara yumurtaları kırın. Yumurtaları beyazı katılaşıp sarısı hafif sulu kıvama gelinceye kadar pişirin.
Ateşten alıp sıcak servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları